Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért vannak olyan inforkatuso...

Miért vannak olyan inforkatusok aki letitja a BIOSt?

Figyelt kérdés
2022. jan. 6. 10:23
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Miért vannak olyan informatikusok aki letitja a BIOSt?
2022. jan. 6. 10:23
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Ezt nem értem... A BIOS-t nem lehet letiltani, anélkül el se indul a gép. Ha a setupot jelszavazzák, az azért van, hogy az egységsugarú user ne rontsa el. Aki ért hozzá az be tud jutni jelszó nélkül is.
2022. jan. 6. 10:43
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Hogy ne állítgassák azok, akiknek rohadtul nem kéne. Te pl pont olyan vérpistikének nézel ki, aki miatt kitalálták ezt a funkciót.
2022. jan. 6. 10:54
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Szinte biztos hogy azért jelszavazzák le, hogy ne léphessen be bárki állítgatni ezt-azt...
2022. jan. 6. 10:59
 5/12 anonim ***** válasza:
Baj megelőzés végett. :)
2022. jan. 6. 11:45
 6/12 anonim ***** válasza:

Melyik informatikusra gondolsz?

Ha te magadnak otthonra építesz gépet, az nem lesz jelszóval ellátva.

Ha különböző nyílt hozzáférésű gépekről beszélünk, tipikusan iskolai, könyvtári gépek akkor meg semmi keresnivalója a felhasználóknak a BIOS-ban, arra való a rendszergazda, ha gond van ő foglalkozzon vele.

Ha használtan veszel gépet és jelszóval védett a BIOS akkor keresd fel azt, akitől vetted.

Azt is hozzá kell tenni, hogy normál esetben nem kell állítgatni a BIOS-t, jól megvan az ott magában. Az egyetlen amit okként fel lehet mutatni az az újratelepítés, de otthoni, házi gépen nincs gyárilag rajta jelszó nyílt hozzáférésű gépnél meg nem a felhasználó dolga ez.

Ezzel szemben nagyon könnyű tönkre tenni vagy csökkenteni a gép élettartamát pár hibás beállítással, mint csökkentett ventilátor fordulat miatti folyamatos túlmelegedés, értelmetlen Overclock és mellé plusz feszültség, kb folyamatosan levagdalja a gépet, stb.

2022. jan. 6. 11:45
 7/12 anonim ***** válasza:

Jellemzően intézményekben szokták, és nem letiltani, hanem jelszavas védelemmel ellátni. Ennek célja, hogy még csak véletlenül se babráljon ott az, aki nem is ért hozzá, és nem is jogosult rá. A számítógéppel dolgozó alkalmazottak munka célú használatra kapják a gépet, és nem azért, hogy kísérletezgessenek rajta.

És hogy miért vannak ilyen informatikusok? Azért, mert nem akarnak feleslegesen sz*pni. Meg aztán az ő megítélésüket javítja vagy rontja, hogy mennyire képesek egy stabil, minél kevesebb problémával működő rendszert létrehozni.

2022. jan. 6. 12:01
 8/12 Szirty ***** válasza:
"letitja a BIOSt" = jelszóval védi a BIOS setup-ba való belépést?
2022. jan. 6. 13:07
 9/12 anonim ***** válasza:
Amúgy általában fölösleges jelszavazni, mert aki nem ért hozzá, az azt se tudja hogy kell belépni. Kis cégnél voltam rendszergazda, nem jelszavaztam le, annyira nem értettek azok semmihez, hogy amikor egyszer a reggeli munkakezdés előtt karbantartottam, de ő hamarabb beért, le volt döbbenve, hogy mi ez a képernyő, ő ilyet még sose látott.
2022. jan. 6. 13:49
 10/12 anonim ***** válasza:

Mindenki azt feltételezi, hogy a kérdező által "letiltja a bios-t" = "jelszóval akadályozza meg a bios-ba való belépést" és valószínűleg erről is van szó, mert én is így gondoltam, írtam is egy erre vonatkozó választ.

Ha intézménynél gépek felügyeletével bíznának meg, én is lejelszavaznám.

Azért jelszavazzák le, mert az ő felelősségük. Nemcsak ilyen processzor-specifikus beállításokat hanem bármit el lehet piszkálni hogy a gép ne induljon stb.

2022. jan. 6. 14:12
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!