Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mitől lett ilyen lassú a...

Mitől lett ilyen lassú a laptopom?

Figyelt kérdés

Van egy ilyen Asus laptopom, idén volt 4 éves:

Intel i5 6300 HQ

8 GB RAM

Geforce 950M videókártya

1 TB merevlemez

Újratelepítettem nyár elején, de akkor is ugyanolyan lassan kapcsolt be, mint előtte, bekapcsolás után még tölt, nem is lehet vele semmit csinálni, mert ha megnyitok egy böngészőt, behal.

Wordben, ha egy 10 oldalas dokumentumot szerkesztek, kijelölöm az egészet és az egész szöveget formázom, akkor nem reagál várni kell mire felfogja mi történt.

GTA 5 elvileg menne rajta, de egyszer próbáltam vele játszani, úgy 1,5 óra játék után felfőtt és lekapcsolt, utána meg se próbáltam vele játszani.

Még 2020-ban próbáltam vele utoljára Minecraftozni, már a menü is akadt, holott amikor régen megvettem a gépet, akkor hibátlanul futott.

Komolyan olyan érzésem van, mintha az XP korszakba csöppentem volna vissza és valami Celeronnal nyomulnék.

Régen nem volt ennyire lassú, betöltéseknél sem. Mi lehet a gond?

2021. dec. 27. 11:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Ja, és a processzor forraszva van az alaplapra, nem cserélhető.

Ha most 1x8 GB modul van benne, akkor érdemes még +8GB egységet mellérakni.

(Ellenőrzés: ctrl+shift+esc, teljesítmény fül, memória menü, lent jobb oszlopban „használt bővítőhelyek #/#”

2021. dec. 28. 12:40
 12/19 anonim ***** válasza:
Esetleg még ha mondanál egy pontos típust, az segítene abban, hogy milyen SSD mehet bele. Ha van M.2 csatlakozója, az nagy segítség lenne, mert kompromisszum nélkül lehetne bővíteni a tárhelyet. Ha nincs, akkor a HDD vagy ODD helyére tud menni.
2021. dec. 28. 12:43
 13/19 anonim ***** válasza:

Ja,bocs írtas, csak elvesztettem a sorok között

Ez esetben 8GB ram forrasztva van valószínűleg, és +16gigát lehet mellé rakni max. De a 8 elég.

Pill, utánanézek...

2021. dec. 28. 12:44
 14/19 anonim ***** válasza:
SATA SSD megy csak bele.. akkor ha nem használsz lemezeket, javaslom, hogy az ODD helyére menjen beépítőkeretbe.
2021. dec. 28. 12:49
 15/19 A kérdező kommentje:

SSD-t nem nagyon akarok bele. Valami olyat mondtak nekem róla, hogy amikor másolok rá, akkor kopik a kondíció, aztán gondolom idővel kuka.

RAM foglalat azt hiszem egy darab van benne.

Még kb. 5-10 évet tervezek vele amúgy. Így nem tudom mennyi értelme van még RAM-ot rakni bele, hiszen gondolom a processzor még elavultabb lesz, szóval az biztosan visszafogja majd.

2021. dec. 28. 15:46
 16/19 anonim ***** válasza:
75%

Igen, „kopik”. Ez azt jelenti, hogy átlagfelhasználás mellett 15-30 év alatt lesz használhatatlan. Ez hosszabb idő, mint a HDD-k élettartama... 😅

Szóval félinformációkat hallottál eddig, és nagyon tévesek a következtetések belőle. Ma az SSD kötelező!! A rendszer alá és programokhoz. (Sőt, átlagos otthoni adattárolásra (képe, videók, zenék..) is jobb az SSD, csak az ára miatt használunk még most is HDD-ket). Torrentezni is lehet rajta bátran. Kb 300-500-szor lehet teljesen újraírni a tartalmukat (a gyártói iránymutatás szerint. Ez a minimum!! Ennél több is lehet bőven).

Én nem várnék a RAM bővítéssel. Inkább most legyen belerakva a +8gb, amikor egy szaki foglalkozik vele, és ne akkor, amikor megint szenvedősre lassul a gép.

2021. dec. 28. 18:02
 17/19 A kérdező kommentje:
Okés. Köszönöm a válaszokat!
2021. dec. 28. 18:07
 18/19 anonim ***** válasza:

Ugyan azt tudom én is mondani mint a többiek: tisztítani, pasztázni, venni bele SSD-t ha lehetséges.

És ha mondjuk az akksija annyit ér hogy folyton töltőn van akkor az Energiagazdálkodási lehetőségeknél kiválaszthatod a teljesítménycentrikus sémát, szerintem így laptopoknál sokat dob a teljesítményre

2021. dec. 28. 22:26
 19/19 A kérdező kommentje:
Teljesítménycentrikuson van. Akksit már ki is vettem belőle, az teljesen kuka.
2021. dec. 29. 12:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!