Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Kinek volt számitógépje és...

Kinek volt számitógépje és internetije 90-ben? nekünk akkor nem volt szegények voltunk akkor!

Figyelt kérdés
2021. okt. 12. 11:41
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Így van!
2021. okt. 12. 13:17
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Amikor 94-ben egyetemre kerültem a főiskola elvégzése után, akkor találkoztam először az egyetemen internettel. Előtte még nem is hallottunk róla. Eleinte ahogy a korábbi válaszadók is írták nem igazán volt Magyarországon elérhető internet csatlakozás. 95-96 körül kezdett el terjedni. Előtte csak 1-1 cégnél, egyetemen ilyen helyeken volt egyáltalán. Így 90-ben nem volt senkinek. A legelső internet csatlakozás a SZTAKI-é volt 1991 év végén. Előtte egyáltalán nem volt Magyarországon Internet.

Számítógépek már voltak egészen sok helyen. Nekünk 1983-ban lett először egy ZX81-ünk, később ZX Spectrum, majd 1988-ban már egy korai XT-nk volt otthon. De kb. ez az időszak amikor kezdtek terjedni Magyarországon az otthoni számítógépek. Pl. amikor a középiskolát kezdtem (1986 szeptember) még a suliban is "csak" HT1080-Z gépek voltak, és valamikor talán 3. osztályos voltam amikor megjelentek a suliban az első PC-k (már pontosan nem emlékszem). Főiskolán már PC-ken tanultunk (ha jól emlékszem ezek már 286-osok voltak, de régen volt nagyon, ez volt 1990-ben). És ahogy haladtunk lett először belső hálózat a suliban. És valamikor a vége felé az gyik tanárunk említette, hogy mostmár nem sokára lesz Internet, meg email cím, meg, hogy ez milyen jó dolog lesz. Akkor mesélt róla de látni nem láttuk, pedig valamennyire szakirány volt (villamosmérnök vagyok).

2021. okt. 12. 13:31
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

A környékünkön a 90-es évek vége felé mentek nálunk a 286-386-486, a szerencsésebbeknek Pentium (1) számítógépek. Akkoriban kb annyiról szólt a történet, hogy "legyen a gyereknek játszani". Felnőttek még nem is nagyon használták/értettek hozzá, ezen elv alapján pedig a gyereknek bármi "jó" volt.

Ezeknek a gépeknek a forrása idősebb (pl. egyetemista) rokon által levetett régi gép, céges leselejtezésből dolgozónak kedvezményesen odaadott PC, vagy bontóból (MÉH telepről) ott dolgozó ismerős által elhozott cucc.

2021. okt. 12. 14:07
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
#13: Mi az első PC-t egy egyetemistától vettük használtan. Valószínűleg kaptunk volna jobbat is, de akkor még egyikünk sem értett hozzá. A srác ráadásul formázás nélkül adta el a gépet, még a szigorlat jegyzetei is rajta voltak. :) De mekkora szám volt akkor 95-ben, hogy már volt benne hangkártya és a Doom nem csak prüttyögött, hanem nyomta a shotgun hangot.
2021. okt. 12. 14:49
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
90 májusában volt az első , anyám vállalatirányítási rendszereket programozott akkoriban ezért elég hamar került egy de már meg nem mondom milyen valami XT rémlik .Ha valahol meghallom a betárcsázós hangot valami youtube videóban vagy filmen máig feláll a farkam :) bár mire lejött egy kép kivertem 2x
2021. okt. 12. 15:08
 16/21 anonim ***** válasza:
83%

Ez ma sincs másképp. Néhány hónapja vettem egy Pentium 4 konfigot a ház miatt Pentium 3-as retro PC-hez. Nem volt formázva, tele esküvői és keresztelős fényképekkel. Nem böngésztem át, mi mindent hagytak rajta, de elég felelőtlen így gépet eladni.

2021. okt. 12. 16:31
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

386 SX, először 1200as modem majd 2400as majd 14.4es utána már csak usrobotics. Közben accountot kaptam az ursus.elte.hu-ra annak 2 vagy 3 dialinje volt, ott már lehetett netezni de sok értelme nem volt, meg a szöveg scrollozasat se tudta csorika, így vagy irc vagy másra nem volt jó.

Azt végülis a Kandón is lett dialin meg a bme-n ott már volt ppp azért az már rendben volt.

Azt megalakultak az inet szolgáltatók és elofizettem.

Majd később lett ADSL de az már más világ volt

2021. okt. 12. 18:02
 18/21 anonim ***** válasza:
17: Erre rosszul emlékszel. Az "ursus" a közgázon volt (az egy IBM3090 volt). A domainre már nem emlékszem, de az a közgáz gépe volt (bár ELTE-sek és BME-sek is kaphattak hozzá accountot, mert valamilyen szinten "közös" volt, de a közgázon volt a Kinizsi utcában). Az ELTE-n inlet.elte.hu (erről nem emlékszem mi volt), ludens.elte.hu (VAX6000-VAX9000 cluster), caesar.elte.hu (RS6000-SP1 cluster volt) (bár a caeser azt hiszem később lett). A BME-s gépek nevére már nem emlékszem.
2021. okt. 12. 19:56
 19/21 anonim ***** válasza:
#17: Oh, mennyit lógtam IRC-n anno... Amikor még UPC Broadband volt és a havi 1GB forgalom után mindenkit egy 64kBit-es vonalra raktak. Webre már nem volt elég, minden timeoutolt, de IRC ment. Még amikor Modemblitz-el lelőttük az okoskodókat...
2021. okt. 12. 21:23
 20/21 anonim ***** válasza:
18: bocs, bke is lehetett de tényleg nem tudom. Régen volt na.:) Akkor érettségiztem amikor azt használtam, így a közelében se voltam a gépnek. :)
2021. okt. 13. 06:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!