Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mit lehet tudni a coil whineról?

Mit lehet tudni a coil whineról?

Figyelt kérdés
Próbáltam megtudni, hogy mi ez, kérdést is írtam, hogyan lehet felismerni, meg Youtube videókat néztem. Na, az új kártyámom van, RTX 3080, most már felismerem. Érdekes módon Aida stressz teszt alatt iszonyat hangos, de csak ha megmozdítom az egeret, vagy görgetek. Furmark alatt egyáltalán nincs hanga, játék közben van, de halkabb, mint az Aidával. Az érdekel engem, hogy sok mindent olvasok, hogy akár el is múlhat rövid idővel. Mi igaz tehát a coilról? Elmúlik? Nem múlik el? Csökkenthető? Százezer forintos tápot használok, azt már nem cserélném le, pedig még elállásos.
2021. okt. 8. 08:44
 1/10 anonim ***** válasza:
A tápegységnek ehhez nincs köze. A kártyán szaladgáló változó áramok rángatják az induktivitásokat. Teljesen megszüntetni csak úgy lehetne, ha kiöntenéd az egészet műgyantával. Csökkenteni esetleg az alaplapi vagy videókártyai tápszűrő kondenzátorok jobbra cserélésével lehet, de csodát ne várj.
2021. okt. 8. 08:58
 2/10 anonim ***** válasza:
A coil whine a tekercsek rezgése. Mindig rezegnek, de általában olyan frekvencián amit az ember nem hall. Normális jelenség, nem befolyásolja a termék élettartamát és nem számít garanciális hibának, mivel nem hiba.
2021. okt. 8. 08:58
 3/10 A kérdező kommentje:

Egyeske, a tápszűrő kondenzátorok cseréjét kifejtenéd, nem tudom, ez mit jelent!?

Kettes, tudom, hogy mi ez, a kérdés viszont az volt, hogy csökkenthető, esetleg elmúlik-e. Most nyitva van a ház oldala, lehet, hogy már akkor kevésbé fogom hallani, ha végre összerakom a gépet (remélhetőleg ma délután).

2021. okt. 8. 09:21
 4/10 anonim ***** válasza:
Kérdező, de naív vagy! Feltettél egy kicsit összetettebb kérdést, ilyenkor már megáll a tudomány a nagyon okosoknál ezen az oldalon! Normális fórumokon többször kifejtettük ezt, hogy itt nem érdemes kérdezni, már ha értelmes választ szeretnél kapni.
2021. okt. 8. 09:59
 5/10 anonim ***** válasza:

A videókártyán is vannak elektrolitkondenzátorok, amik a tápfeszültséget hivatottak egy kicsit stabilizálni ott helyben, azokat lehetne kicserélni jobb minőségűre, nagyobb kapacitásúra. De egyáltalán nem biztos, hogy ez meg is oldaná a problémát.

Illetve igaza van az előzőnek, ilyen témában inkább hobbielektronika vagy hasonló fórumokon érdemes próbálkozni, ahol legalább igazi szakemberek is vannak.

2021. okt. 8. 10:17
 6/10 anonim ***** válasza:
Gigabyte kártya? Tapasztalataim szerint azok zizegnek a legjobban. Csökkenteni lehet olyan házzal, ami jobban hangszigetel, de ez a szellőzés rovására mehet. Vagy a számítógépet száműzöd az asztal alá, vagy távol az asztalodtól, így már alig hallani majd.
2021. okt. 8. 10:38
 7/10 anonim ***** válasza:

Esetleg még meg lehet próbálni undervoltolni a kártyát (lejjebb venni a tápfeszültséget). Erre a célra hasznos lehet az MSI Afterburner (aki nem ismerné, nem csak MSI kártyákkal működik), haladóbbak a kártya biosába is belenyúlhatnak, bios szerkesztővel. Tíz mV-os léptékkel kell addig menni lefelé, amíg még stabil. Amikor már nem stabil, akkor visszanövelni 10mV-al. Ha OC-s a kártya (gyárilag kis órajeltuningot kapott a VRAM és a GPU a referencia értékekhez képest), akkor visszaállítani a hivatalos referenciaórajelekre és akkor már az undervolt is bátrabb lehet, mondjuk a gyári >1000mV helyett 930-950 mV. Ezzel csak pár FPS-t áldozol be, de halkabb lesz a kártya, kevésbé fog melegedni és az élettartamára is jó hatással van.

Vagy van egy egyszerűbb lehetőség is. A legtöbb kártya dual biosos. Van egy kis kapcsoló valahol a kártya oldalán, az egyik halkabb működést kínál kicsit visszafogottabb teljesítménnyel, a másik állásában maximumon hajtja a kártyát. A halk módban kellene kipróbálni, hátha akkor a coil whine is halkabb. Ha nem, akkor még mindig ott van az undervolt, mint lehetőség.

2021. okt. 8. 12:23
 8/10 anonim ***** válasza:

Most kerestem egy videót, amin szemléltetik, hogy mennyivel lesz halkabb a kártya, ha undervoltolod:

https://www.youtube.com/watch?v=GUzCXF3oMD0

2021. okt. 8. 12:25
 9/10 A kérdező kommentje:
Na, itt vagyok. Értem, szóval vagy garanciavesztéses módon csinálok valamit a kártyával, vagy alulfeszelem Afterburnerrel. Az elmulasztaná a coilt? Köszönöm szépen!
2021. okt. 8. 18:04
 10/10 A kérdező kommentje:
Ja, eleve Quiet Biosban volt a kártya, azonnal átkapcsoltam. Egyébként Asus.
2021. okt. 8. 18:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!