Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » NAS: "házilag készített" vagy...

NAS: "házilag készített" vagy vásárolt a megbízhatóbb? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

NAS-t venni érdemes (paraméterek, igények szerint megvizsgálni melyik megfelelő), vagy építeni, pl. használt számítógépből, Raspberry Pi-ből stb?

Raspberry Pi esetén például attól tartanék, hogy akár az USB meghajtóra kötött külső HDD Ház vezérlője hibásodik meg, akár a ház (vagy az USB port) dobálja el a HDD-vel való kapcsolatot, akkor gond lehet.

RAID-hez meg nem értek igazán.

Olyan NAS jó lenne, melyet ethernet portra kötve Windows 7 és Windows 10 gépek is látnak (és ezt könnyű beállítani), valamint, van valamiféle védelem, hogy egyetlen, adott kliens zsarolóvírus fertőzés esetén ne titkosíthasson adatokat a NAS-on.

Gondolom a vásárolt NAS további előnye, hogy - egy használt PC esetén - (ha abból lenne készítve) jelentősen több áram fogyna.

2021. szept. 1. 15:28
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha mar a RAID is gondot okoz, vegyel egy olcso Zyxel326-ot, es hasznald azt, egy webes feluleten be lehet allitani mindent.

Ha esetleg megis nekiallsz, a RasPi-t felejtsd el: egyetlen USB-s diszket tudsz rakotni, a halozati kapcsolata lassu, gyakoriak az SD-kartya kimulasok is. Egy integralt CPU-val felszerelt alaplap, nemi RAM, 2 HDD meg egy Linux kell csak, aztan mar csak olvasgatni kell es szepen osszerakni a rendszert. Ha ezzel sem akarsz / tudsz piszmogni, ott az openmediavault, ami kb. ugyanazt tudja mint az olcso NAS, csak neked kell osszerakni meg a webes feluleten beallitgatni. Az aramfogyasztas nem kene hogy gond legyen, a nalam futo debian alapu cucc kb. 20W-ot fogyaszt 'uresben', az napi 480Wh, havi ~10kW, ami havi 350 forint...

Zsarolovirus ellen nincs ilyen fire-and-forget vedelem, csak a rendszeres adatmentes. A virus nem magat a NAS-t tamadja, hanem a kliens all neki titkositani a fajlokat teljesen standard fajlmuveletekkel, igy megfogni sem tudod NAS oldalon.

2021. szept. 1. 15:46
 2/14 anonim ***** válasza:
zsarolóvírust a felhasználói jogok fogják meg. Mindenkinek külön usernév és jelszó. A legtöbb mappára csak RO jogosultság, ha írni akarsz bele akkor a nas webes felületén -ideiglenesen- RW jogot adsz az adott usernek.
2021. szept. 1. 15:56
 3/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Az én Raspberry Pi gépemnek 4 USB portja van, ezek közül 2 USB 3.0 port, de gondolom hogy még tápos, 3,5 házakkal se lenne túl megbízható.

Köszönöm a kapott válaszokat, megnézem őket.

Ha kapásból tudsz valamilyen "lépésenkénti instrukciót" RAID beállítására meg a felkonfigurálást illetően, az is érdekelne.

Igaz, hogy nem értek hozzá, de ilyen "howto", "step by step instruction" meg hasonló dokumentumok alapján működést megértem és elboldogulok vele.

Egyébként lehet mondani azt, hogy RAID olyan stabil, hogy nem omolhat össze, vagy áramszünet, vagy bármi nem kívánt esemény történik? Adatmentéssel foglalkozó cég honlapján van NAS, RAID adatmentés is. Mivel nem értek hozzá és "a legjobb megoldást szeretném, aminek a legkevesebb az esélye hogy sérülés vagy bármi gond lehet" ezért előte próbálok informálódni.

NAS-ok közül csak a Sinology gyártót ismertem eddig de megnézem ezt amit ajánlottál, köszönöm.

2021. szept. 1. 16:00
 4/14 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem ezt a RAID dolgot sokan túl-misztifikálják.

A RAID csak a munkakiesési időt csökkenti a hdd tönkremenetelekor. Ez munkahelyen, irodákban nagyon szükséges, de otthon nincs benne a top10 fontossági listában nálam. Biztonsági mentés pedig (külön lehúzott lemezen) minden esetben kell hogy legyen.

2021. szept. 1. 16:16
 5/14 anonim ***** válasza:
75%

A RasPi teljesitmenye keves, tok mindegy hany USB3-nak hazudott portja van.

RAID howto:

[link]

Ha pl. debian-t telepitesz, akkor mar a telepiteskor meg tudod adni hogy te tukrozott diszkekre akarsz fajlrendszert, automatikusan fel fogja telepiteni az osszes szukseges modult es kiegeszitot.

A stabilitasrol annyit, hogy nem a raid szokott osszeomlani (nehany kiveteltol eltekintve), hanem a fajlrendszer, de ha egy lemezed van es aramszunetet kapsz, pont ugyanugy szeteshet. Ennek kikuszobolesere valo a szunetmentes tapegyseg. Ha nem akarsz tukrozest, szamits ra hogy ha az egyetlen lemezed besz*rik, az adataidnak ott es akkor annyi lesz, mig tukrozesnel legalabb van eselyed a tukor masik felerol menteni, es ha nem tul regiek a diszkek, venni/gariztatni egy masikat es visszatukrozni ra, adatvesztes es kulonosebb kieses nelkul.

2021. szept. 1. 16:34
 6/14 anonim ***** válasza:
0%

"ha az egyetlen lemezed besz*rik, az adataidnak ott es akkor annyi lesz"

Nem! Csak a legutolsó biztonsági mentés óta oda mentett/frissített adatok vesznek el. Mondjuk otthoni körülmények közt egy heti/havi adat, az az előttiek megmaradnak csak el kell sétálni a boltba egy új hdd-ért és a mentésből visszaállítani rá az adatokat..

De mi van ha nem a hdd döglik meg hanem a NAS?

És ugyanazt a típust már nem is lehet kapni, csak más fajtát más procival szereltet..? Ott állhatsz egy laptoppal és két jó hdd-vel de elérhetetlem adatokkal rajtuk. :(

2021. szept. 1. 16:51
 7/14 anonim ***** válasza:
46%

Az olcso NAS-ok altalaban vmi linuxos fajlrendszert hasznalnak amit siman be lehet nyalatni kb. barmivel ami beszel ext3/ext4/xfs-t, tehat semmi se lesz elerhetetlen.

Hitvitaba nem akarok belemenni, de nekem megeri a plusz penz azert, hogy a potolhatatlan adatok kivetelevel (amirol ugye van offline mentesem) ne kelljen mindent ujra letolteni, ujrakonfolni, stb., hanem egy diszk kicserelesevel majd ujraszinkronizalasaval minden menjen tovabb.

2021. szept. 1. 17:03
 8/14 anonim ***** válasza:

A Raspberry nem egy jó NAS alapanyag. De igen, az épített szeritem jobb egyetlen feltételt kivéve. Általában magasabb az áramfogyasztásuk.

Olcsóbb és ha valami nincs velük szemben, egyszerűbb a hibát megkeresni/orvosolni, mint egy zárt forrású, agyonkorlátozott szoftvert futtató, speciális hardverekből álló rendszerben, amihez még a saját tech supportja sem ért.

"ott az openmediavault, ami kb. ugyanazt tudja mint az olcso NAS, csak neked kell osszerakni meg a webes feluleten beallitgatni"

Az OMV többet tud, mint BÁRMELYIK készen vett NAS. A drágák is. Körbehugyozza a csúcskategóriás Synology, Qnap, stb. NAS-okat. Csak annyi, hogy egy kicsit többet kell vele mókolni.

2021. szept. 1. 18:57
 9/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm Mindenki válaszát!

Arukereso.hu oldalon (számomra közel eső boltokat ott szoktam nézni) nem találok openmediavault-ra vonatkozó információt.

Ha a vásárolt NAS mellett döntök és leírják hogy "milyen fájlrendszereket támogat" akkor ez azt jelenti, hogy bízhatok benne hogy a NAS meghibásodása ellenére is elérhetőek maradnak az adatok, vagy ez csak azt jelenti, hogy ha USB-n keresztül csatlakoztatok valamit a NAS-hoz, akkor ilyen fájlrendszereket vár, ezeket tudja majd olvasni?

A RAID-del olyan szinten (sem) vagyok tisztában, hogy pl. ha NAS meghibásodik, akkor egy asztali PC-ben nem tudom lementeni a HDD-ről az adatokat, hiszen "RAID-ben voltak" és ezt "csak ilyen környezetben lehet olvasni"? Sok éve hallok a RAID-ről mint technológiáról de a gyakorlatban működni sose láttam.

Vannak már olyan külső USB házak is, melyek 2 HDD-t fogadnak és "ezeket tartják RAID-ben", ekkor se tudom mi a helyzet.

Tartok attól, hogy ilyen eszköz megvásárlásával csak mégtöbb problémát zúdítok a nyakamba ha gond van.

A külső USB merevlemezeken való tárolást, melyet megvalósítottam, kevésbé érzem biztonságosnak, sokszor láttam már olyat, hogy azért vált olvashatatlanná lemez, mert felhasználó nem a "hardver biztonságos eltávolítása" opcióval távolította el a lemezt, hanem kihúzgálta azonnal amikor a másolás véget ért. Véletlen kábel-kicsúszás vagy elmozdulás is okozhat problémát, ami a szabálytalan kihúzással egyenértékű.

Egyébként: miért integrált CPU-val szerelt alaplapra építsek NAS-t?

2021. szept. 1. 19:36
 10/14 anonim ***** válasza:
#8 azert ez nem teljesen igaz, szoftveresen lehet h. tobb feature van benne, de pl. hardware raid-5 (ami a draga NAS-ban van) az csak akkor lesz, ha veszel kulon kartyat jo dragan. Torrent kliens meg hozza plugin viszont nincs, mert a kontenerizacio miatt kivettek belole. Szep csillivilli webes adminGUI van, a kerdes mennyire szukseges egyaltalan.
2021. szept. 1. 19:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!