Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogyan oldjam meg ezt a...

KmsRys kérdése:

Hogyan oldjam meg ezt a videókártya problémát?

Figyelt kérdés

Nvidia GeForce GT 230. Nagyon régi kártya, de nem is ez a legnagyobb gond vele. Linuxot (jelenleg Kubuntu) használok, és egyszerűen nem akar normálisan működni (Windows alatt működik). Van 2 illesztőprogram, az egyik a sajátja, amit maga az Nvidia készített, és van egy alternatív, a Nouveau. Sokáig a sajátját használtam, de eléggé bugos volt. Aztán nemrég átváltottam a Nouveaura. A korábbi bugok teljesen megszűntek, viszont lettek helyette teljesen új bugok! Ma visszaváltottam a saját illesztőprogramára, újraindítottam a gépet és most teljesen elcseszte a Kubuntut, el se indul már! Jó lenne ez a kártya, nekem nem a teljesítmény a legfontosabb, hanem hogy normálisan működjön. Van hozzá valami normális illesztőprogram, ami nem bugos?

Ami még érdekelne, hogyha esetleg vennék egy újabb videókártyát, akkor az beletehető egy 12 éves alaplapba? Sajnos nincs pénzem, még egy videókártya is sokba van, úgyhogy jó lenne ha meg lehetne oldani valahogy a mostani kártya normális működését, vagy ha mást nem, valami alternatív megoldás, minél olcsóbban.

2021. aug. 16. 14:24
 1/4 anonim ***** válasza:
A "nomodeset" boot paraméterrel indítsd, ez letiltja a videókártya driverét teljesen és VGA kompatibilis módban indítja. Így lesz kép, de a kártyát ezen túl másra nem tudod használni (videó be/dekódolás, 3D). Ha ez így oké, így is hagyhatod. Ha nem, akkor le tudod szedni a drivert és újra tudod telepíteni, majd vedd ki a paramétert.
2021. aug. 16. 14:47
 2/4 Tom Benko ***** válasza:
Új videokártya betehető, ha van megfelelő slot. Erre figyelj oda. Jó lenne konkrétan tudni, hogy mit jelent az, hogy átváltottál Nouveau-ra meg vissza, valamint hogy mit értsünk "teljesen elcseszte" alatt.
2021. aug. 17. 06:04
 3/4 anonim ***** válasza:

Hasonló problémám van, és nálam sajnos nincs jó megoldás. A nouveau random lefagy, ha 720-asnál nagyobb felbontású videót játszok le. A szükséges gyári nVidia driver létezik, csak nincs a repoban. Máshonnan fel lehetne tenni, csak már nem működik együtt az újabb kernelekkel (ABI probléma), konkrétan telepíteni sem engedni. Léteznek unofficial patch-ek a driverhez, azt még megpróbálhatnám, de összességében nem biztos, hogy jól járok vele, nem érzem annyira stabil megoldásnak.

Javaslom legalább egy GT 710-es beszerzését, az még kapható és nem annyira drága, és ahhoz elvileg még van működő gyári driver a repókban is.

[link]

[link]

2021. aug. 17. 14:29
 4/4 anonim ***** válasza:

"Ma visszaváltottam a saját illesztőprogramára"

Töröld, amit esetleg feltettél. (apt purge ..)

2021. aug. 17. 20:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!