Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha egy teljesen feltelepített...

Ha egy teljesen feltelepített SSD-t (Linux/Windows) átteszek egyik gépből egy másikba, fog megfelelően működni, vagy új telepítést igényel?

Figyelt kérdés
Ma pont erről beszélgettünk a kollégákkal, és nem egyezett az álláspontunk. Szerintem nem fog, már csak azért sem, mert nem azok a driverek vannak rajta, mint amik az új géphez kellhetnek.
2021. aug. 4. 17:56
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Linuxon majdnem biztos, hogy működni fog. Azon ritka esetekben nem működik, ha netán olyan hardver van az új gépben, amit alapból nem támogat a Linux. Bár sok esetben ettől a rendszer még elindul, csak az az eszköz (pl. hálókártya) nem fog működni. Tapasztalat, nem kevésszer fordult elő, hogy más gépen telepítettem fel a Linuxot, mint amiben végül használtam. Sőt! Volt, hogy több gépre kellett feltennem ugyanazt a rendszert. Egyikre feltettem, a többire meg klónoztam. Nem ugyanolyan gépek voltak, mégis ment.

A Linux ilyen tekintetben gyökeresen eltér a Windowstól: eleve alapból több hardvert támogat, az "általános" driverek pedig tényleg jól meg lettek írva.

Windows esetén... valószínűleg a Win10-nél már kisebb-nagyobb macerákkal működni fog. Persze, lehet, hogy nem lesz hálózat, mert az adott hálókártyához nincs driver, illetve valószínűleg a grafika is visszaáll alapra hasonló okok miatt. De ilyen téren tényleg fejlődött a Windows. (Sok más téren nem, de ez másik kérdés. :D) Régebbi rendszereknél viszont nem szokott ez működni.

2021. aug. 5. 08:19
 12/12 anonim ***** válasza:
Annyiban árnyalnám hogy én csibáltam ilyen átpakolóadit (pontosabban gépfejlesztést), valami régi Intel prociról tértem át Ryzen3600-ra, és ugyanazt az SSD-t csatlakoztattam rá. A Windows10 kb. fél óra után töltött be minden indulásnál, de utána viszonylag problémamentesen ment. Mindenesetre újratelepítettem, mert az az indulási idő kicsit hosszú volt. (Nem, nem csak egyszer csinálta ezt, amíg letöltött drivereket a háttérben vagy egyebet csinált, hanem 1 héten keresztül hagytam így, hátha megjavul)
2021. aug. 5. 09:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!