Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha egy teljesen feltelepített...

Ha egy teljesen feltelepített SSD-t (Linux/Windows) átteszek egyik gépből egy másikba, fog megfelelően működni, vagy új telepítést igényel?

Figyelt kérdés
Ma pont erről beszélgettünk a kollégákkal, és nem egyezett az álláspontunk. Szerintem nem fog, már csak azért sem, mert nem azok a driverek vannak rajta, mint amik az új géphez kellhetnek.
2021. aug. 4. 17:56
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
82%

fog működni (talán) , csak valószínűleg nem elsőre

pl. mikor VM-ből áttettem fizikai lemezre az OS-t, párszor crashelt a windows 10, szar volt, de ő magának kérdezés nélkül elkezdte leszedegetni a drivert a vidikarihoz (háttérben) , majd újraindítás úgy tűnt megfelelően működik (bár nem teszteltem órákig)

linuxnál szerintem meglehet, hogy kézzel kell feltenni a megfelelő csomagot

2021. aug. 4. 18:26
 2/12 anonim ***** válasza:
0%
Nem fog működni.
2021. aug. 4. 18:54
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Windows 10 esetén már úgy tudom nincsen probléma.

Linux disztrók esetén meg előtte sem volt gond, mivel a repóban benne van minden így betölt más drivereket ha éppen más a célgép. Nagyjából ennyi.

Régi Windows-okon probléma elsősorban, 7 és attól visszafele.

2021. aug. 4. 18:57
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
*repó mellett a kernelben is.
2021. aug. 4. 18:58
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

A Linux 99,9%-ban biztos, hogy működni fog gond nélkül, a Windows 10 pedig 95%-ban biztos, hogy működni fog.

A Linux mindig is úgy működött, hogy felmérte a hardvert minden egyes bootoláskor, és a megfelelő drivert töltötte be.

Windows esetén pedig, 8-tól felfelé szintén van hardware checking minden bootnál, és ha van megfelelő driver a rendszerben, akkor be is tölti.

Windows 7 és régebbi rendszereknél volt az, hogy akkor is betöltötte a drivert, ha teljesen más eszköz volt csatlakoztatva, és ilyenkor szokott szépeket kékhalálozni meg újraindulgatni.

2021. aug. 4. 20:32
 6/12 anonim ***** válasza:
63%

Balázs

Ezt nem értem. Ha rendszer felméri a hardvert, és azt tapasztalja hogy ahhoz más driver kell, akkor hogy tudja azt leszedni, ha egyszer a netes csatlakozáshoz is kell driver? Egyszerűbben: hogy tud csatlakozni a netre, ha azt tapasztalja hogy a hálózati kártyához másik driver kel?

2021. aug. 4. 20:41
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

"Ezt nem értem. Ha rendszer felméri a hardvert, és azt tapasztalja hogy ahhoz más driver kell, akkor hogy tudja azt leszedni, ha egyszer a netes csatlakozáshoz is kell driver?"

Nagyon sok driver, mint pl. a legtöbb ethernet és wifi driver, eleve bent van az alap Windows telepítésben. Windows 10 esetén ritka az, amikor alaptelepítéssel ne menne az ethernet, és az sem gyakori, hogy a wifi nem megy.

2021. aug. 4. 20:51
 8/12 anonim ***** válasza:

Balázs

Értem. Köszi!

2021. aug. 4. 21:00
 9/12 anonim ***** válasza:

Nincs mit.

Egyébként ezek a hálózati driverek rendszerint több, azonos chipet tartalmazó eszközhöz is jók, pl. egy Atheros driver meg tud hajtani 10-15 féle Atheros chipsettel szerelt eszközt, legfeljebb némi funkcióvesztéssel, pl. nem lesz képes fogni az 5GHz-es wifit csak a 2,4-et, vagy - ethernet esetén - nem lesz VLANolási lehetőség... de arra elég, hogy csatlakozzon a netre és leszedje a pontos típushoz tartalmazó drivert.

2021. aug. 4. 21:15
 10/12 anonim ***** válasza:
Ha eltér az alaplap a másik gépben, amibe átteszed, az okozhat gondot neki, amíg a megfelelő chipset drivereket le nem rántja a netről, de átlagban 90%-ban megy win10 alatt. korábbi windows verzióknál kérdéses, ott nem megy túl gördülékenyen az átállás másik alaplapra, kézileg kell telepítgetni sok mindent.
2021. aug. 4. 21:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!