Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Nem gondoljátok, hogy a mai...

Nem gondoljátok, hogy a mai memóriák túl nagyok? Mire lehet a sok giga bájtot kihasználni? Bill Gates megmondta, 640 kilobájtnak mindenre elégnek kell lennie!

Figyelt kérdés

#memória #640 kilobájt
2021. máj. 23. 19:46
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
75%

Normál esetben az lenne jó, ha nem lenne szükség memóriára, hanem maga a tárhely lenne szupergyors. De még nincs ehhez technológiánk, szóval jelenleg több szupergyors ideiglenes tárba kerülnek az adatok mielőtt feldolgozásra kerülnének. A háttértárakon sokszor tömörítve vannak az adatok, tehát az első feladat, hogy ami beérkezik, azt ki kell csomagolni, és aztán bekerül a RAM-ba. De emellett a processzorban van még 3+ szintű cache is a megabájtostól a pár kilobájtosig. Ahogy szűkül a keresztmetszet a feldolgozóegységek felé, úgy lesz egyre gyorsabb az ideiglenes tár.

Szóval a ram azért kell ilyen nagy legyen, már netezős gépnél is (8GB+), mert a programok teleszemetelik. Főleg a böngészők, ahol minden egyes lap külön folyamatként fut, újra betöltve a teljes programot. Ennek oka a stabilitás biztosítása, csak így lehet. Egy lap, a sok szkripttel, grafikával,videókkal, és a böngésző által biztosított futtatási környezettel bizony elvisz 250-450 MB RAM-ot. Ha még futtatsz mellette valamit, és elkezdesz kisebb multitaskingolni, akkor a 4GB RAM kb be is telik 6-10 megnyitott lappal. Ezért kell ma már otthoni felhasználásban is a 8GB RAM.

Telefonon hasonló a helyzet. Ott általában a hátértár is gyors, és kisebbek az alkalmazások, szóval ha beteli a ram, akkor az éppen háttérben levő alkalmazásokat előszeretettel lövi ki a rendszer, azaz jó esetben lementi háttértárra, és aztán onnan olvassa vissza pár másodperc alatt. Sok böngészőlap ezeket is kifekteti. Nekem 6GB RAM-os telóm van. A 3GB-hoz viszonyítva ég és föld, de amúgy igen, felbax,hogy a multitasking még ezzel is körülményes tud lenni... nyilván le lehet tiltani alkalmazásonként, hogy ne zárja be a háttérben futót, de néha így is előfordul... ez valami xiaomi vagy android fasság lehet. És akkor pl el tud veszni a teljes iromá.yom itt gyk-n, amihez éppen háttérkutatást végzek, ami idegesítő tud lenni.

Szóval vannak szoftveres gondok rendesen minden oldalról,és tényleg gáz, hogy a hardvereket kell nyomatni a végtelenségig már egy egyszerű otthoni felhasználásra is. De legalább eljutottunk oda, hogy egy gép simán kibír 10+ évet... azért ez a 90-2000-es években nem volt így. Akkor egy 5 éves gép már igencsak körülményes volt mindenre... ma a egnépszerűbb játékok is lassan 10 évesek lesznek (pl csgo), a böngészőkbe se leheg már nagyon új dolgokat mutatni. Szóval egy ma vásárolt gép akár még 15 év múlva is jó lehet minimális bővítéssel. 4K HDR tartalmagat viszik az integrált videokártyák is. Ennél durvább tartalomra aligha lesz szükség általános felhasználásban. Valahogy nem látom még azt, hogy most hirtelen hologram kijelzők és hasonló technológiák jönnének be a hétköznapokba, amihez erős hardver kéne 😃

Szóval fognak még hízni a sima office/net/film programok, de meglepődnék, ha növekedne az igény... 8GB elég lesz netezéshez a következő 5 évben. A 16GB meg 10 évre is.

2021. máj. 24. 07:42
 12/21 A kérdező kommentje:
Mindenkit zöldelltem. Pozitívan csalódtam a gyk-ban. Kíváncsi voltam a számitógép szakik humorára és komoly válaszokat kaptam és még tanultam valami újat is ma. Ha maradunk az elven, akkor a #8-asnak igaza van 😃 Na megyek gykzni Commodore64-en 🤣
2021. máj. 24. 09:18
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem gondoljátok, hogy a mai memóriák túl nagyok? Mire lehet a sok giga bájtot kihasználni?

Akkor mit szólsz ahhoz hogy vannak alaplapok amikbe akár 2TB ram-t is lehet pakolni?

Nos, ez nem az ilyen átlagfelhasználónak van kitalálva mint Te is.

De vannak akár otthoni használók akik többet értenek az IT-hez mint Te

és másra is használják a gépet hogy csak egy példát mondjak VM, persze ezt nem biztos hogy érted is.

2023. máj. 16. 13:45
 14/21 anonim ***** válasza:
Most néztem meg, de egy "rendes" számítógép (z16) min. kiépítésben 512 GB, max kiépítésben 40TB RAM-mal rendelkezik.
2023. máj. 16. 19:32
 15/21 anonim ***** válasza:
51%

#14: Aligha.

Az általad említett "Z16" gyanítom a Lenovo Thinkpad laptopszériájának Z16-os változata:

[link]

maximum 32 GB RAM-ot tartalmazhat. Átlag, modern asztali gépben 4-16 GB RAM szokott lenni.

Az általad említett minimum 512 GB, maximum 40 TB a háttértár (SSD, HDD).

2023. máj. 16. 19:45
 16/21 anonim ***** válasza:
~40 éve mondta. (egyébként soha nem mondta mert városi legenda, de maradjunk ennél) Ennyi erővel 5ezer forint fizetésnek mindenre elégnek kell lennie, hiszen 40 éve 1983-ban elég volt. Nem gondolkodsz el azon , hogy amikor kevesled a 2-300ezret , akkor mire tudsz ennyi pénzt havonta használni? :D :D
2023. máj. 16. 21:39
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

#11 "Normál esetben az lenne jó, ha nem lenne szükség memóriára, hanem maga a tárhely lenne szupergyors."

Pont fordítva. Az "ideális számítógép" korlátlan mennyiségű, és villámgyors (nem felejtő) memóriával (belső tárral) rendelkezik. A valóságban persze ez nem kivitelezhető, legalábbis a korlátlansága biztos, hogy nem, ez az oka annak, hogy a háttértárak megjelentek. Eleinte senki nem gondolkodott külön háttértárakban, csak miután nyilvánvalóvá vált technikailag, hogy jó ideig még nem lesz elérhető áron annyi memória, amennyibe az összes programunk és adatunk elférne, illetve hogy a nemfelejtő memória sokkal drágább, és lassabb lenne, mint a ma ismert felejtő memóriák, ezután jöttek létre a háttértárak. Szóval nem a RAM a szükségmegoldás, hanem a háttértár.

"Főleg a böngészők, ahol minden egyes lap külön folyamatként fut, újra betöltve a teljes programot."

Ez azért jó ideig nem volt így, és nem is ez a legfőbb probléma velük, hanem az, hogy a mai weboldalak tele vannak szórva minden vacakkal. 20 éve egy weboldal pár kB volt, és ha nagyritkán tartalmazott is JavaScriptet, azok mennyisége pártíz sor lehetett. Most meg nem ritkák a többszáz kB-os JS-modulok sem, amiket ráadásul nem is túl erőforráshatékonyra írtak meg.

"De legalább eljutottunk oda, hogy egy gép simán kibír 10+ évet... azért ez a 90-2000-es években nem volt így."

Na, itt viszont csúnyán félrenézted a dolgokat. Nagyjából pont fordítva hangzik az igazság, és ennek az internet az egyik fő okozója. 25-30 éve a kutyát nem érdekelte, hogy mikori géped van, nagyrészt azért, mert nem kellett másokhoz alkalmazkodni. Találkoztam én a '90-es években Commodore 64-gyel (nem is kevéssel), Amigával, MS-DOS-t futtató 286-486-osokkal, és '95-től kezdve Windows 95-tel is. A '90-es évek második felében voltam középiskolás, és bizony az osztályban mindegyik fentebb említett géptípusnak volt gazdája. (Jelzem: a C64 ekkor már 15 éves géptípus volt.) Most egy 15 éves géppel már csak szenved az ember. Részben az internet miatt, mert ma már ez központi dolog, és egy 15 éves gépen nem fogsz tudni egy korszerű böngészőt, azon belül meg egy szkriptekkel telebarmolt oldalt futtatni. Tudom, mert próbáltam. A COVID/homeoffice alatt elég sokan kerestek meg, hogy alkalmassá tudnám-e tenni a gépeiket otthoni munkavégzésre. Egy átlagos gépnél olyan 8-10 év a határ, amivel még lehet mit kezdeni. (Ha ragaszkodik az ügyfél a Windowshoz, akkor talán még annyi sem.)

2023. máj. 17. 09:19
 18/21 anonim ***** válasza:
"Z16" gyanítom a Lenovo Thinkpad laptopszériájának Z16-os változat" Nagyon nem laptopra gondoltam. Van máshol is z16 (kis z-vel).
2023. máj. 17. 21:41
 19/21 anonim ***** válasza:
51%

#18: Elfogtam egy nem privát üzenetet, benne az alábbi linkkel:

[link]

ez nem "rendes" számítógép, hanem egy speciális mainframe, azt kár idekavarni.

2023. máj. 17. 21:46
 20/21 anonim ***** válasza:
51%
Nem "rendes"? És mi neked a rendes számítógép? Mitől rendes meg "rendelten" egy számítógép? És ez nem speciális (egyáltalán nem), teljesen kommersz, bemész a boltba és megveszed (ha van rá pénzed).
2023. máj. 17. 22:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!