Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Egy intel core i7-11700kf...

Egy intel core i7-11700kf processzorhoz mekkora feszültséget ajánlanátok?

Figyelt kérdés
Próbáltam utánanézni, de nem találtam semmi infót erről. Próbáltam videókat is nézni tuningokról, és úgy látom, hogy magához a processzor feszültséghez 1.330, az IO, és SA feszültségekhez meg 1.200 v jó lesz, igaz ezekkel a beállításokkal egy 11700k-t tuningoltak. Szerintetek jók lesznek ehhez is ezek a beállítások? MSI alaplapot veszek hozzá, és azon be lehet állítani, hogy automatán kezelje a feszültségeket, ezt esetleg biztonságos, vagy érdemes használni? Csak azért kérdezem, mert nem akarom, hogy véletlenül károsodjon a processzor, ha véletlen rosszul állítom be a feszültséget. A válaszokat előre is köszönöm!
2021. máj. 3. 11:18
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Minden alaplap először automatikusan a processzor gyári értékeit állítja be, így biztonságos használni. Az UEFI setup programban ezután kézzel állítgathatod, ha akarod.
2021. máj. 3. 11:50
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Az f annyiban más, hogy nincs benne gpu, de a cpu teljesen ugyanaz, nyugodtan használtsz f hez tartozó leírást is.

Viszont a gyári értékeken kívül nincs semmi ami garantált lenne, ezt egyesével kell kikísérletezni - addig emelheted a feszültséget amíg a hőmérséklettel nincs baj. A gyár is így lövi be a feszültséget, csak nem mindegyiket nézik meg külön, hanem mondjuk 1-2000 darabot, és ahhoz igazítják az összes többit is - emiatt marad hely egyáltalán tuningra, ha a tiéd az átlagon felül teljesítene akkor a maradékot kézzel kihozhatod belőle, ha lenne olyan tetőérték amire egyértelműen ki lehetne mondani hogy ennyit tud és kész, akkor már a dobozba azzal az értékkel került volna.

2021. máj. 3. 11:53
 3/10 A kérdező kommentje:
Értem, akkor lehet automatán hagyom a feszültséget, de láttam olyan videót, amiben azt mondja a csávó, hogy ez feleslegesen melegíti a processzort, rossz feszültségeket állít be, egyszóval, hogy ne használja senki ezt a módot. Ebből mennyi lehet igaz?
2021. máj. 3. 12:17
 4/10 A kérdező kommentje:
Ja, bocsánat, elírtam a leírást, a számokkal, amit írtam benne egy 10700f-et tuningoltak, nem 11700f-et
2021. máj. 3. 12:22
 5/10 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
100%

#3 igen jobb ha te allitod be feszultseget

probalgatod es ami sikerul

jobban teljesit e proci kisebb feszen ha stabilan mukodik

Azert nem mindegy hogy 10 es vagy 11 genes proci

de te is monitorozni tudod milyen feszeken uzemel

jatek alatt vagy benchmark alatt

es stressz alatt

es akkor ahoz tudsz igazitani

XTU t jo hasznalnod Intel procik monitorozasahoz, meg szerintem piszkalninis megprobalhatod, de uefiben jobb utana belonod ami sikerul tokeletesre

2021. máj. 3. 14:10
 6/10 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszokat! Nem is ott van a gond, hogy ki kell a feszültséget tapasztalni, mert szívesen rászánom az időt, inkább attól félek, hogy ha vagy túl kicsi, vagy túl nagy feszültséget állítok be véletlen, nehogy károsítsa a processzort. Mekkora lehet ennek a valószínűsége? Vagy beépíthettek valami védelmet a processzorba, vagy az alaplapba, hogy mondjuk kikapcsol, ha valami nem jó, mielőtt kár keletkezne a számítógépben?
2021. máj. 3. 15:22
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Túl kicsit nem tudsz, egyszerűen nem fog elindulni vele, párszor próbálkozik aztán az alaplap visszaállítja az alapértelmezett értékre.

Túl magas ellen is van védelem, ha elér egy bizonyos hőfokot visszaveszi az órajelet, ha mégis tovább megy akkor meg kikapcsolja a gépet(és ugyanúgy visszaállítja alapértelmezettre több sikertelen indulásnál), de előfordulhat olyan hirtelen megugrás aminél nem tudja elég gyorsan leállítani. Nem jellemző, de ha teljesen biztonságos lenne nem járna garanciavesztéssel ha tuninggal ölöd meg a procidat.

A tuning, ha a feszültséghez is hozzányúlsz sosem veszélytelen(hacsak nem lejjebb veszed), de ha rászánsz egy délután a tájékozódásra, aztán odafigyelsz arra amit csinálsz nagyon valószínűtlen hogy bármi bajt csinálnál.

A legfontosabb, hogy a magasabb feszültséggel több áramot vesz fel, amiatt több hőt termel, a hő meg megöli az elektronikát. Addig emeld az órajelet amíg nem lesz instabil, ha instabil lesz adj neki több feszültséget - addig, amíg a hőmérséklet nem lesz gond.

Stressz teszt alatt mérj hőmérsékletet\stabilitást - nem fogja tökéletesen tükrözni a valós használatot, de ha azt bírja akkor a mindennapos használat alatt sem lesz vele gond-, ne játékok, vagy felhasználói programok alatt.

Illetve esetleg ha találtál egy feszültséget\órajelet ami működik, és határértéken belül van visszavehetsz pár százalékkal, azt a különbséget teljesítményben úgysem fogod érezni, de ad a procinak egy kis mozgásteret a melegebb, nyári napokra is.

2021. máj. 3. 15:33
 8/10 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a választ! Akkor kitapasztalom majd. Már csak azt nem értem, hogy ez az IO és SA feszültség mit jelent. Erre mennyire kell odafigyelni? Lehet esetleg úgy, hogy a fő feszültséget beállítom kézzel, ezt a másik kettőt meg automatán hagyom? Ha ezt is kézzel kell beállítani mihez kell viszonyítani?
2021. máj. 3. 15:42
 9/10 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
100%

[link]

attol fugg

ha te bezavarsz ezekkel mas vezerlokbe es azoknak nem tetszik akkor hiaba lenne jo a procinak ha azoknak nem

szoval ha piszkalsz valamit tud mi az es figyeld azokat is amire kihat

mi lesz ramokkal, vga val

vagy eppen M2 ssd vel stb.

termeszetesen ramot is szokas huzni, sot azt ajanlom hogy azt probald minel jobban piszkalni ha tuningra alkalmas a ram valami jobbfele es nem lesporolt tipus

mivel a ram gyorsitasa nagyon latvanyosan meglatszik a teljesitmenyen a gyakorlatban is

csak azt mondom ezzel lehet tobbet ernel el

hogyha ramnak sikerul normalis (gyors) idozitesek mellett magasabb orajelet adni mondjuk 200-300MHz et csak, ez tobbet szamithat mintha procinak 500MHz et feljebb tudsz loni stabilan

termeszetesen a ketto nem zarja ki egymast (es a meg tobb teljesitmeny novekedes sem)

Xy4

2021. máj. 3. 15:52
 10/10 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm mégegyszer a választ! Már csak egy kérdésem van. Ha az IO és/vagy az SA érték nincs jól beállítva, akkor az is ki tud derülni egy stressz tesztből?
2021. máj. 3. 16:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!