Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mekkora szerver(park) kell,...

Mekkora szerver(park) kell, hogy kiszolgáljon egyszerre egymillió lekérést?

Figyelt kérdés
A mai összeomlás kapcsán vetődött fel bennem. Paraméterek, és forintban kifejezve.
2021. ápr. 30. 17:48
 1/7 anonim ***** válasza:
68%
Kicsit helyesbítsünk! Nem volt az EGYSZERRE egymillió lekérés!
2021. ápr. 30. 18:30
 2/7 A kérdező kommentje:

[Nem tudom miért kellett lepontozni az első hozzászólót...]

Ez csak egy elméleti kérdés; onnan is elindulhatunk, hogy a legalapabb szerver mekkora forgalmat tud kezelni.

Ha valaki ért hozzá, hozzászólhatna.

2021. ápr. 30. 18:39
 3/7 anonim ***** válasza:
60%
#1 Ki mondta hogy volt EGYSZERRE egymillió lekérés? A kérdés arról szólt, hogy mekkora szerverpark kellene egymillió lekéréshez egyszerre.
2021. ápr. 30. 18:41
 4/7 anonim ***** válasza:

"Nem tudom miért kellett lepontozni az első hozzászólót..."

Mert ezen az oldalon ez így megy. Ha valaki nem olyat ír, amit mások szeretnének hallani (olvasni), pláne, ha az nem valami überhagzatos véleményt tükröz, akkor gondolkodás nélkül lepontozzák. De nem csodálkozok. Eleve még az emberiség távol áll attól, hogy civilizáltnak lehessen nevezni, ezt még megfejeli az a tény, hogy a hazai oktatási rendszer ontja magából a tudatlan selejteket, így miért is lepődünk meg azon, hogy gondolkodás nélkül, érzésből értékelnek szakmai válaszokat?

#3 "Ki mondta hogy volt EGYSZERRE egymillió lekérés? A kérdés arról szólt, hogy mekkora szerverpark kellene egymillió lekéréshez egyszerre."

Ugyanazt írtad, csak megcserélted a szórendet. Taps-taps...

"onnan is elindulhatunk, hogy a legalapabb szerver mekkora forgalmat tud kezelni."

Igazából szerver bármi lehet, ami képes a kiszolgáló(k)tól érkező kéréseket teljesíteni. Még egy mikrovezérlő is képes rá, ha fizikailag tud csatlakozni az ügyfelekkel. Írtam én webszervert egy Arduino alapú meteorológiai állomásra. (16 MHz-es proci, 2 kB RAM.) Igaz, egyszerre csak egyetlen kérést tudott teljesíteni, de ez megvolt 6 ezer forintból. Hasonló árkategóriában már lehet lapszámítógépeket (SBC) kapni, a Raspberry Pi Zero W például ötezer forintomba került, és ez már hétköznapi értelemben véve is számítógép, és bár nem teszteltem le, hogy mennyi kapcsolatot bír el párhuzamosan, de 4-5 meg se kottyan neki. Igaz, azon is múlik, hogy mi az, amit szolgáltatnia kell. Nem maguk a kapcsolatok "eszik" igazán az erőforrásokat, hanem az a tény, hogy minden egyes ügyfél csatlakozásakor valamilyen folyamatnak le kell futni. Leginkább azon múlik az egyidőben kiszolgálható felhasználók száma, hogy ezek a folyamatok mennyi erőforrást igényelnek. Szintén visszakanyarodok a Raspberry lapszámítógépekhez, a pár ével ezelőtti nagyobb modell, a 3 B+ üzemel nálam házi szerverként. Fájlszerverként (közös meghajtó) működik elsődlegesen, de pl. ez gyűjti be a meteorológiai állomásom adatait, amiket feldolgoz és raktároz (PHP, MySQL), illetve webfelületen házon belül elérhető, archívummal együtt. 5 párhuzamos csatlakozást a közös meghajtóra (ebből egy épp másol rá), meg 3 ügyfelet a webszerverre simán ki tudott szolgálni. De próbaként feltettem egy Drupalt, na, az egyetlen ügyféllel is már fennakadásokat produkált. Ezeket csak azétr írom le, hogy szemléltessem: szélsőséges mértékben függ az egyszerre kiszolgálható ügyfelek száma attól, hogy hogyan írták meg a rendszert. Ez akár két nagyságrendnyi különbséget is jelenthet.

A munkahelyemen a DHCP+DNS+NTP szerverek egy virtualizált egymagos 2,1 GHz-es procit kapott 1 GB RAM-mal, és az átlagos processzorterheltsége 10% alatti, memóriaigénye meg 130 MB. Üzemeltetek iskolai Moodle szervert is, az már izmosabb jószág, ott a stabil működéshez 6 GB RAM kellett, és 3 db. 2,1 GHz-es processzormag. Csúcsidőben akár egyszerre 100-nál több tanuló is használja.

Továbbá: nem mindegy, hogy egy felhasználó teljes ottani tevékenysége alatt fenn kell tartani számára az erőforrásokat, vagy minden szükséges adatot elküld az ügyfélnek, amit az valamikor majd visszaküld. (Kicsit szakmaibban: fenn kell-e tartani aktívan egy munkamenetet, vagy sem.)

Egyébként ha jól látom, az EESZT oldala JSP alapú, ami azért nem igazán az erőforráshatékonyságáról híres.

2021. ápr. 30. 19:33
 5/7 savanyújóska ***** válasza:
Az oldaltól függ, de ha biztosra akarsz menni, akkor mondjuk 2-3 8/32-es + 1 kisebb load baoancer szerintem simán elviszi, de ez tényleg nagyon függ a technológiától, pl. ha a db nincs rá felkészítve, akkor simán el fog halni a félmilliós szerverpark is. Szóval havi 100e körül (csak a vasra) szerintem ki lehet hozni, hogy elbírjon egymillió lekérést, de legalább ugyanennyire függ az architechtúrától. Az oltásos oldalt elnézve, itt egyébként valószínűleg már a load balance résznél volt baja (ha egyáltalán volt load balance).
2021. ápr. 30. 19:34
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2021. ápr. 30. 21:11
 7/7 savanyújóska ***** válasza:
Kiegészítés, ahogy #5 írta, mivel JSP-s az oldal, ezért többet is eszik, szóval amit írtam azon van egy kb. 1,5x-es szorzó. (Egy javás backend nagyon hamar nagyon el tud szabadulni, ha erőforrásokról van szó.)
2021. máj. 1. 08:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!