Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Vettem egy gamer notebookot,...

Vettem egy gamer notebookot, szerintetek jól döntöttem?

Figyelt kérdés

Nos, sok filózás után úgy döntöttem hogy gamer laptopot veszek gamer pc helyett. Tudom, hogy jönnének a nagy gamer pc fanok, "a gamer laptopok szarok", "gamer laptop nem létezik, túl gyengék", tisztában vagyok vele hogy átlagban egy laptopban gyengébb a videókártya mint a pc-ben (PC-ben sima, laptopokban átlagosan a videokártyák mobile verziója van talán).

De mivel lehetséges hogy a jövőre nézve kelleni fog egy olyan gép ami elég erős iskolai munkákhoz (azaz hordozható), és tudok rajta játszani is, ezért ezt választottam, mivel a családom nem olyan aki elő tud húzni hirtelen pár 100k forintot egy laptopra + nem akartam bajlódni a szereléssel és windowssal.

Amilyen gépet vettem, az a Lenovo Legion 5, ugyanolyan áron mint amennyi lett volna a PC-mre. Nos, AMD Ryzen 5 4600H processzorral, RTX 2060-as videokártyával (mobile verziója kb. az 1660 és 1660 super között mozoghat), 1000 GB M.2 SSD-vel, 16GB rammal és Windows 10 Pro-val vettem. Igen, tudom egy AMD Ryzen 7 4800H erősebb, de a keretemből csak ez jött ki.

Ezen kívül FHD-s kijelzője van 15,6"-os, 144Hz-es panel 300nits-el és 100%-os sRGB lefedettsége van.

Kérdezném tőletek, jól döntöttem?

Kérlek, ha úgy gondolod nem, fejtsd ki. Ez alatt értem hogy az adott laptop amit te belinkelsz miért is jobb (lényeges lenne ha a videokártya nem lenne túlságosan gyengébb, és a ram és SSD semmiképp ne legyen kevesebb), és hogy miért gondolod ez a fajta miért rosszabb. A keretem 380k ft volt, (nem magyarban élek ezért nem is ott vettem a gépet), ha esetleg valamilyen gépet belinkelsz, ne legyen semmiképp ez felett!

Azért írtam szét ennyire, mivel amit rendeltem azt nem tudom hogy mikor tudják kihozni mivel nincs raktáron, és ez miatt akármikor lemondhatom, úgyhogy ha úgy gondolod az amit választottam rossz, segíts jobbat találni, és ne azt írd hogy "ez szar"!

2021. ápr. 21. 20:25
 1/6 A kérdező kommentje:
Hozzátenném, jelenleg is szoktam gamerkedni de csak nagyon keveset, mivel csak egy irodai laptopom van, amiben egy Intel Pentium N3710 van 4GB rammal és egy Intel HD Graphics 620-as videokártyával, szóval ez számomra egy óriási nagy előrelépés lenne, mivel egyes roblox játékokat sem tudom játszani minimum grafikán sem. És hát azért néha beamng.drive-al is játszanék, de a jelenlegi gépem leghamarabb felrobbanna tőle.
2021. ápr. 21. 20:27
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Létezik gamer notebook, nem tévhit csak a többsége nem az amit annak hívnak.

Jól mutat sok helyen a 1660, meg 16GB RAM, mag valamelyik nagy fogyasztású I7 CPU de többsége throllingol mert nem elég jó a hűtése(elvégre nem kis hőről beszélünk)vagy éppen egyszerűen hangos.

"De mivel lehetséges hogy a jövőre nézve kelleni fog egy olyan gép ami elég erős iskolai munkákhoz (azaz hordozható), és tudok rajta játszani is"

Csakhogy jellemzően ezek túl nehezek egyszerűen hordozni, kb. 2-szer vagy 3-szor olyan nehezek mint egy erre alkalmas ultrabook. Szóval erre a célra nem egy leányálom. Tartom hogy egy könnyű irodai notebook + játszós asztali gép jobb választás minden téren. Egyszerre a kettőt jelenleg asszem csak az ASUS csúcsnotebook-ja nyújtja, ultrabook méret + külső VGA és ez jelenleg szerintem több mint 1 millió Ft és nem véletlenül, mert az tényleg hordozható és erős is egyben. Amúgy iskolai munka sem érv, proginfó vagy mérnökinfón sem éppen fogtok foglalkozni komoly szoftverekkel, azokat a szakokat el lehet végezni valami random business notebookkal is. Amire kell az a játék, nevezzük nevén.

" (mobile verziója kb. az 1660 és 1660 super között mozoghat),"

Ez sajna nem igaz, a notebook gyártók nem publikálják melyik de az EU-s darabok valószínűleg az 590 teljesítményét nyújtó 2060 Mobile-t hozzák ide, kicsit a 1660 alatt van de ugye ahhoz hogy ezt a teljesítményt tartsa hűtés kell.

Ryzen mindenképpen pozitív, van ahol felejtős az Intel az a notebook piac. Sokan védik a 14nm-t de itt iszonyat rosszul skálázódik a teljesítmény/fogyasztás, a konkurencia megoldása töredék hőt termel és az üzemidő is jobb az alacsonyabb fogyasztás végett.

Itt egy teszt róla:

[link]

Hűtés egész jó, játék alatti 2 órás üzemidő borzalmas de ezzel jár. Hűtés elég hangos, szóval egy hűtőpad nem ártana.

Hogy jól jártál-e, most PC-t úgy sem lehet kapni normális áron szóval ilyen értelemben igen. Viszont bővíteni nem lesz nagyon lehetőséged és a 1660 színt már hamarosan kevés lesz. Az üzemidő nem túl jó + 2,5 kg amivel azért nem jó rohangálni(fölig hogy már 1,2kg-os notebook-k is vannak a piacon)szóval hordozhatóságra ez sem éppen ideális választás.

"Ezen kívül FHD-s kijelzője van 15,6"-os, 144Hz-es panel 300nits-el és 100%-os sRGB lefedettsége van"

Ez csak a rizsa része, aligha lesz 1-2 cím ahol ki lehet használni a 144HZ-t ezzel a VGA-val, a többi meg adott az árkategóriában szintén.

Én tartom hogy ha az ember notebook-al akar rohangálni az könnyű legyen és jó legyen az üzemideje, ezek nélkül mindenképpen sokkal jobb választás egy asztali PC+ ultrabook.

De az MSI-nek van esetleg egy egész jó alternatívája:

[link]

Tudom drágább de közel 1 kg-van könnyebb, és az üzemideje is jobb valamelyest.

2021. ápr. 21. 21:58
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon jól hangzik. Én csak pár dolgon változtatnék, ami a processzort érinti, mivel én még barátkozom csak az AMD-kel. Jobban kedvelem az Intelt, de mondom mégegyszer, nagyon jó. Én elfogadnám.
2021. ápr. 21. 23:34
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a jelenlegi válaszokat, remélem be fog válni a notebook :)
2021. ápr. 21. 23:44
 5/6 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

nagyjabol leirhatta #1 es csak kicsit olvasgattam bele meg kifejtesbe is

a lenyeg hogy ha hibatlan es hutese tokeletesen mukodiknakkor teljesen rendbe van barmelyik gamer laptop

gyengek es erosek is, tied erosebb eros kozepmezonyos

modern erosebb igp k inteltol es amd tol is jok jatszadozasra, persze ezeket a beallitasokat mindenki lenezi (es fps kepkockasebbesegeket), de vannak akik csak szorakozasbol az elvezetmiatt jatszanak, es nem "presztizsbol" vagy "sportbol"

ezel csak azt mondom hogy egy kicsit normalisabb cpu es vga paros akkor mennyire lehet rossz? Ott mar magasabb fps t ersz el es magasabb beallitasokkal

rengeteg pc s gamernek aki ezeket lenezi valoszinu sokkal gyengebb a gepe hiaba nem trottlingol ugyis gyengebb

akkor szerinted?

mas kerdes hogy azonos arkategoriakban mi is alakul

vagy milyen megjelenitott tartanak elfogadhatonak hisz 24/27 colos laptopok sincsenek...

ha meg kulon koltesz mindenre... akkor az ertelemszeruen plusz koltseg

ha nem hasznalod ki hordozhatosagat akkor csak kitoltal magaddal, hiszen energiatakarekossag se mervado ilyenkor mar mivel a rendesen zabalnak a kozepmezonyos gepek is mar lenyegeben asztaliban az azonos teljesitmeny kategorianak megfeleloen

2021. ápr. 22. 06:20
 6/6 anonim ***** válasza:
0%

2#

Azért ne tegyünk úgy, mintha egy 2 kilós gép olyan nehéz lenne. Legalább van benne anyag

2021. ápr. 26. 00:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!