Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Megoldaná a NAT problémámat...

Megoldaná a NAT problémámat ez a módszer?

Figyelt kérdés

A gondom a következő.

Van egy Telekomos modemem ezen keresztül jön a net meg a tv is.

Ebbe csatlakozik bele egy router, amibe megy a számítógép, Xbox meg a Ps.

De pld az Xbox dupla Natot érzékel mert a router és a modem nem ugyan azzal az ip címmel rendelkezik mivel utóbbinál a szolgáltató adja automatikusan.

Megoldaná a helyezetet az hogy én a modembe beledugok egy pld. 4 helyes ethernet elosztót (így megkerülve a routert) amiben aztán csatlakozatnám az Xbox-ot meg a többit hogy direktbe a modemhez csatlakozzon így elvileg nem lenne a Nat-al probléma.

Megoldódna ezzel a helyzet vagy hülye ötlet?

2021. márc. 26. 21:03
1 2 3 4
 21/34 A kérdező kommentje:

Ha a szolgáltatói modembe bármit átírok akkor a netnek vége van. Egyszer próbálkoztam ilyennel és konkrétan meghalt tőle a modem, és küldték a szerelőt hogy cserélje ki, aki szint elmondta hogy valóban elromlott, azért mert átírtam egy ip címet benne.

Köszönöm a segítségeket de ez így marad mert nincs kedvem szenvedni vele.

2021. márc. 27. 10:35
 22/34 A kérdező kommentje:

Amúgy a telekomos szarnál itt van 3 mező a dhcp résznél ahol ip címek vannak mit hova kellene beírni?

[link]

2021. márc. 27. 10:49
 23/34 anonim ***** válasza:
Tehát arról volt szó, hogy a szolgáltató modemjéhez hozzá se kell nyúlnod, te meg rögtön azzal kezded... Azért az általános iskolát sikerült kijárni?
2021. márc. 27. 11:35
 24/34 anonim ***** válasza:
Még nem. ;P
2021. márc. 27. 11:51
 25/34 A kérdező kommentje:

Nézd meg a képet amit küldött itt valaki és rájössz. A szolgáltatóin is állítani kell ip címet.

Azzal amit gondolom te mondtál hogy kapcsold ki a dhcp-t meg dugd át a kábelt szarra se mentem.

Az hogy mindenki dumál össze vissza mindent szerinted ellehet igazodni? Egy valaki kellene aki normálisan leírná és működne is. De van aki ezt mondja van aki azt...

2021. márc. 27. 12:17
 26/34 anonim ***** válasza:
Ezek szerint a képet sem tudtad értelmezni.
2021. márc. 27. 12:26
 27/34 Alex Fly ***** válasza:

Na akkor kissé részletesebben az alapoktól...

Az általában csak "router" néven emlegetett SOHO eszközök valójában több hálózati eszközt tartalmaznak egyben: router, switch és access point.Ez ugyanúgy igaz a te eszközödre (a továbbiakban: router), mint a szolgáltató által biztosítottra (a továbbiakban: modem) is.

Maga a router -mint hálózati eszköz- annyit csinál, hogy összekapcsol két hálózatot: a belső hálózatán levő eszközöknek kiosztja a címeket és a külső hálózat felől jövő adatcsomagokat továbbítja a belső hálózat megfelelő eszközéhez -és fordítva. A SOHO eszközökön a külső hálózatot a WAN porton éred el, a belső hálózathoz beépítettek egy switchet (hogy több klienst tudjál csatlakoztatni) illetve egy AP-t is (hogy ugyanezt megtehesd vezeték nélkül is).

Ha egymás után kapcsolsz két ilyen eszközt (mint ahogy ez jelenleg nálad van), akkor ezt mindkettő elvégzi. Azaz van egy külső hálózatod, amihez csatlakoztatva van a modem. Ez létrehoz egy belső hálózatot, kiosztja a címeket a rácsatlakoztatott eszközöknek és elvégzi a címfordítást. Szépen megkapják a címüket a TV-k, a wifin rácsatlakoztatott eszközök illetve a te routered is. Na ehhez nem kell hozzányúlnod, itt minden rendben van.

A probléma ott kezdődik, amikor a modemed kimenő portját kötöd össze a router WAN-portjával. Itt a modemed belső hálózata lesz a külső hálózat, a routered ezt köti össze a saját belső hálózatával(XBox, PS, sz.gép), amelyeknek ő ad egy, a saját címtartományába tartozó címet és ugyanúgy elvégzi a címfordítást, mint a modemed. Ez az a dupla NAT, amit a kliensed érzékel -és teljesen jogosan, hiszen valóban kétszer lett NATolva: egyszer a modem, másodszor a router által.

Esetünkben azt kell elérni, hogy ez az áldatlan állapot megszűnjön és a két belső hálózatodból egyet csináljunk. Ennek két módja van: egyik, hogy a modemet állít(tat)od át úgy, hogy az csak bridge módban működjön, azaz csak egyszerűen továbbítsa a külső hálózat adatait a belső felé és a routered végezze a címfordítást és a hálózat kezelését. Esetedben ez nem járható út, mivel ebben az esetben a tévéid nem férnek hozzá a hálózathoz.

A másik -amit itt többen is javasoltunk-, hogy a te routeredet kapcsolod bridge módba -ilyenkor az nem végez címfordítást, az arra akasztott klienseknek is a modemed fogja kiosztani a hálózati címeket és csak a switch illetve az AP-részét használod az eszközeid csatlakoztatásához.

Ebben az esetben a routereden kell tiltani a DHCP-t (mivel azt a modemed végzi) és nem a WAN (külső hálózat) porton kötöd össze a modemmel (mivel akkor ismét csak külön alhálózatot hozna létre), hanem valamelyik LAN portján, így a rákötött eszközeiddel azonos alhálózatba kerül -amelyben a címzést a modemed fogja végezni.

2021. márc. 27. 13:20
 28/34 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes leírást.

Na akkor megcsináltam mindent a leírtak szerint

dhcp kikapcsolva

kábel a lan csatalakozóban, wanba nincs semmi

AP módba állítva

Az ip címek is rendben vannak.

A számítógépen és wifin tökéletes a net!!!!!

VISZONT mindegyik konzolon a NAT résznél azt van hogy sikertelen.

A routerem AP módjánál ezt írja mikor bekapcsolom:

"Hozzáférési pont módban az AiMesh routerek egy vezeték nélküli routerhez csatlakoznak Ethernet-kábelen keresztül, hogy kibővítsék a vezeték nélküli jelet más hálózati kliensek irányába. Ebben a módban a tűzfal-, IP-megosztás és NAT funkciók alapértelmezés szerint le vannak tiltva"

Tehát ebből arra következtetek hogy a NAT le van tiltva a routeren de visszakapcsolni nem lehet mert az a menüpont már nincs ott ahol eddig.

Lehet hülyézni mert nem tagadom szerencsétlenkedek de egy mezei ember nem túl profi az ilyen dolgokba, aki ért hozzá nagyon annak az a rajz lehet sokat mond, de én csak nagyjából vagy annyira sem értetem meg.

2021. márc. 27. 13:45
 29/34 A kérdező kommentje:

ASUS RT-AX58U AX3000

Ez a fajta routerem van, lehet ezen máshogy működnek a dolgok vagy mit tudom én.

2021. márc. 27. 13:49
 30/34 Alex Fly ***** válasza:
A NAT nyilván le van tiltva a routereden, mivel azt a modemed végzi. Amit nem írtam: a routeren az átjárónak természetesen a modem címét kell megadni és attól kell címeket kérni...
2021. márc. 27. 14:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!