Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Arduino áramkör bekötésénél...

Arduino áramkör bekötésénél mikre kell figyelni?

Figyelt kérdés
Valaki le tudná írni, hogy pontosan mik azok az adatok az adott Arduinora köthető eszközöknél, amiknek mindenképpen utána kell nézni/ki kell számolni, hogy biztonságosan lehessen őket bekötni. Illetve ezeket hogyan lehet kiszámolni?(pl. ellenállás, áramerősség, feszültség és hasonlókra gondolok) mik azok a dolgok amikre, ha figyelek, bármit be tudok kötni egy áramkörbe?

2021. márc. 22. 12:35
 1/4 anonim ***** válasza:
55%

Pl. ha egy OUTPUT pin HIGH-ra van állítva, akkor az véletlenül se érintkezzen a GROUND-dal, és fordítva, mert a kimenetre állítot pinek nem bírják a rövidzárat. Ha a táp két pinje (5V vagy 3,3V és GROUND ér össze, azt még elvileg túléli egy kis ideig, de arra sincs garancia.

Ha egy pin bemenetire van állítva, akkor ott "alapból" nagy ellenálláson van, szóval ott nem lesz rövidzár.

Nekem ez jutott elsőnek eszembe.

2021. márc. 22. 13:01
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Bemeneteknél, arra figyelj, hogy a jelszint 0-5 V közé essen. Ha nagyobb mint +5 V, akkor ellenállásosztóval oszd le.

Motort pl közvetlenül ne próbálj meg Arduino kimenettel vezérelni, használj H-hidat vagy egy megfelelő tranzisztort.

Én azt javaslom, keress rá neten, mielőtt bármit is rákötnél. Illetve jó a kezdőknek szóló Arduino könyv. Azokat érdemes előtte végigjátszani, kicsit módosítgatni minden projekten.

2021. márc. 22. 13:10
 3/4 anonim ***** válasza:
49%

Nem szeretek ilyen választ adni, de szerintem nézegess erről írásos, illetve vodeóanyagokat! Láthatóan kezdő vagy az elektronikában (nem bántásként mondom, valahol mindenkinek el kell kezdeni, én is nem rég még az voltam), és egyszerűen túl sok lenne az a háttérismeret, amit itt le kéne írni.

Én javaslom a Magyar Arduino Labor nézegetését! Sok olyan dolog van, amit komolyabb fizikai ismeret nélkül is meg lehet csinálni. Mondjuk LED-eket villogtatni, vagy DHT szenzort kezelni anélkül is lehet, hogy a fizikai-elektronikai háttérbe nagyon belemásznál. Idővel úgyis sokminden ragad rád, sőt, lehet, hogy magad is utánanézel ennek-annak. Ez így sokkal hatékonyabb és kényelmesebb, mint egyszerre odaszórni neked egy halom száraz tananyagaot.

2021. márc. 22. 13:30
 4/4 Vortrex ***** válasza:
Az arduino oldalán minden típushoz tartozik egy "TECH SPECS" fül, ami tartalmazza az adott típushoz tartozó ajánlott és maximális feszültség/áramerősség értékeket. Azokat kell betartani
2021. márc. 22. 13:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!