Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Haldoklik-e a tápom?

Haldoklik-e a tápom?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Az alábbi hibaüzenettel fogadott pár napja a számítógép indítás után:

[link]

ASUS H97M-Plus alaplapom van, 6. éves. Szintén ugyanennyi idős a tápegység, FSP Raider 550 (80 plus silver).

Ez volt az első eset 6 év alatt, hogy előjött a hibaüzenet. Minden újraindításnál ezt csinálta. Leáramtalanítottam teljesen a gépet, vártam pár percet, majd indítottam és a hibaüzenet azóta sem jött fel többször. Az AIDA64 azt mondja, hogy a táp rendben van, külsőleg nem tudom vizsgálni eszköz híján.

Mitévő legyek?

2021. márc. 18. 12:16
 1/5 anonim ***** válasza:

Vagyis hogy "az utolsó bekapcsolásnál instabil tápfeszültséget észlelt, ezért az alaplap feszültségmonitorozó appja aktiválta magát" és beléd verte az ideget.

Ha ilyen üzenet kékhalálnál jelenik meg, akkor ott odaírják, hogy ha először történik ilyen, akkor ne parázz.

Én most is ezt tenném.

Mindazonáltal egy 6 éves tápban már bőven elkezdhetnek öregedni a kondenzátorok, de azt valóban ki kellene mérni, hogy biztosat lehessen mondani.

2021. márc. 18. 13:06
 2/5 A kérdező kommentje:

Tehát ha jól értem a bőven öregedést, akkor elkerülhetetlenül avul, még ha be is méretném és működőképes lenne, akkor is pár éven belül bedobja a kulcsot.

Pont ezért nézegetek egy Corsair RM550X tápot. Egy kalkulátor szerint a gépem ~430 W teljesítményt igényel, így az 550-es méretnél maradok.

Érdemes lehet ezt a modellt választani? Legalább ennyi (vagy több) évre venném.

2021. márc. 18. 13:31
 3/5 A kérdező kommentje:
Leginkább attól tartok, hogy a táp valami olyan hibát generál, ami magával rántja a gép többi részét is.
2021. márc. 18. 13:32
 4/5 anonim ***** válasza:

#2-3

Semmi nem tart örökké. Az elektrolit kondenzátorok meg pláne. Szerencsére cserével könnyen és gyorsan javíthatók.

Attól ne félj, hogy úgy hal meg - ha egyáltalán - hogy viszi magával amit csak bír. Jóféle cucc és minden lényeges védelmet beleraktak.

Amúgy még az is lehet, hogy aktuálisan a hálózati feszültség volt abnormálisan alacsony, vagy csak a monitorozó szoftver indult el hibásan.

Az RMx tápokat személyesen nem ismerem, de dícsérik. Mondjuk 10 év garanciát nem is adnak akármire.

2021. márc. 18. 14:15
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Akkor azthiszem használom, amíg lehet, vagy talán veszek egy ilyen tápot, de addig nem építem be, ameddig ez bírja. 2015 óta futnak ezek a modellek, ha még 2 évig használom az FSP-t még úgy is megérheti pénzügyileg.
2021. márc. 18. 15:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!