Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Medig tarthat ez a videókártya...

B:Jones kérdése:

Medig tarthat ez a videókártya hiány?

Figyelt kérdés

Szomorú ami most van. Akartam venni egy 4K képes configot, de letettem róla.

Egyszerűen szomorú,h egy kb 8 évvel ezelőtti videókártyám (NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti) most kb 30k-val többe kerül mint amikor vettem. :(

Illetve teljesen eltünt RTX 20xx sorozat, és ami esetleg max használtan kapható az irreális áron.

Nem is szólva a boltokban kapható 30xx kártyákról, amik megfizethetetlenek.

Persze értem én,h nagyjából 1 gyár van az egész világ informatikai kiszolgálására, és ennek a globális tortának csak egy szeletecskéje a videókártya gpu.

Meg ugye a bányászat, amivel nem igazán vagyok tisztában,hogy miért fontos ehhez csúcs videókártyákat sorba kötni (de gondolom a teljesítmény és a számítások miatt) is lenyúlja a kártyákat, ami esetleg pillantnyilag elérhető egy boltban.

Szóval mit gondoltok ez a PC vége?

Illetve ha jól tudom a consol világ is nyögi ezt elsősorban a PS5 a hiánycikk ugyanezen okokból.

2021. márc. 10. 18:02
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Majd kidurran ez a lufi és elárasztják a kártyák a piacot fillérekért. De hogy ez mikor lesz, nem tudjuk.
2021. márc. 10. 18:10
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem hiszem, hogy ez a PC vége. megéltünk már párszor hasonlót. Az nVidia elkezdett lépéseket tenni annak érdekében, hogy nem bányász kezekben kössenek ki a kártyái. A gyártásba pedig elvileg év végétől a Samsungot is bevonják majd a TSMC mellett és már nem is azokon a gyártósorokon fognak a GPU-k és (AMD) CPU-k készülni, amiken a konzolok lapkái (egy ideig).

További jó hír, hogy elvileg az Intel is bedob egy komolyabb (RX6800 körüli?) diszkrét GPU-t a piacra ebben az évben, ami gondolom a saját gyártósoraikról kerül majd ki. Így ez is enyhíthet majd a hiányon.

2021. márc. 10. 18:12
 3/10 anonim ***** válasza:
95%

A GTX 1050 TI még csak 4.5 éve van piacon honnan jött a 8 év?

Nem egy gyár van azt sem tudom honnan szedted. Nvidiának most a Samsung csinál félvezetőket de régebben a Global Foundries is AMD nek meg a TSMC az Intel meg saját magának.

Mivel konzolt se nagyon lehet venni szerintem magadnak is megválaszoltad hogy nem ez rohadtul nem a PC vége. Konzolokon továbbra is csak játszani meg filmet nézni lehet. Egyre több gamer van akinek a gépe munkaeszköz is mellette.

Érdekes módon a komplett gépek és laptopok ára nem szállt el annyira. Ha nagyon akarsz használtan azért ki lehet fogni pár tűrhető dealt bár azok nem 4K optimális kártyák.

Esélyes hogy már csak év végére lesz jobb a helyzet

2021. márc. 10. 18:19
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez ennél sokkal összetettebb. Egyszerűbb videokártyát venni mint ps5 öt, akkor most ez a konzol vége? Vagy ha már itt tartunk, autógyárak is leálltak már napokra a félvezetőhiány miatt, attól nem kell tartani hogy nem csinálnak több autót. A kapitalizmus a nyugat seggébe harapott, ha nem csak keleti országokban gyártatnának olcsón, ha nem három(!) helyen készülne szilícium akkor közel sem lenne ekkora ez probléma, legfeljebb egy minimális drágulást tapasztaltunk volna. Ugyanez volt pár éve a memóriákkal, az is nevetséges volt, 4-5x annyiba kerültek mint most\előtte - és persze reméljük hogy többet nem fordul elő, csinálni valamit ellene pénzbe kerülne, a reménykedés meg ingyen van.
2021. márc. 10. 18:26
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

#2 További jó hír, hogy elvileg az Intel is bedob egy komolyabb (RX6800 körüli?) diszkrét GPU-t a piacra ebben az évben, ami gondolom a saját gyártósoraikról kerül majd ki. Így ez is enyhíthet majd a hiányon.

Ez nagyon optimista hozzáállás. Minden szempontból - teljesen kizártnak tartom hogy a 6800 at akár megközelítse, ha ilyen kártyájuk lenne a háztetőkről kiabálnák a számokat. Milyen hisztit rendeztek az apple M1 procija mellett is, megint jöttek a humoros benchmarkok, ha bármi esélyük lenne a felső kategóriában amd\nv ellen akkor nem maradnának csendben. Az egyetlen amit szám szerint tudunk, hogy a DG1 1080p@60 vitte a Destiny 2 t. Nem egy mutatvány, 6800 erre 4k ban képes.

2021. márc. 10. 18:34
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Harmadik: benéztem, ránéztem a régi gépemre és az alaplap BIOS-a volt 2013-as, csak közben egyszer frissítettem videókártyát és akkor vettem a GTX 1050 Ti-t.

A neten láttam eről egy videót (TSMC van egyedül).

Megkerestem: https://www.youtube.com/watch?v=WomUXHfoWy4

3:30-8:00 között van róla szó, és tényleg nem egy gyár, de akkoris szűk a keresztmetszet.

2021. márc. 10. 19:03
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
#5: Persze, ezért írtam, hogy "elvileg". A DG1 96EU-t tartalmaz, a DG2 elvileg 512EU-val jön.
2021. márc. 10. 20:03
 8/10 anonim ***** válasza:
Vagy vegyél egyet és amikor nem játszol, akkor addig undervolt/oc, aztán bányásztatsz vele, a coint meg tartod és akkor adod el, mikor a legjobb az ára.
2021. márc. 10. 22:02
 9/10 anonim ***** válasza:

Igazából amíg a VGA gyártók nem tesznek ellene, de valójában miért is tennének, hisz számukra mindegy ki veszi meg a lényeg, hogy fogy a termék.

Jó, tudom NV meg a 3060... igen, lassította a kártyát, de mindössze egyetlen fajta bányászását és nem úgy overall a bányás felhasználást, ha nagyon kukacoskodni akarnánk, úgy vehetnénk, hogy az NV szeretné, ha az Ethereum helyett másnak menne fel az ára.

Sajnos nem elhet mit tenni, csak reménykedni, hogy kipukkan végre véglegesen ez a bányász lufi, bár akkor se hiszem, hogy hatalmasat esnének az árak.

Régi szép idők mikor igaz egy havi fizum volt de tudtam 8800Ultrát venni, azóta valóban többet keresek, de ha a mostani csúcskártyát a 3090-et nézem, 3 havi fizum lenne.

2021. márc. 11. 00:11
 10/10 anonim ***** válasza:

Az Ethereum húzza a lakossági kriptó bányászatot. Igen ám, de az Ethereum át fog térni 1-2 éven belül PoW (amikor a számítási teljesítmény garantálja a biztonságot) rendszerről PoS-ra (amikor elhelyezett letétek garantálják a biztonságot, sokkal kisebb számítási igény mellett). Igaz, hogy utána is maradnak még más bányászható kriptók, de azok közül is egyre több fog áttérni PoS-ra, sőt már a Bitcoin esetében is pedzegetik, hogy később elkerülhetetlen lesz egy ilyen váltás.

Eszerint legkésőbb 1-2 év múlva lesz vége a bányász mániának. A másik eshetőség, ha a Bitcoin esetében beköszönt a medve piac (biztos, hogy be fog, csak a mikor a kérdés), az magával rántja az Ethereum és a többi alt árfolyamát és megint évekig nem lesz olyan jó üzlet ez a tevékenység. Ez az utóbbi eset szerintem hamarabb lesz.

Az intel diszkrét GPU-járól már évekkel ezelőtt is olvastam, 2020-ra tervezték a piacra dobását. Tavaly év vége felé jelentették be az Irist, de elsősorban laptopokba szánták és nem valami acélos a teljesítménye.

Pedig most lenne egy jó alkalom piacra lépni egy jó GPU-val, amivel nem lehet bányászni (egyelőre), viszont hozná legalább az rtx20-as kártyák teljesítmény szintjét. Tarolhattak volna vele a gamerek és a grafikus munkákat végzők között, mert szinte csak ez lenne kapható korrekt árban. De az intelnek esze ágában sincs vetélkedni az NV-vel és az AMD-vel GPU fronton.

2021. márc. 12. 12:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!