Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Legtöbb szerviz miért nem...

Legtöbb szerviz miért nem foglalkozik 10èves laptopokkal Amikr csak kikell takaratini?

Figyelt kérdés
2021. márc. 9. 20:45
 1/5 A kérdező kommentje:
Tehát arra gondolok hogy még használható csak kikell takaratini.
2021. márc. 9. 20:46
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Hogy vegyél újat -> több pénz.
2021. márc. 9. 20:48
 3/5 Katoonene ***** válasza:

Tapasztalatom szerint...

Egy normális asztali PC életszakasza (mielőtt elkezd szétesni szó szerint) 10-15 év. Vannak még öregebbek is, hörögnek, csattognak, nyikorognak, de működnek, néha kell egy-egy ventilátor, RAM csere, de folyamatos használat mellett életképesek, szinte bármennyiszer tákolhatóak. Hihetetlen, de sokan évente 1-2 napot rászánnak arra, hogy egy szétment alkatrészt beszerezzenek, cseréljenek, de megtehetik, mert tele az internet használt alkatrészekkel, évente akár pár ezerből megvan a "karbantartás".

Egy normális laptop életszakasza 5-7 év, és jön a széthullás. 5 év után nem csak a hardver, hanem a billentyűzet is kezd szétjönni, touchpad "kikopik", ahol a szellőző van a műanyag megkeményedik, kis gagyi csavaroknál a foglalat álló helyében szétrohad.

2009-ben vettem az első laptopom, azóta 4.-et használom. Az ok, amiért cseréltem átlag napi 4-5 óra használat után:

1. képernyő elpusztult

2. alaplap elpusztult

3. wifi adapter elpusztult, 3! éves géphez bármilyen adaptert vettem, 5 méteres hatósugarú lett a wifi hatótávja, eredeti új, használtból bontott, külső usb wifi adaptert vásárolva, elvesztette a hordozható funkcióját. A csúcs az volt, hogy a gép mellett kellett a telefonom tartani, hogy tudjak netezni.

A 2005-ös asztali gépemet szerverként használom azóta is 24 órában, 11 év alatt költöttem rá 30 ezer forintot (egy RAM elpusztult, nem cseréltem, mert a másik még jó, a régi 500 GB Winchestert kellett lecserélnem, de egyúttal bővítettem is 2 TB-ra), illetve kétszer kellett szétszednem megtakarítani.

Eredeti kérdésedre visszatérve: pár ezer Forintért nem szívesen szedik szét azért, hogy lehet, nem lehet normálisan összerakni, csak gányolva.

2021. márc. 9. 23:44
 4/5 anonim ***** válasza:
Mert egyszerűen nem érnek annyit, mint amennyi a munkadíj kb. Egy ilyen szervíz több ezer forintos órabérért dolgozik, egy lapost rendesen szétszedni pedig nem 5 perc. Egy core2duo vacakra minek költenél 10ezret?
2021. márc. 10. 00:40
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem. A legtöbb szerviz nem foglalkozik karbantarással, csak alkatrészeket cserélnek sajnos. Azt is úgy, hogy... szóval sok a kontár. Érdemes olyanhoz vinni, akinek jók az értékelései. Utána kell nézni, hogy kihez viszed.

Ha ajánlanom kéne, akkor én T&T-hez vinném. Nagyon jó, hogy ő megmutatja, hogy mit csinál a gépeddel. Legutóbb is egy régi lapost rakott rendbe:

[link]

Itt a csatornája:

[link]

Ár az viszont tényleg olyan, ami nem igazán éri meg...

Ha szereted a kütyüket, akkor viszont magad is meg tudod csinálni. Gép típusa + assembly kulcsszavakkal találsz youtubeon szerelős videókat. A takarítás meg természetes anyagú ecset (nem töltődik fel) és törlőpapír, esetleg izopropil alkohol.

Meg hőpaszta kell. Kezdőként mx-2-t javaslom. Tartós, könnyen terül.

SSD beépítését is mindenképp javaslom, ha még nincs. Ilyen régi gépekbe új életet tud lehelni

2021. márc. 10. 12:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!