I3 6100 cseréje mire?
Elég régi a CPU-m kb. 4 éves és észrevettem, hogy hiába telepítem újra a gépet ugyanúgy vannak betöltési problémáim játékon kívül is ergó nem pörög már úgy ahogy kell. Ráadásul a játékoknál is produkál fura dolgokat ami szerintem szintén a procinak tudható be. A kérdésem az lenne, hogy milyen i5-ös procira érdemes cserélni a mostanit? A cél az gamelés. Eddig elég jól muzsikált a gép de újabb játékoknál pl az Ac vallhallánál meg most legújabban a Metro Exodusnál észrevetem, hogy rengeteg az akadás. Ha nem történik semmi nagyon smooth high beállításokon és semmi dropp de hirtelen kamerarángatásnál akad párat és néha már zavaró. Bármilyen tanácsot elfogadok de azért remélem, hogy nem a videókártyám az elavult mert az alig pár hónapos és utánaolvasások után az még hellyel-közel elég erős. A keret kb. 60k, ennyiből futja annyival jobb procira, hogy megérje cserélni és számottevően több fps legyen? A mostani procit bár nem húztam de kapott eleget és jó pár játék jó pár ezer játékórája van mögötte. Nem lehet, hogy el is fáradt? Válaszokat előre is köszönöm.
A configom: gtx 1060 6gb
8gb ram
i3 6100

Add el az alaplapot is, és válts generációt. A 10-es generációs i3-masok erősebbek, mint a 6-os i7-esek. Nagyjából ugyanannyiból jön ki újonnan, mintha használtan vennél régi i7-est.
A videokártya is már 5 éves, a mai belépőszintű kártyák is erősebbek. De ezt úgy a legegyszerűbb leellenőrizned, hogy leveszed a grafikai beállításokat (mert az leginkább csak a videokártyát befolyásolja). És ha alacsony grafikán is akad, akkor a processzor. Ha az alacsony grafikán nincs probléma, akkor a videokártya a ludas.

"Nem lehet, hogy el is fáradt?"
Nem lehet. Úgy fárad el a processzor, hogy egy idő után nem képes ugyanakkora feszültségen tartani az adott órajelet. Ilyenkor nem lelassul, hanem lefagy. Ekkor a biosban kell feszültséget emelni vagy órajelet csökkenteni. Normális esetben ilyen nem fordul elő, mert úgy vannak belőve a processzorok, hogy bele van kalkulálva az öregedés is, ezért ez a jelenség csak húzott processzorokra jellemző.

Platform váltás szükséges.
I3 10100f 4mag/8szál (I7 7700k szint)
B460 lap
+8gb RAM
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!