Jól tudom, hogy a programok által elfoglalt memória többnyire nem felel meg azok minimális igényének, hanem jóval több?
Tabletet ne hasonlítsd a PC-hez, mert annak eleve kisebb a gépigénye.
A 4GB RAM a Windows 10 kényelmes használatához minimum kell. De ha komolyabb dolgot szeretnél csinálni, akkor nem árt a 8-16GB sem.
El kellett olvasnom párszor a kérdést, hogy megértsem...
Részben igaz, amit írsz, mégpedig azon részében, hogy a legtöbb szoftver képes dinamokusan változtatni a memóriaigényét a környezetének függvényében. (Ami nyilván kihatással van a felhasználói élményre.)
Az, hogy minimális követelménynek szándékosan a valós érték 5-10-szeresét tüntetnék fel, az viszont baromság. A minimális érték - amennyiben a teljes rendszermemória nagyságában adják meg - úgy értendő, hogy abba beleszámolták már az operációs rendszer által elfoglalt memóriát, de NEM számolták bele azt, hogy te még megnyitsz 45 másik szoftvert. (Nem is lenne ez lehetséges, hadd ne kelljen magyaráznom, hogy miért.)
Főleg régebben még divat volt a memóriakövetelményt nem az összes, hanem a szabad memória mértékében megadni. De erről mára leszoktak a szoftvergyártók, egyszerűen azért, mert sajnos a többség nincs olyan szinten, hogy ezt értelmezni tudja. ("Hüje programozók, azt írják, hogy 2 GB kell hozzá, nekem meg 2 és fél van a gépemben, mégsem indul!" -- Jah, csak nem mindegy, hogy az a 2 az összes, vagy a szabad memóriára vonatkozott?)
Egyébként azt azért elmondhatjuk, hogy a minimális hardverigény az sokszor egy (túl)becsült érték. Azt jelenti, hogy azon a hardveren már garantálják a szoftver futását. De ettől még elképzelhető, hogy szerényebb gépen is fut.
U.i.: azért egy tabletet, a maga kiherélt Windowsával ne hasonlítsunk egy rendes PC-hez. ;)
Előhozakodhatnék én is azzal, hogy nekem meg a Linux PC-m vígan elfut 4 GB RAM-mal, de sok értelme nem lenne, mert egy másik rendszerről beszélünk, más hardverigényekkel.
Nem a szoftvergyártók által megadott minimális rendszerigényre gondoltam, hanem a szoftver által minimálisan elfoglalt memóriaterületre, ami legyen mondjuk néhány száz MB, de megehet többet is.
A tabletemen teljes értékű Windows fut, nem valami kiherélt vacak, ilyen nem is létezik, eltekintve a kb. 8 éve megszűnt Windows RT-től, bár abból is csak a Win32 alrendszer hiányzott, ha jól tudom. Ugyanaz a hardver, mint némelyik (korabeli) gyengébb notebookban. Kisebb a tablet gépigénye... (#1) ez teljesen értelmetlen.
#3 ezzel sem mondtál újat, nyilván több memóriával több lapot lehet egyszerre megnyitni. Valakinek 1 is bőven elég egyszerre, nem is tudják, hogy lehet nyitva egyszerre több lap is, nem is nagyon érdekli őket valószínűleg. Szóval szerintem ne tekintsük a 20 lapos böngészést a kényelmes használat alapjának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!