Milyen ventilátorok vannak ebben a gépházban?
Ezek 3 pinesek szoktak lenni.
A 4 pinesek a PWM-ek, inkább jellemzően CPU ventik.
Forrás PH:
PWM szabályozás
Az impulzusszélesség-moduláció (pulse width modulation) egy általános szabályozási módszer az elektronikában. A számítógépekben ventilátoroknál találkozhatunk vele. Nem a ventilátorra jutó feszültség nagyságát, hanem az idejét változtatja, vagyis nagy frekvenciával ki- és bekapcsolgatja a ventilátort. Például 12 voltból úgy csinál 6 voltot, hogy azonos időközönként (1:1 arányban) kapcsolgat ki és be. A 9 volt elérésénél a bekapcsolt és kikapcsolt állapotok aránya 3:1.
Működéséhez négytűs csatlakozóra van szükség, a modern alaplapokon és processzorhűtőkön rendszerint ilyen aljzatot találunk. Ráköthetőek a hagyományos, háromtűs ventilátorok is (illetve használhatjuk a PWM-es ventilátorokat háromtűs aljzattal), de ilyenkor elvész a szabályozás lehetősége. Több PWM-es ventilátor közös aljzatról szabályozása speciális elektronikát igényel.
Nekem az egyik konfigom ilyen házban van. Nagyon jól szellőző ház. A 2 ventilátor közül a hátsó az egy 3 pines Zalman ventilátor, elől pedig egy molex csatlakozós Zalman ventilátor található. Szóval a hátsót fogod tudni az alaplapra kötni, az elsőt pedig a Tápegységedre, ha van rajta molex csatlakozó.
Ajánlom ha házvétel előtt veszel még pluszba előre 3db ventit, de ha van molex-ed akkor elég csak 2 (ha nagyon esztétikus akarsz lenni, akkor 3-at :'D) a megfelelő légáramlás biztosítása érdekében.
Én a szellőzését úgy teszteltem a legideálisabbnak, ha elől van 3 befújó, hátul 1 kifújó és a gépház tetejénél lévő felfogatásnál pedig a hátulsó részéhez egy kifújó ventilátor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!