Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » 90es években nem volt mindenki...

90es években nem volt mindenkinek számítógépje? Legtöbb magyar ember miért csak 2007után vettek?

Figyelt kérdés
2021. jan. 30. 13:04
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Nekem a 80-as évek közepe óta van számítógépem, internetet pedig főiskolán már 95-ben használtam. Nem tudom honnan jött ez a 2007 de nem igaz, sok diák már a 90-es években elkezdett internetezni
2021. jan. 30. 20:41
 12/19 anonim ***** válasza:
Egyszerűen a 2000-es évek második feléig nem is igazán volt rá szükség egy átlag háztartásban. Nem sok dolog volt, amit interneten könnyebb volt elintézni, mint telefonon vagy személyesen, de rengeteg dolog volt, amit egyáltalán nem. Ez még nem az a korszak volt, amikor Vandával beszélgettél, amikor felhívtad a telefonszolgáltatódat. Cserébe egy átlag fizetéshez mérve elég drágák voltak. Az emberek sem voltak a szociális média függésében. Nem volt youtube, nem voltak közösségi oldalak, csak IRC chat szobák és tematikus fórumok. A messengerek (MSN, Skype) is csak 2000 körül, de inkább után kezdtek el létrejönni, az iWiW szintén valamikor 2002 körül, a MySpace kb. ugyanakkor, a myVIP valamikor 2007 körül, a Youtube szintén. Az internet bizonyos értelemben sokkal érdekesebb hely volt, viszont egyben sokkal kevésbé volt kezdőbarát is.
2021. jan. 30. 21:38
 13/19 anonim ***** válasza:

#12 Ez a régen jobb volt szöveg nagyon unalmas. Attól nem lesz valami érdekesebb hogy kevesebb rajta az elérhető tartalom - és ennyi változott azóta, mindenből több van. Ja igen, meg minden jobban működik.

Egyébként youtube előtt is volt videómegosztó oldal, az elterjedés nem egy nagy ötlet hiánya miatt volt lassú hanem a nevetségesen alacsony sávszélesség miatt, két megát töltöttél percekig, annyiban jó tömörítéssel sem sok adat fér el.

2021. jan. 31. 02:17
 14/19 anonim ***** válasza:

12-es 5-ös vagyok. Már 98-99-ben tele volt magyarokkal is az ICQ - éjjel nappal chateltünk! Szóval már 2000 előtt chateltünk, függetlenül a skype-tól. MSN 2000 környékén kezdett el jobban terjedni itthon (is).

Neten 2003 óta vásárlok! Akkoriban kártyalehúzót vettél otthonra (az kellett hozzá), azon húztad, úgy vonták a lóvét, külön kártyát nyitottál persze minden ilyenre! Szóval bőven a 2000-es évek elején már neten tudtál vásárolni, 2004-2005 táján már Magyarországon is simán neten rendeltél cuccokat, pl RP outdoor-tól így vettem zsákot, meg termoszt - erre azért emlékszem, mert szr volt a zsák és vissza kellett küldenem :D .

A nagy áttörést a szélessávú net hozta el 2002-2003 környékén. Pl a Chello, amikor 500megás netet adott szrér-hgyér! 150 giga limited volt/három havi átlagra, de volt benne trükk, mert pl chello-sok között nem számolta, így jöttek a DC HUB-ok, ahol egymás között cserélgették az emberek az adatot, nagy sávszélen (akkori viszonyok mellett). 2004 környékén havi szinten 1-1,5 terrát mozgattak már emberek ilyen hubokon! Szóval sokkal hamarabb kihasználható volt a pc, mint ahogy azt sokan írják. Ez a 2007-2008 ez mondom az a váltópont, amikor teljesen kifutott a sulinet program. Az állam 2003-tól kezdve ingyen, vagy adókedvezményért adta a kiegészítőket, digitális fényképezőgépeket (vicces, hogy most az állam ingyenes programokat ad, és abból is pénzt nyúl, szóval ennyit az "elmúlt 8 évről"...). És akkor, olyan 2004-től nagyon durván fejlesztett otthon mindenki pc-t potom pénzekért. Ahogy írtam, mindenki egyből Sound Blastereket, meg 3DFX-es kártyákat, tv tunereket vásárolt, meg a digitális fényképezőgépeket.

Ha már tuner - az is 2000-es évek elején már sok pc-ben alap volt, 10-15 ezer között mozgott egy alap, ami már 576p-ben tudott tv-adást rögzíteni, akár stereo hanggal és távirányítós volt.

A dvd lejátszók árai is annyira beestek, hogy 2004-2005 környékén már 10-12ezerért divx-es yYamada játékosokat tudtál venni (emlékeztek még a nagy DVD "Játékos" mániára? Mindenki az xvid-divx képes asztali lejátszókat hajtotta, főzött romok ezerrel, a végsőkig haszoltuk azokat a gépeket, mindent kihoztunk belőlük!) (Akinek esetleg kimaradt volna. a DVD játékos kifejezés onnan jött, hogy egy kínai lejátszónál a fordításban a dvd lejátszó - dvd játékos-nak volt fordítva és pillanatok alatt elterjed a magyar szubkultúrában a kifejezés. Még külön weboldala is volt a dolognak (mondom 2003-2005 környékén) ahol minden egyes játékosnak külön topicja volt, főzték a romokat, hackelték a lejátszókat.

2021. jan. 31. 08:35
 15/19 anonim ***** válasza:
A Chello már 2-3 évvel korábban volt. 2000-2002 között én még otthon szívtam az 56k-s modemmel, amikor némelyik osztálytársamnak már (akkoriban) gyors internete volt. Utána aztán jött a kb. 100 megabites net koliban :)
2021. jan. 31. 09:44
 16/19 anonim ***** válasza:
De nagyjából 2002-2003 környékére terjedt el nagyobb mértékben. Mondjuk elég keményen promózták. Bekötéshez simán adtak digitális fényképezőgépet ajándékba! (Ami akkoriban azért elég jó cuccnak számított és még ritka is volt)
2021. jan. 31. 09:50
 17/19 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok újra. Na találtam 600ezres DVD lejátszóról katalógus képet. Meg linkelek mellé egy 2000-es évi ajánlatot (1999 vége). katódsugárcsöves (hagyományos) tv lapos képcsővel+dvd lejátszó+erősítő 870ezer (átlag fizetés nettó 45-60ezer körül volt 1999-ben!).

És egy 1999 karácsonyi tech érdekesség. Plazma tv 3,5-4millió!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! volt akkoriban! Nem vicc, ha már 2,7 körül megkaptad az olcsónak számított, de érdemesebb volt kimenni érte Ausztriába, ott spórolhattál akár fél milliót is. Ismétlem, egy átlagos fizetés 45-60 ezer volt! Minimálbér 22 ezer forint!

Ha egy profi cuccot akartál összerakni akkoriban (5.1-el, csúcs tv-vel, dvd lejátszóval), akkor olyan 5-5,5 millióból jött ki, szóval spórolhattál a lóvédból évtizedekig rá.

Egy jobb digitális videókamera 5-700 ezer volt 1999-2000-évben (digitális alatt értsd, hogy szalagos digitális)!

[link]

[link]

[link]

2021. jan. 31. 13:12
 18/19 anonim ***** válasza:

"90-es években nem volt elterjedt még az egész világban sem."

Régi kérdés, de mivel csacskaság lett írva rá, ezért had szóljak hozzá.

Azért a világ más tájain akadtak már a nyolcvanas években is személyi számítógépek, Commodore, Atari, Apple és persze IBM rendszerű PC is. Az más kérdés, hogy nálunk ilyenek nem nagyon voltak, tekintettel arra, hogy COCOM-listás ország voltunk, amiről csak 1992-ben kerültünk le.

2021. júl. 23. 18:04
 19/19 anonim ***** válasza:
Bocs, Amigát akartam írni, nem Atarit.
2021. júl. 23. 18:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!