Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen gépet vegyek max....

Milyen gépet vegyek max. 120k-ból?

Figyelt kérdés

Már évek óta nem követem a hardver piacot, úgyhogy szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy egyszerű PC-t szeretnék összerakni, amin win10 és linux is futna, netezésre, filmezésre, programozásra, kevésbé hardverigényes tervezői szoftverek használatára stb. szóval semmi extra, játszani nem fogok rajta.

A következő dolgok kellenének:

-processzor: mindenképp integrált gpu-val! (a 10.generációs i3-asokról olvastam jókat, illetve a ryzenekről, de azok elég drágának tűnnek)

-alaplap

-tápegység

-RAM: legalább 8gb, de ha belefér, lehet 16 is.

-SSD: ehhez totál nem értek, inkább legyen kevesebb tárhely és jó minőségű/megbízható, mint több tárhely és gyengébb minőség. (ha számít ez valamit)

-gépház

(HDD nem kell, marad a régi gépemben lévő 1TB-s)

Erre mind lenne maximum 120ezer forintom. Előre is köszönöm, ha segít valaki!

2021. jan. 25. 01:27
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Milyen konfigurációról akarsz váltani? Csak hogy tudjuk, kb mi az a szint ami már előrelépés lehet.

Ha ilyen kicsi a keret, akkor el kellene engedned a legújabb szériás építkezést. Ez mennyire lehet opció?

Esetleg egy használt üzleti kategóriás laptopon is gondolkozhatsz, ha a játék eleve kiesik.

Ha maradsz az építkezésnél, akkor a gépházat is megtarthatod, és ha jó minőségű, akkor a tápot is.

A kettő együtt minimum 20-25 ezer spórolás.

SSD-ből vegyél rögtön kettőt, ha már most tudod, hogy kétféle operációs rendszert fogsz futtatni. Nem azért mert egy meghajtón nem oldható meg, hanem mert sokkal egészségesebb dolog.

2021. jan. 25. 08:13
 2/4 anonim ***** válasza:
Nagyjából leírtad,10.gen i3.a többi meg adja magát.
2021. jan. 25. 08:51
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Az igényeidnek teeeeljesen megfelel egy kisebb használt irodai gép is.

Intel 7. generációs vagy újabb legyen (ebben az IGP már teljes hardveres támogatással van a 4K HDR, HEVC, 10 bit szabványokra, így a multimédiás felhasználásban mindenre is jó.)

Pl (de ez valamiért rohadt drága. 80-at adnék érte max): [link]

Ha új, akkor intel 10100! Ezt jól látod. 40 ezer (F verzióban nincs IGP, így kellene hozzá videokártya. Jóval olcsóbb, így átgondolandó lehet...)

SSD-hez két megoldás lehet. Sata kábeles vagy M.2. Az M.2 felára nem biztos, hogy megéri, de a jövőre nézve lehet, hogy hasznos lesz, ha van az alaplapon. Sebességet nem tudsz nyerni vele jelenleg.

240+ GB mindenképp, igény szerint 10-12e+. Én már nem látok különbséget márkáknál... írás-olvasás legyen 500 MB/s felett, a gatancia pedig 3 év felett, akkor nem lehet mellélőni.

Ha M.2-t választod mégis (alaplapon legyen csatlakizó!), akkor javaslat kingston A2000

Legolcsóbb mATX H410/B460 alaplap. Csatlakozókat nézegesd. Főleg a monitor kimenetek lehetnek fontosak, hogy átalakító nélkül tudd bedugni. 22-25 ezer

8GB RAM 12e, 2x8GB 24e pl g.skill aegis 3000/3200 mhz (de tulajdonképpen 2666 mhz felett és CL16 alatt bármi)

Ház igény szerint, mATX méret... nem árt, ha tudsz rárakni egy csendes 120-140 mm PWM ventit. ~15 ezer

Táp: nagyon kis igényű gép, de tápnál a biztonságra kell menni. Fsp-t ajánlom, akár ez:

[link]

De inkább ez:

[link]

16 ezer

2021. jan. 25. 09:22
 4/4 A kérdező kommentje:

1.válaszolónak: i3-2100 van jelenleg, úgyhogy bármi előrelépést jelent:D (10 éves a gép) A gép házat és a tápot nem akarom megtartani, mert a táp valami noname cucc, a ház pedig nem áll meg rendesen a saját lábán és nagyon hangosak a ventilátorok benne. Szóval ezeken nem szeretnék spórolni, illetve laptopot sem szeretnék.

3.válaszolónak: köszönöm a segítséget. Még annyi, hogy nézegettem a H410 és B460 alaplapokat, de nem igazán tudom mi a különbség közöttük. Pl. itt egy micro ATX-es, ez jó lenne? [link]

Monitor az egy AOC G2590VXQ jelenleg, amihez ugye HDMI csatlakozás kell. Ja és memóriából mindenképp CL16 alattit? Mert pl. most néztem ezt: [link] és csak jókat írtak róla.

2021. jan. 25. 17:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!