Windows vagy Macintosh asztali gép ajánlott 2021-ben következő évekre?
Lassan egyetemi éveimet kezdem és szükségem lenne egy asztali gépre. Nem vagyok kifejezetten az a valaki, aki leül és játszik, de néha-napján megjön hozzá a kedvem.
550.000 ft a diákmunkából összeszedett keretem jelenleg.
A két versenyző:
2021 Mac Mini M1 16GB RAM-mal rendelkező verzió,
illetve egy PC build alábbi főbb specifikációkkal:
Motherboard:
Gigabyte X470 Ultra
CPU: AMD Ryzen 7 2700X
GPU: Gigabyte RTX 2080 XTREME
16GB ram
2TB HDD, 500GB SSD
Mindkét szoftvert volt szerencsém használni éveim alatt, de őszintén nincs elengedhetetlen preferenciám.
A lehető legfüggetlenebb véleménytől kezdve a legszélsőségesebbet is szeretném meghallgatni és maga a kérdés hülyének tűnhet, mivel egyértelműen a PC érné meg a legtöbb embernek, de évek óta a 2015 i5 Macbook Air-em nyúzom és hibátlan minden téren, azonban az egyetem által kívánt nagyobb GPU és CPU igényű programok mégis megviselik és egy asztali "erőgép" nem ártana akár játékra haverokkal, akár nagyobb munkákra/projektekre.
Ami mégis tart a Mac Mininél ezek után az nem más, mint a kompatibilitás. Ahogy egy filet ráhúzok az asztalra az megjelenik a telefonomon és ez kölcsönös. Az AirDrop könnyű használata is húz egy kicsit, de nyilván valóan ez elhagyható, hiszen régi PC-m mellett sem voltak kifogásaim ezzel kapcsolatban és az üzeneteim is azonnal megjelennek előttem, amit telefonra kapok.
Köszönöm, hogy végig olvastad és nagyon köszönök előre minden választ és szavazatot!
07:31
Építészmérnöknek tanulok és az Archicad nevű programot használjuk, illetve grafikai designokat/rövid promo videókat készítek kisebb külföldi cégeknek.
A gép teljesítménye leginkább abból kifolyólag ilyen, mivel célom, hogy sok évig kiszolgáljon munka és szórakozás téren is.
Az egyetemi programok futnának Macen megterhelés nélkül és a Photoshop is Rosetta-nak köszönhetően fut új chip mellett.
Leginkább szórakozás terén gyengélkedik az eszköz, hiszen nem rendelkezik dedikált GPU-val, ugyan idén frissítést kapott a rendszer, ami jelentősen jót tett neki. M1X chip várható idén frissítés képpen, de gondolom az árszabása is növekedni fog a teljesítménnyel együtt, amit nem biztos, hogy megengedhetek magamnak.
Számomra nagy élvezet volt régen gépet építeni és cserélgetni alkalmanként alkatrészeket, hiszen sikerélményt adott, ha utána elindult a gép és tökéletesen működött.
A Mac-nél ez nem kifejezetten megvalósítható, de talán az operációs rendszeréhez jobban hozzá vagyok szokva, mivel 2 éve napi szinten találkozom vele.
Mac Mini az drága ehhez a teljesítményhez. Az AMD gép sem ideális összeállítás.
M1 ugye új ARM platform, így a programokkal még sokáig lesz gondja. Hiába a rosetta, az sem tökéletes, míg a játék az teljesen körülményes. Még... de idővel ez ki fog forrni, natívra írják majd a programokat, hiszen ez lesz az apple asztali platformja idővel minden kategóriában. Ami biztos, hogy az M1 az gyengusz ennyi pénzért, főleg grafikában (GTX 1650 alatti a teljesítménye). Bővíteni semmit se lehet rajta. Ha már mac, akkor várnék egy erősebb SoC-ra (M2 / M1x), aminél talán bővíteni is lehet. De olyan árat fognak megszabni, aminek nem lesz értelme. Pontosan, ahogy mondod.
Így csak a windows vonal marad.
Videokártya árakra most nem szabad ránézni 🙂
Később helyreáll majd a piac (bitcoin stagnál-csökken, halleluja!), és RTX 3060 körül lesz a te kártyád (140 ezer alatt).
AMD proci szintén hiánycikk. A jó ár-érték arány valahol a 3700X-nél kezdődik. 2700X-et nem vennék. Talán ryzen 3600-at, ha 60 ezer környékére süllyed
B550 alaplap jobb, időtállóbb.
Memória itt 3200 mhz+ lehet, 2x8GB kit okés
Intel vonalon 10400F hozza kb az M1 szintet. a köré építhető gép az 180-200 ezer + videokártya. Sokkal előrébb vagy vele, és bármikor cserélhetsz procit, videokártyát, bővítheted a háttértárat, memóriát...
Wifi/BT adattovábbítás windows-zal is megoldható. Ez nem értem hogyan lehet szempont.
Végeredményül pedig én is megemlítem, hogy jelenleg a te felhasználásodra az M1 gép is megfelelő. Most. De ez a bebetonozott konfig így nálam halálra van ítélve. Sehova sem tudsz mozdulni vele, ha kéne valami.
Jelenleg a 10400F konfigot javasolnám, de ha csak hónapokkal később váltanál, akkor jelentősen változhat a piac. remélhetőleg jó irányba. Tavasszal érkezik új procigeneráció az intelnél is. AMD is talán nagyobb készleteket tud felhalmozni. Ezek csökkenthetik az árakat.
Játszani már bármivel tudsz. Geforce Now. Steamedet összekötheted vele, aztán bármilyen platformon mehet. Úgyhogy MAC-en is mehet a szórakozás - csak netkapcsolat kell. De manapság hol nincs gigás net? :D Koliba meg úgy is jó neted lesz, ha oda mész.
Inkább tényleg a programok. Honnan tudod, hogy Egyetemen még miket fogtok használni? :). Akármi előjöhet amire szükség van. Én MAC-el nem biztos, hogy mennék.
Geforce Now abszolút igaz! Valamiért eszembe sem jutott... :)
Ismerősöm nem olyan rég végzett egyetemen (ugyanazon a szakon) és kaptam egy gyorstalpalót fontosabb programokból (Archicad, Autocad, Photoshop stb...). De természetesen bármi más közbe jöhet, hiszen már 5-6 év is eltelt mióta végzett, a technológia pedig gyorsan fejlődik. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!