A CPU vagy a GPU hőmérsékletéhez kell állítani a
házhűtő ventilátorokat?
A házhűtő ventiket inkább egy stabil fordulatszámra szokták állítani, GPU-hoz kalibrálást amúgy is csak 1-2 külső programmal lehet csinálni. De nagyrészt úgyis korreál a cpu és a gpu melegedés, szóval ha nagyon állítani akarod, a cpu-hoz könnyű.
2021. jan. 9. 08:52
Mivel minden ventilátort a gpu ventiken kívül az alaplap vezérel, ezért célszerű azokat összehangolni. Esetleg köztes megoldás, hogy nem a cpu hőmérő szenzorhoz, hanem az alaplap hőmérsékletéhez igazítod a házventilátorokat.
2021. jan. 9. 09:19
3/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Az a baj, hogy nem korrelál. A GPU magasabb hőmérsékletű nálam, mint a CPU. CPU idle 35 fok, GPU 40 fok. CPU load 60-65 fok, GPU 68-70 fok.
Az alaplapra meg azt mondják egy másik kérdésnél, hogy annak szinte állandó a hőmérséklete, vagyis akkor a ventilátor fordulatszám is az lesz.
Ez alaplapfüggő, nálam az alaplapszenzor a videokártya alatt a chipsetnél található, így a gpu hőmérsékletével korrelál.
2021. jan. 9. 09:37
A 35-40, 65-70 fok szerintem eléggé hasonló értékek, és párhuzamosan is emelkednek. Akkor lenne értelme külön a gpu-hoz állítani körülményes külső programmal, ha a cpu-d megmaradna 50 fokon terheléskor, gpu meg 70-80-ra felmenne.
2021. jan. 9. 09:39
6/11 A kérdező kommentje:
Hát jó, akkor CPU. Köszönöm!
Jó lenne tudni hány ventid van, hány pinesek...milyen videokártyáról van szó.. egyébként a gpu ventije folyamatosan pörög vagy csak később kezd forogni? Mert ha pl 50 fok után akkor érdemes neked szabályozni a ventillátor fordulatát, mivel a gyári vezérlés ilyen kártyáknál mindig hulladék szokott lenni. Végül mennyi idős a kártya?
2021. jan. 10. 04:43
8/11 A kérdező kommentje:
Ez egy remek kérdés, nem is értem, miért nem adtam meg ezeket. Négy venti van, három 14cm, egy 12cm, mindegyik 4 pines PWM. Elől van két 14cm, befújnak. Tetőn egy 14cm, kifúj, hátul 12cm, kifúj. A kifújók fordulatszáma magasabb. A kártya Quiet BIOS-ra van kapcsolva, ezért valameddig passzív, talán pont 50-ig. Egyébként 2070 Super, öt hónapos. Milyen programmal vezéreljem a ventijét? Remélem nem MSI Afterburnert fogod írni, az egy borzalom. Fent van ugyan, de csak adatközlésre használom.
9/11 A kérdező kommentje:
Lényegében bármilyen program megfelel amivel a kártya ventijeit tudod manuálisan szabályozni... választhatsz kedvedre -> [link]
Amit írtál programot nekem azzal sincs semmi bajom... ott is a beállításokban asszem a fan résznél ugyanúgy be tudod állítani a profilt, mint bármely másik programnál. Én pl. azt csinálnám, hogy a házventiket beállítanám tesztek alapján egy olyan fordulat számra, ami nem túl zajos még, de elég levegőt húz át a házon. A GPU-t újrapasztáznám, mivel a gyári paszták nem épp a legjobbak mondjuk egy Thermal Grizzly Kryonaut-al, majd nyugodtan az Msi-vel is akár legvégül megnézném, hogy a program alap beállításaival hogy melegszik a kártya, és ha ez megvan kis változtatással belőnék egy olyan %-ot 1-2 fokra ami nem pörgeti fel nagyon a ventiket, de 100% kihasználtságon nem viszi 60-65°C fölé
2021. jan. 10. 23:56
Kapcsolódó kérdések: