Házhűtő ventilátorok fordulatszámát melyik dióda
hőmérsékletéhez állítsam be?
Figyelt kérdés
Sziasztok!
Van négy házhűtő ventilátor a gépemben:
- elől -> befelé fúj, rá a merevlemezekre
- hátul -> kifelé fúj
- oldalt -> befelé fúj, rá a VGA-ra
- felül -> kifelé fúj
Azt szeretném kérdezni, hogy melyik hőmérséklethez érdemes igazítani a ventilátorok teljesítményét. Be lehet állítani a BIOS-ban, hogy melyik dióda alapján működjenek.
A választási lehetőségek:
- CPU
- Motherboard
- PCH
- T_Sensors
- Multiple Sources
Köszönöm a válaszokat!
2020. febr. 20. 15:39
1/9 anonim válasza:
Ahogy érzed, nálam CPU-ra van állítva, de mivel Ryzen prociknál jellemző a "temp spikes", azaz hirtelen ugrálhat fel-le akár 20-30°C-ot is, ezért szoftveresen vezérlem, nem BIOS-ban. 5 másodperces CPU átlaghőfok szerint vannak profiljaim állítva.
2020. febr. 20. 16:27
2/9 anonim válasza:
Ja és Argus Monitor a program neve, nem rég találtam rá, szerintem alap programok közé került, nagyon jó cucc. :)
2020. febr. 20. 16:28
3/9 anonim válasza:
A processzorra célszerű állítani, mert úgy a processzorhűtővel összehangolható a ventilátorok sebessége ( = zajszintje), így lesz a legkevésbé zavaró. Az alaplap (vcore vrm) hőmérséklete pedig összefügg ezekkel, aminek ezért nem látom értelmét. A PCH meg mindenképpen hülyeség.
2020. febr. 20. 16:35
4/9 A kérdező kommentje:
Szia!
Én is Ryzenes vagyok. Van egy program fent, a neve Asus AI Suite és benne egy olyan, hogy Fan Xpert, ez vezéreli a ventiket, szoftveresen. Ez felülírja vajon a BIOS beállítást? Megnézem ezt a programot, amit javasoltál.
2020. febr. 20. 16:36
5/9 A kérdező kommentje:
Hármas is köszi!
2020. febr. 20. 16:37
6/9 anonim válasza:
Ha állandóhoz közeli fordulatot szeretnél, akkor alaplap, ha változót, akkor viszont processzor. Előbbi jellemzően mindig 40-45 fok körül szokott lenni, míg utóbbi 20 és 70 között bárhol lehet.
2020. febr. 20. 17:00
7/9 A kérdező kommentje:
Szia Hatos!
Értem amit írsz, de melyik a jobb? Állandó vagy változó fordulatszám? :)
2020. febr. 20. 17:02
8/9 anonim válasza:
tapasztald ki...
milyen venti, milyen rpm, mekkora levegő szállítás.
oldalsó a vga-nál kifele szívja a hőt, kevesebb a hőmérséklet, mintha rá fújja, én legalábbis úgy tapasztaltam.
fölső és oldalsó legyen fix rpm pl 800.
Legjobb az, ha terhelés alatt 10%-al több levegőt szív ki, mint amennyit befúj
2020. febr. 20. 17:39
9/9 anonim válasza:
Mivel az alaplapi hőmérséklet nehezen változik, ezért nincs információtartalma. Emiatt ha rá állítod, akkor olyan, mintha nem is lenne szenzor, mert úgyse tudsz meg belőle semmit. Ezért nincs értelme az alaplapra állítani.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!