Van valami elegáns megoldás USB hub ki-bedugdosás ellen?
A jó öreg USB eléggé hírhedt arról, hogy nagyon túlzásba nem viszi a tartósságot. Korosodó PC alaplap lenne a megóvandó, annyira nem jóáras használtan cserélni, meg olyan nagyon a forrasztgatási kényszer se hiányzik. Kellene több kütyüt egyszerre áramtalaníthatóvá tennem, mert együtt vannak használatban, de amikor simán csak böngészgetek, vagy nézek egy videót, akkor egyik bután villog, másik ilyen narancssárgán világít... Alaplapi lyukban szeretnek lenni, valahogy ott nincs anomália, külön kártyahelyi kivezetésre meg előlapi portokon rendszerint a legrosszabbkor szakad le.
Láttam olyan hubokat, hogy van portonként kapcsoló, meg olyat is, hogy van egy nagy kapcsoló. Valószínűleg az lenne a tökéletes, ha egy kapcsoló lenne, tekintettel arra, hogy a hub mindenestül kihúzását kell helyettesíteni vele. Csak ugye van egy-két bökkenő: semmi infót nem találok arról, hogy ilyenkor áramtalanít-e az a kapcsoló. Arról meg végképp nem, hogy amelyik hubnak van egy kellemes páramperes saját tápja, azt kell-e nekem még külön kapcsolgatós konnektorban tartanom, ha mondjuk azt is baromságnak tartom, hogy konnektor ki-behúzgálás kelljen még, tök fölöslegesen, mikor egyetlen négyáramkörös kapcsolóval megvalósítható lenne a feladat.
Az a fő gond, hogy naponta többször használnám, néha csak rövid időre a hubon lógó néhány kütyüt, és azokat is, amiket le se lehet lőni, amikor standby módban nekiállnak mutogatni magukat. Nagy előny lenne, ha bekapcs-megy lenne a felállás, mindenféle ki-bedugdosás, nem úgy, fordítva, ja nem, áá, meg még egy villásdugó... Nem jó. Szóval, mivel nem találtam semmit ezekről a kapcsolós hubokról: van olyan, ami full leválaszt egy kapcsolóval? Négyportos éppen elég lenne még most, de később kell a több. Találkoztatok ilyennel?
Esetleg alternatívának szóba jöhet, hogy elvágom a PC felől jövő kábelen az 5V vonalat, hogy csak a hub tápját bedugva (kapcsolható lyukba akkor már) éledjen fel minden, ami rá van kötve? Nyilván egy minél rövidebb toldókábelen iktatnám ki az 5V vezetéket, hogy a hub maradjon standard, a gondom az, hogy nem tudom, lesz/lehet-e galiba ezzel a megoldással?
Az okés, hogy az említett négyáramkörös kapcsolót elég lenne megfelelő árnyékoló dobozba építve betoldani a rövid kis toldókábelbe. Elhelyezésgondok miatt lenne jó, ha a fenti kínmegoldással jól megúszható lenne ez. Külön jó lenne a tápfeszmentesítős megoldás később, amikor elvileg be lesz szerezve a következő kütyü, ami saját táppal fog jól működni: akkor az a táp is mehetne ugyanabba a lekapcsolható konnektorba.
Öreg AsRock B85M Pro4. Nem bonyolítom túl, hanem több lehetőséget mérlegelek. A "milyen kapcsoló" le van írva: kikapcsolom, nincs standby mód a hubra kötött kütyükön, megszűnnek. Bekapcsolom, mennek. Ennél ha van egyszerűbb, akkor vázolhatod is. A megvalósítás nehézségei kevésbé érdekelnek, a napi használatban az egyszerűség, tartósság és a stabilitás lenne a cél, hogy ne kelljen állni, míg bütykölünk meg várjuk a rendelést, mert pont behányt valami, amit nem akart senki "túlbonyolítani".
A külön kártyás megoldást nem teszteltem, bár valószínű jó lehet, az igazság az, hogy a mostani kényszermegoldás is kettő közül már a második előlapi port koptatásában merül ki, mert azt elérem. Majdnem tökéletes ez a megoldás is, szépséghibája, hogy ugye kezd lötyögni ez a port is, meg hogy a hubot nem is használom, inkább kiemeltem a legsokoldalúbb kütyümet, a többi meg el van rakva, ami nem jó. Ha használnám is a hubot (mert ugye nem dobálna le az előlapira kötve hol csak egy-egy eszközt, hogy mindent), akkor is tápkapcsolgatás... Ezért próbálom célszerűen "megvariálni", mert így sehogy nem jó.
Egy NAS, vagy Bármilyen otthon hálózati adattároló / ftp szerver. Vagy B), egy fizetős felhő tárhely.
Így nincs szükség pendrive-ozgatásra. Mindent feltöltesz a tárhelyedre, és ott töltöd le, ahol akarod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!