NAS elérése távolról?
Szisztok!
Csináltam egy régi laptopomból egy NAS-t jól működik, viszont távolról pl. mobilnetről nem tudom elérni csak azon a neten keresztül amire ő van csatlakoztatva. Hogyan tudnám megoldani azt, hogy akárhonnan egy mobilnetről vagy wifiről elérjem?
Előre is köszönöm a segítséget!
- Ha nem fix IP-d van, akkor mindig tudnod kell az aktuálisat. Megoldás: DDNS (pl.: [link] Ingyenes esetén havonta meg kell erősíteni, hogy fentartod.)
- Ha LAN-ból eléred, akkor kintről is elérheted. A NAS NAT hálózaton belül van, tehát a Router-ben kell egy portforward-ot beállítani. Persze a külső port lehet más mint a belső port.
- Ha Linux fut és SSL/SFTP/FTP protokolt használsz: tilsd le a root felhasználót és erős jelszót használj, vagy passwordless alapú kulcsos azonosítást.
Milyen rendszerrel, disztribúcióval csináltál NAS-t a "régi laptopból"?
Milyen protokollt használsz az állományok elérésére?
Két lehetőség lehet egyébként:
* vagy feltelepítesz egy VPN-szervert (OpenVPN, WireGuard, SSH-tunnel) a laptopra és a távoli gépen használsz hozzá megfelelő VPN-klienset - ehhez az adott protokollt át kell engedni a routeren (és reménykedsz, hogy a szolgáltató nem alkalmaz CgNAT-tot) - majd a VPN-szerverre csatlakozva felcsatolhatod a NAS-on létrehozott hálózati megosztásodat
* vagy az állományok eléréséhez valamilyen "Internet-barát" megoldást használsz - FTP(S)-t, SFTP-t, SCP-t, HTTP(S)-t, stb... - és az adott protokollt átengeded a routeren, majd valamilyen fájlkezelő klienssel eléred a fájlokat
Ajánlatos még valamilyen DDNS-szolgáltatást (például noip.com) igénybe venni és beállítani vagy a routeren, vagy a NAS-on; hogy ne a dinamikusan változó, publikus, az Internet irányából látható IP-címet kelljen megadnod a kliensben.
https://www.youtube.com/watch?v=3XwcqRwNQvw&t=209s
Ez alapján csináltam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!