Miket kellene még beleválogatnom ebbe a konfigba?
Nem nagyon értek a számítógép összerakáshoz meg az informatikához, ezért ne egyetek meg kérlek! :') Viszont tudom, hogy mikre használnám a gépet. Első sorban komolyabb szintű játékra, valamint grafikai programokhoz és animációra is szeretném használni. Nagyon tanácstalan vagyok, hogy milyen videókártya passzolna bele. Nagyon örülnék, ha tudnátok segíteni!
Egyébként A jelenlegi konfigom ( amit szintén csak összeraktak nekem ^^") az ilyen:
Processzor: AMD A10-7870K 3.90GHz FM2+ BOX
Memória: Hyper X 8GB Beadt DDR3 1866MHz CL9 KIT HX318C9T3K2/8
Videókártya: ASUS GTX960-MOC-2GD5 GTX960 2GB GDDR5 OC PCIE
Alaplap: ASUS A88X-GAMER
Ház: XDL Happy-31

mire használnád?
Miért az elavult 9. generáció?
Ha játék, akkor AMD 5600X (6 mag elég, és abban ez a csúcs most) alapú gép kéne ilyen kerettel...
64 giga ram? Mire lesz ez a gép használva? Valamit mondj, kérlek, mert ez nagyon speciális munkaállomásnak tűnik. Tudnunk kell a felhasználást! Addig nem tudunk ajánlani semmit.
Vagyis de... a proci inkább AMD, vagy intel 10. gen.
Mi is pontosan a kereted amúgy, amit rászánnál?
Milyen alkatrészekre van szükséged?
csak alaplap-cpu-ram-ház?
a többi? SSD, HDD? Videokártya?
Miért ezeket az alkatrészeket választották neked?

"A 9 technikailag meg még nem elavult nem?"
De. Rohadtul az a 10. generáció is. Sokan nem tudják de alapjaiban ezekben a procikban is még ugyanazok a magok vannak mint a 6.!! generációban. Csak ott már nem 4 hanem 10 mag a csúcs meg mondjuk 5-600 mhz el több a boost.
Ellenben a Ryzen 5 5600X az egy teljesen új friss architectúra és közel 3 szor energiahatékonyabb mint inteles társai.
Egy B550 alaplap kellene vagy 5600X vagy 5800X el ha belefér a keretbe bár ha kicsit még rádobsz már ott a Ryzen 9 5900X ami földbe döngöli a konkurenciát főleg ha munkáról van szó mivel 12 brutál gyors mag van benne.
A videókártya piac most nincs mit rajta szépíteni egyszerűen szörnyű. Lehet most csak valami közepes kártyát vennék a gépbe ami nem túl drága és majd ha helyreáll a helyzet akkor jöhet valami igazán ütős mint a 3080 vagy 3080 TI ami elvileg januárban jön.

#6 +1 sajnos
Ma nem vagyok toppon úgy látszik 😁
Őhmm... ez speckó felhasználás. Nem érek hozzá sajnos, hiába olvasgatom a leírásokat.
Meg pontosan melyik programokról van szó?
Animáció...
Ahogy nézem nagyon elkülönül a CPU rendering és a GPU rendering. Ezekről mit tudnál mondani, neked melyik a fontosabb, és miért? Mikor melyik kell?

értem.. 🤔
2D rajzok és azok animálása, vagy 3D is van? Melyik a fontosabb?
Huuhhh, nagyon speciális így a felhasználás. Sok munkafolyamat, mindegyiknél azt látom, hogy egyik kihasználná a GPU-t, másik csak CPU, minél több maggal, de aztán van olyan folyamat is, amit nem lehet párhuzamosítani, így ott az órajel számít...
Harmonyról itt jól írnak... Full CPU igényes, és jó sok memória az ajánlás:
Adobe meg igazándiból attól függ éppen, hogy melyik feladat jön. VAn olyan, ami a CUDA magokat használná a GPU-n belül, és abban nagyon gyors, minél több VRAM-mal.
ez a workstation oldal egész jó.. minden ilyesmi programhoz van ajánlás, adobe csomaghoz is. Próbáld meg összehozni a gépet az alapján, hogy neked mi a fontosabb, melyik folyamat menjen minél gördülékenyebben
Tehát leginkább, hogy CPU vs GPU, és azon belül is, hogy mit-melyik folyamathoz használna, melyik neked a fontosabb. És akkor ki lehet hozni egy ideális kompromisszumot a kereten belül.
....
Prohardveren talán fognak tudni ajánlani valamit. Hátha képben van valaki. Itt: [link]
Legjobb lenne, ha minél részletesebben tudnál írni arról, hogy az általad használt folyamatok milyen erőforrásokat használnak. Meg kell találni az összhangot. Aztán a játékok már el fognak futni egy ilyen gépen.
ajánlanám még, hogy javaslatért keress fel fórumokat és facebook csoportokat, ahol ilyen animációkkal, adobe csomaggal foglalkoznak. külföldi és magyar, mindenhol érdemes kérdezni.
Abból, amit átnéztem, én arra jutottam, hogy proci kéne. Legjobb lenne egy nagyon sokmagos régi munkaállomás minél több maggal, de az játékra nem jó már, mert magonként lassú lenne... szóval a tavalyi AMD vonal lesz a jobb minden bizonnyal. Ilyen feladatokban jobb már az AMD amúgy is, mint az intel. 12 magra rámennék:
[link] vagy nála talán olcsóban: [link]
Hűtő 10-15e
Alá egy B550 alaplap 50-70ezer Vagy X570, ha kell az előnye (két teljes értékű PCI x4 M.2 asszem, meg pár dolog. Sok eldöntendő kérdés van, aminek alaposan utána lehet nézni)
a 64GB memória 90 ezer
SSD... 1TB 40 ezer Kingston A2000
Táp 35 ezer környéke lesz
HDD igény szerint
Ház igény szerint
A maradék mehet videokártyára. Így 100 ezer se marad... Esetleg most csak ekkora fér bele. Játszogatni jó (annak 6 mag a legjobb, illetve kezdik kihasználni a 8-at. új gen. konzolok 8 magosak), munkára kellenek a plusz magok valószínűleg... később meg bármikor lehet bővíteni a videokártyát és a procit is AMD 5000-rel. Esetleg most csak 2x16GB RAM, amit bármikor lehet cserélni (vagy bővíteni). Vagy bepróbálkozol 6 maggal és erősebb videokártyával, és később lehet cserélni bármikor.
Ha teheted, akkor húzd el a vásárlást február környékéig. Lassan minden, de leginkább a videokártyák nagyon elfogytak, nagyon drága. Vagy most megveszel minden mást, és videokártyát csak később... megtartod addig a mostanit.

amivel tudsz varj januar-februarig legalabb vagy kesobb
procibol mindeg legmodernebbet erdemes es alaplapot hozza foleg egy komoly munkagepnel,
Ryzeneket nezted? Biztos van sok video meg teszt hogy amiket te hasznalsz abban menyire jok es menyivel jobbak/rosszabbak mint intel
vga t most normalisat ugyse tudsz foleg ha szinten munkabafogod rendesen, ez esetben amugy gyujtogethetsz es direkt munka vga t is kiszemelhetsz majd
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!