Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Gyakorlatban mi a kettő közti...

Gyakorlatban mi a kettő közti különbség?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Új laptop vásárlás előtt állok, Windows és Mac alapú gépeket is nézegettem.

Tudni illik, nem vagyok otthonos a témában, szóval kérlek ne kövezzetek meg, ha ostoba kérdést teszek fel. :D

Észrevettem, hogy az iStyles-ban lehet vásárolni MacBook Airt kétmagos i3 procival (1,1 gHz) és szintén Air-t négymagos i5 processzorral (1,1 gHz ez is).

A kérdésem az lenne, hogy gyakorlatban mi a különbség a kettő között? Tehát használat közben mi az ami észrevehetően különbözik egyik a másiktól (melegedés, lassabb/gyorsabb, stb.).

Kérlek szépen titeket, hogy ezzel kapcsolatban válaszoljatok, tudom, hogy sokak szerint ezek a gépek “túlárazott sz@rok”, de most nem ez a kérdés! :)

2020. dec. 11. 08:59
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
67%
2020. dec. 11. 09:18
 2/18 anonim ***** válasza:
68%

Az alapinformáció az lenne, hogy i3 processzor 2 magos, az i5 pedig 4 magos, vagyis a többszálas munkánál 4 szálon nagyobb teljesítmény várható. Cserébe a kétmagos kevésbé melegszik

Ennél azért bonyolultabb a dolog, de ez a lényeg

Itt egy cikk a téged érdeklő témáról:

[link]

2020. dec. 11. 09:32
 3/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm nektek!
2020. dec. 11. 10:33
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Én tapasztalatom az, hogy a 2 mag már nem elég gördülékeny soklapos netezésre sem. Főleg egy laptop prociban ez hatványozottan igaz.

Jelen pillanatban az összes laptop túlárazott szar amúgy. 400 ezer forintos facebook gép sem hangzik túl jó vetelnek.

2020. dec. 11. 10:37
 5/18 anonim ***** válasza:
48%

az új M1 prociknak sokkal nagyobb a teljesítménye, mindenképp azokat érdemesebb venni - viszont azok nem Intel alapúak, így a Windows a jelen állás szerint felejtős.

a MacBook Air gyengébb vonal, Intel procival különösen, de van amire egészen használhatók.

ha csak netezés, szövegszerkesztés, videó nézés a cél, akkor nyugodtan meg lehet venni.

ha komolyabb munkára, képszerkesztés, ilyesmire kell, akkor érdemes vásárlás előtt kipróbálni, hogy mennyire boldogul a te dolgaiddal.

2020. dec. 11. 23:18
 6/18 A kérdező kommentje:

Neked is köszönöm a válaszod!

Valójában csak egyszerű feladatokra használnám az új gépet. Jövőre, az érettségit követően tervezek egyetemre menni, viszont a jelenlegi, 3-4 éves Asus laptopom hiába működik hibátlanul, sajnos túl nagy és súlyos ahhoz, hogy minden nap cipeljem magammal (kicsit több, mint 17 colos kijelző+egy masszív ház).

Így úgy döntöttem, hogy a megtakarított pénzemből vásárolok egy újat.

Ahogy említettem is, tudom, hogy rengetegen sokallják a Mac-ek - és egyéb Apple termékek - árát, viszont több évnyi Windows után jól esne valami újat kipróbálni.

Nem mérnöki, grafikus, vagy egyéb izmos (és Windows alapú) gépet igénylő szakra jelentkeznék, hanem olyanra, ahol elég az Office valamennyi alkalmazása.

Bocsánat a kisregényért... :)

2020. dec. 12. 09:23
 7/18 anonim ***** válasza:
Persze. Jó lesz ez. Lehet akkor megérné várni az M1-re
2020. dec. 12. 10:00
 8/18 anonim ***** válasza:

ha csak ilyen alap dolgokra használod (aminél a MacBook Air amúgy se sokkal többre alkalmas), egyre inkább érdemes elgondolkodni azon is, hogy tablet is elég lehet bármire.

pláne használtan jóval olcsóbbak a laptopoknál, ezen is sokat meg tudsz spórolni, mint újonnan és még sokkal mobilabb vagy vele, mint egy laptoppal.

ha nincs szükséged asztali oprendszerre, akkor a mobil rendszrrel tök jól el lehetsz - amihez mégis kell az asztali gép, ahhoz meg ott marad a régi Windowsos géped vésztartaléknak.

nekem egy kommolyabb MacBook Pro mellett is van egy régebbi iPad Minim és imádom. a legtöbb dologra azt használom, a laptopot szinte csak olyan munkához nyitom ki, amihez feltétlenül kell a komolyabb teljesítmény és az asztali gép előnyei.

ha már az én iPademhez is lenne rendes billentyűzet (mint az enyémnél újabbakhoz már van), akkor simán lehet, hogy szinte mindenben képes lenne kiváltani a laptopot.

persze erre sem csak Apple tablet jó. a Microsoft Surface is egész jó megoldás és sok más cég is csinál Windows, meg Android alapon is jól használható tableteket is, meg tabletként is használható laptopokat is.

barátnőmnek Huawei telefonja és tablete van, ő konkrétan csak a munkahelyén használ rendes gépet, minden másra elég neki a tablet - ha nagyon akarná, valószínűleg még az irodai munkáját is simán el tudná rajta végezni, de ő nem keveri a munkát és a magánéletet.

2020. dec. 12. 15:09
 9/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a hasznos válaszokat!

Igazad van, hogy akár egy tablet is jó választás lehet, nézegettem mindenféle típust (eddig az iPad a legszimpatikusabb, hisz volt szerencsém használni egy rövidke ideig).

Az egyetlen dolog ami ellene szól számomra az az, hogy nincs hozzá billentyűzet, illetve lehet vásárolni mellé, de elég drága.

Számomra egy-egy több oldalas dokumentumot kínlódás lenne leírni, valahogy kényelmesebbnek tartom, ha egy fizikai billentyűzeten gépelhetek.

2020. dec. 12. 15:47
 10/18 anonim ***** válasza:

hát, te tudod, de azért elég furcsa érvelésnek érzem, hogy a tablethez drága a billentyűzet egy laptop árához képest?

én meglehetősen grafomán vagyok, itt Gyakorikérdéseken se szoktam fukarkodni a karakterekkel és máskor meg konkrétan blogokat és könyveket írok.

igaz, hogy ezt csak részben teszem az iPaden, de azért problémásnak egyáltalán nem nevezném a gépelést rajta.

tény, hogy a hagyományos fizikai billentyűzeten sokkal kényelmesebb gépelni, én is jobban szeretek billentyűzeten gépelni, ezért is írtam, hogy én is örülnék, ha lenne a tabletemhez billentyűzet és főleg azért nem veszek hozzá, mert úgyis van laptopom.

ha te csak ilyesmire használnád a laptopot is, akkor ár/érték arányban és használhatóságban egyáltalán nem biztos, hogy a laptoppal többre mész egy tabletnél. főleg mivel a tablet egészen más élethelyzetekben is egyszerűbben, kényelmesebben használható, mint a laptop. egy billentyűzettel a tabletet is tudod szinte teljes értékűen laptopként is használni, miközben billentyűzet nélkül tudod csak egy képernyőként nézni rajta a filmeket, akár írni is tudsz rajta, sőt tollal is jegyzetelni, amit a laptopok többsége és az Apple gépek egyike sem tud. egy laptoppal kevésbé lehet bármit úgy csinálni, hogy nem ülsz és vagy az öledben, vagy egy asztalon van a laptop, mivel erre találták ki és bármilyen más élethelyzetben használhatatlan.

természetesen a döntés a tiéd, ha te laptopot szeretnél, vagy annak látod több értelmét a saját életedben, akkor válaszd azt.

2020. dec. 12. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!