Szerintetek jó ez a konfig amit összeraktam? Mit javítanátok rajta?
Olcso alaplap: ASUS PRIME H410M-K Alaplap
Olcso ram: 1x corsair vengeance 8gb ddr4 ram 2666mhz
Olcso táp: be quiet! Pure Power 11 500W Gold (BN293)
Olcso proci: Intel Core i3-10100F Quad-Core 3,6GHZ LGA1200 Processzor
Olcso tárhely: Kingston A400 2.5 240GB SATA3 SA400S37/240G
Olcso videokari ASUS GeForce GTX 1650 SUPER 4GB GDDR6 (TUF-GTX1650S-4G-GAMING) Videokártya
Gephaz: valami olcso microATX
Leginkabb intel nvidia erdekelt szoval ehhez várnék tippeket nem tervezek Amdt venni

Én annyit módosítanék (persze ha belefér), hogy 2 darabot vennék ebből a RAM-ból. Azért, mert sokszor követelmény még az egyszerűbb játékoknál is a több RAM és amíg nekem is 8GB volt a 3 évvel ezelőtt összerakott gépemben, addig én is állandóan stresszeltem rajta, hogy elég lesz-e erre, meg arra. Sokan írhatják, hogy nekik soha nem használ a gépük 16GB RAM-ot (ahogy az enyém se), itt inkább az a lényeg, hogy tovább tudjon nyújtózkodni a PC-d, ha esetleg van egy RAM igényes játékot (amiből mellesleg sok van, nem kell elhinni a Gépigény.hu-n lévő gépigényeket) futtatsz rajta. A Dual-Channelről pedig nem is beszélve.
Ha belefér én vennék egy 500 GB-os SSD-t. Nem kerül sokkal többe és azt a 240 GB-ot hamar meg lehet tölteni, még akkor is, ha csak rendszert telepítesz rá.
A komolyabb hardverek esetében beleraknék eggyel jobb procit és videókártyát (maradva az Intelnél és az Nvidiánál, beleraknám a leggyengébb i5-öst, és egy 1660-at), de az előző kettővel az nagy felár lenne már neked, így ezt passzoljuk szerintem. Viszont a fentebb említett több RAM-ot és nagyobb SSD-t szerintem érdemes fontolóra venned, ha már egy tök jó középkategóriás gépet összeraktál, amit még én is elfogadnék. Legalább a két lehetséges problémaforrás ne álljon fent, ami idővel gátolhatná a géped teljesítményét és használhatóságát.
Ezekben gondolkoztam:
i3-10100F > i5-10400F
Kingston 240gb SSD > Samsung 860 Evo 500GB SSD
1x Corsair Vengeance 8GB DDR4 2666Mhz RAM > 2x Corsair Vengeance 8GB DDR4 2666Mhz RAM
Szerinted ez így jó lenne?

Ha 10400/10400F-ben gondolkodsz, akkor már kell egy nagyobb VRM-es, hűtéses alaplap is. Pl asrock b460m pro4.
Nagyon nem ajánlott H410 alaplapba már a 6 magos proci. Ezek az alaplapok irodai felhasználásra vannak, még csak nem is a 10100F-nek, hanem az alatta levő 2 magos celeron/pentiumnak (vagy mi van ott, már nem követem). Lényeg, hogy 6 magos procit nem rakunk H410-be. 10100F-nek még megfelel.
SSD-ből én mindenképp M.2 csatlakozósat javasolnék. Ott van az alaplapon a hely neki, akkor legyen kihasználva! Sokkal egyszerűbb csak becsúsztatni, becsavarozni, mint a táp/sata kábelekkel vacakolni.
Ha 500 gigásat nézel, akkor kingston A2000 nagyon jó ár-érték (250 gigásban is már talán, nézz utána)! Ez már NVMe, tehát gyorsabb a hagyományos SSD-nél is bizonyos műveletekbe 3-6-szor. (Játékok betöltésénél még nem... ott microsoft dolgozik a folyamatokon... valamikor jöhet egy programfrissítés során, DirectStorage néven)
Memóriából valóban 2666 mhz lesz a max, amit ki tudsz hozni ezekkel az intel procikkal ezeken az alaplapokon, de mivel a g.skill 3200/3000 mhz ramok olcsóbbak és gyorsabbak is, ezért az az elsősorban javasolt. Esetleges eladásnál többet fog érni... most meg ugye olcsóbb. Sebességben ugyanúgy 2666-on fog menni, ezzel nem lehet mit csinálni.
2x8 lenne az ideális. Ha most spórolnál, akkor mehet az 1x8 GB

Ja, meg táp. Ez nem olcsó táp, drága, viszont nagyon ajánlott. Tökéletes választás.
Annyi, hogy ha maradnál a 10100F és olcsó alaplap kombónál (tehát nem lesz fejlesztés), akkor elég a 400W is.
Meg amíg 1650 super van, addig bármilyen felállásban elég a 400W
500(+)W akkor kell, ha egy nagyfogyasztó videokártyát raksz mellé egy későbbi fejlesztés során.
Pl a 10400F elboldogul egy RTX3070-nel is a legtöbb játékben (oké, most 250 felett van az ára, de pár év múlva elérhető lesz). Szóval idővel átgondolandó lest egy videokártya fejlesztés.

Ajánlott alaplap, ha komoly fejlesztésről van szó, nagyon hosszútávú elképzeléseid vannak a platformon (4-5+ év).
Nagy előnye, hogy ebben már semmilyen korlát nincs a RAM-hoz, tehát a 3200 mhz elérhető, sőt húzható is (amennyiben a memória bírja).
Ez az alaplap már-már akár tudja fogadni a 10 magos procikat is, a VRM felkészült. Gyakorlatilag annak a fapadja, a legolcsóbb Z chipsetes. A 6-8 magos K jelőeket pedig kellemesen lehet tudningolni.
Előny benne még, hogy később 11. generációra frissítésnél elérhetővé válik vele a PCIe 4.0. Ennek mi a jelentősége... mai csúcskártyák elérik már a PCIe 3.0 sebességhatárait. Tehát 3-4 év múlva lehet már kevés lesz a PCIe 3.
(10 gen procival mindenképp csak pcie 3 lesz)
Viszont ez az intel Z lap már 50 ezer. Ilyen esetben, amikor ilyen hosszútávú tervek vannak, lehet akkor várnék, hogy az AMD 3600 visszataláljon 50-60 ezer környékére, és egy hozzáillő, 30-40 ezres B550 alaplappal ellenne. Probléma ezzel, hogy az AMD árak elszálltak, jelenleg 80-90 ezer a ryzen 3600... franc tudja mi van velük. Nagyon max 60 ezernek kéne lennie. Az ellenfél 10400F végig tudta tartani az 50-55 ezres árat.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!