Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogy kell PC-t összeszerelni?...

Hogy kell PC-t összeszerelni? több lenn

Figyelt kérdés

Néztem már videókat, de a legtöbb videó az csak a fő dolgokra fókuszál (proci, ramok behelyezése, hűtő stb), de olyan dolgokat kihagynak, hogy bekapcsológomb bekötése, meg káberrendszerezés, én ezektől félek a legjobban, a proci berakása meg pasztázása már fejből megy.

Tehát pontokban:

-ráteszem az alaplapot a fóliájára és azon szerelek hogy ne sérüljenek meg a kis tűk hátul

-először beteszem a procit (nyilak szerint, aztán lepattintom a műanyag tokot és rögzitem)

-most jön a paszta, egy borsónyit teszek

-erre jön rá a procihűtő, amit átlósan kell csavarni, nehogy egyik oldalába húzzon és fokozatosan csavargatom ide-oda

-jöhetnek a ramok, amiket pattintosan kell beletenni dual channelbe (első, harmadik slot)

-leszerelem a gépház oldalait, és beszerelem az alaplapot

-jöhet a tápegység

és innentől segítsetek pls mert ennek annyi kábelja van hogy az csuda...

2020. dec. 6. 03:03
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Az alaplapon a processzor helyét védő műanyag kiugrik magától rögzítésnél, és én talán a ramot tenném be a procihűtő előtt mert van hogy a legközelebbi portot leblokkolja a hűtőborda és nem lehet beletenni a ramot.

A tápból kell kábelezni mindent ami áramot igényel. Az alaplapnak van egy jó széles csatlakozója, nem lehet eltéveszteni, mert csak oda illik bele. A videokártya általában külön áramot kér, ez 2x3 vagy 2x4es csatlakozó. A ventillátoroknak és a háttértáraknak külön kell még áram, ezeknek is olyan a csatlakozója hogy rosszat nem lehet beledugni.

A kábeleket célszerű a házban az erre a célra kialakított lyukakon keresztül ízlésesen elrejteni. Kábelkötözővel egybekötözhetőek, így nem fognak egyesével szanaszét menni

A bekapcsológomb talán a legmacerásabb. Kis kábelek vannak a házban, mindegyikre rá van írva a "neve". Az alaplap kézikönyvében meg kell nézni hogy melyik helyre kell ezeket rádugni. Egy helyen vannak, de nagyon közel és az alaplapon nincs általában jelölve, plusz itt dughatsz rossz helyre mert ugyan olyanok. Cserébe semmi baja nem lesz hogy ha rossz helyre kötöd, szóval lehet próbálkozni

2020. dec. 6. 03:41
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Egy alaplapnál a frontpanel bekötése a legmacerásabb, de minden alaplap kézikönyvében benne van hogy mit hova kell kötni.

Plusz minden vezetéken rajta van, hogy mi a feladata, az alaplap nyákjára meg rávan szitázva. Igaz az utóbbi elég apró betűvel...

Ezen túlmenően is minden le van írva az alaplap kézikönyvében egyértelmű rajzokkal illusztrálva.

Nem egy ördög szekere. Csak bátran.

2020. dec. 6. 08:57
 3/10 anonim ***** válasza:

- Fóliára nem tesszük az alaplapot! Semmi olyanra, ami vezetni tudja az áramot. Kartonra jó leginkább.

- a proci foglalat takaró műanyagot nem kell kipattintanod. A lefogató lehajtásakor az magától kipattan.

Illetve behelyezés előtt érdemes átnézni, hogy minden tű a helyén van-e, nincs letörve/elhajolva. AMD-n a processzoron vannak a tűk, intelen az alaplapon.

- ha zsírúj alkatrész, gyári hűtővel, akkor a hűtőn van paszta, tehát nem kell foglalkozni vele.

-RAM: csak általában 1-3 slot a pározás. Néha van olyan, ami 1-2, 3-4. Olvasd el a laptop leírását!

- Előbb a tápot érdemes behelyezni, csak aztán az alaplapot. Nekem ez a tapasztalatom. De egy nagy gépházban valószínűleg mindegy. Érdemes kipróbálni hol mennek majd a vezetékeid, sőt, vezetékkel előre kell berakni. Minden kábelt azinnal át krll dugni hátra a táp kivezetésénél elhelyezett résen. Felső tápos gépben jártam úgy, hogy a proci táp vezetékét rögzített helyzetben már nem tudtam a neki kivágitt helyen áthúzni. Nyilván gond nincs ebből, mert az alaplap felett is elmehet a vezeték, csak átgondoltabb, ha hátulról jön előre.

-alaplap behelyezése előtt minden távtartót a helyére csavarozol a gépházban, az alaplapod rögzítőhelyei szerint. Ne legyen távtartó ott, ahol nincs az alaplapon lyukad, és mindenhol legyen, ahol kell lennie.

A legrosszabb,amit csinálhatsz, hogy felszántod a csavarhúzóval a nyomtatott áramkört. Ezt kell elkerülni.

-kábeleket mindent csak oda lehet dugni, ahova való is. Az alaplapon a hosszún tápnál arra figyelj, hogy előbb a különálló 4-es rész megy előbb, mert a nagyobbon van egy pöcök. Legjobb, ha egyszerre dugod be.

Előlapi hang a HD_AUDIO feliratnál lesz, figyelj az üres tűre. USB 2 hasonló ehhez.

USB 3 teljesen külön, színes (általában kék) csatlakozót kapott ehhez

Mondjuk egy kábelrendezést nehéz megmutatni, mert egyszerűen annyira egyedi minden ház, hogy lehetetlen. Nyilván mindnek van egy leírása, hogy mi volt az elképzelés a tervezésnél, azt érdemes követni, illetve lehetőleg mindent hátra kell vezetni. Esetleg használni lehet a gyorskötözőt is, amikor már minden a helyére került.

...de a csatlakizók ugyanazok, és csak egy helyre megy minden. A PCI táp az nem megy a processzorba,a processzor tép meg nem megy a videokártyába.

A kapcsolók bekötése szintén egyedi. A leírást kell követni, illetve az alaplapra is rá van nyomtatva, hogy mi micsoda. Persze rövidítve, mert a power az csak PWR, de megtalálod szerintem 😃

2020. dec. 6. 09:53
 4/10 anonim ***** válasza:
2020. dec. 6. 10:34
 5/10 A kérdező kommentje:

köszi az ötleteket, és ha még segítene, ez a gépházba fog menni: Zalman Z9 Neo.

Ez még macerásabb, mert 5 ventilátor van benne

2020. dec. 6. 12:41
 6/10 anonim ***** válasza:
80%

Meg sem kérdezem minek kell neked 5 db rendszerhűtő ventilátor...

Viszont ha nagyon elszánt vagy, már most elkezdheteed nézegetni a ventilátorvezérlő paneleket.

2020. dec. 6. 12:44
 7/10 anonim ***** válasza:

Hát ja.. az sok. még ha az alaplap tudja is kezelni a ventisebességeket, akkor is max 3-4 csatlakozó van rajta (+ processzoré)

ASUS videokártyán láttam még olyat, hogy van rajta vezérelt ventilátor csatlakozó

Mondjuk nem rossz az se, ha van, ami tápba van közvetlenül dugva, és megy folyamatosan. az a proci környékén legyen, és a házból kifelé fújja a meleget! hátulra és/vagy felülre.

2020. dec. 6. 12:54
 8/10 A kérdező kommentje:
mostani alaplapomon (asus z170-k) is megy az összes ventilátor, tehát van rajta elég csatlakozó, tehát gondolom az újon is lesz annyi (asus prime z490-a)
2020. dec. 6. 13:29
 9/10 anonim ***** válasza:

igaz, most utánanéztem. valójában 2 ház venti van rajta hivatalosan (chassis fan), de a vízpumpa (W_pump) és az m.2 fan is ugyanaz a csatlakozó, szóval van 4 legalább. AIO pump mindig 100%-on megy elvileg, szóval az kihagyható, ha tápról elegánsabban köthető be. a CPU_OPT az meg a nagy toronyhűtőkhoz van, ahol két külön venmti lenne, két külön csatlakozóval. tehát ugyanazt csinálja, mint az alap CPU. tehát én úgy számolom, hogy így egy procihűtőt foglalsz el, akkor még marad 6 hely, különböző tulajdonjságokkal

Ház ventilátort ideális esetben csak a chassis fan helyekre dugunk. de kényszermegoldásnak szerintem nem rossz minden egyébre szánt lehetőséget kihasználni. Aztán kérdés, hogy utána mit tudsz majd kontrollálni biosból, vagy az alaplap driver programjából, mit hogyan enged, mit milyen hőmérséklet alapján kezd el hajtani, vagy megállítani. 2-3 vagy 4 pines ventilátorok?

2020. dec. 6. 17:33
 10/10 A kérdező kommentje:
nem tudom, nem én csináltam, azóta bele se néztem a gépbe, se pasztázva nem volt..
2020. dec. 6. 19:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!