Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Létezik jobb ár-érték arányú...

Létezik jobb ár-érték arányú processzor jelenleg az i3-10100F-től?

Figyelt kérdés

Ha a játékokat nézzük és az FPS számokat, alig van pár hajszállal lemaradva az i5-10400-tól és a Ryzen 5 3600-tól, amik egyébként több mint dupla annyiba kerülnek mint az i3.

Egyedül csak a kevesebb mag és szál szól az olcsóbbik proci ellen, amit egyébként a legtöbb játékban észre sem veszel amúgy sem. (Főleg azon a felbontáson amire az emberek nagyrésze veszik a fent említett procikat, FHD-ra)

Mit gondoltok, ledobta az Intel az AMD-nek a ketyegő bombát? Mégha papíron a Ryzen 3 3200 ellenfele is lett volna a 10100, mégis sikerült egy lapon nevezhetővé tenni a Ryzen 5 3600-al is ha pusztán csak játékok teljesítményét nézzük, meg azt az árszakadékot ami a kettő között van.

Magam például sikeresen lebeszéltem a 10400-ról.

2020. dec. 5. 23:54
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

"mégis sikerült egy lapon nevezhetővé tenni a Ryzen 5 3600-al is ha pusztán csak játékok teljesítményét nézzük"

Ne zavartasd magad, de a Ryzen5 3600-at egy évvel korábban mutatták be, azóta már kijött kettő újabb Ryzen sorozat ( igaz az egyik az ugyanaz a zen2 csak igp-vel). Majd próbálj ki olyan játékot ami kihasznál több mint 8 logikai szálat használ, tegyél mellé egy combosabb videókártyát és elvérzik a 4 magos csoda (akár intel akár AMD). Amikor mások a 10700K-val nyekeregnek egy 64 fős BF V multinál hogy kevés..

Meg mi van akkor ha játszanál is és streamelnél is közben? Vagy mivan akkor, ha nem csak játszol? Veszel még egy gépet? :D

Amúgy karaj cucc ez az i3, kis túlzással egy egy modern Kaby Lake i7-7700k. Ha nem hardcoreban gémelsz, nincs igényed a 4k-ra meg a többi hülyeségre akkor teljesen korrekt proci ezért az árért! Ideje volt, hogy végre valaki adjon értelmes és elérhető!! olcsó processzort a népnek.

2020. dec. 6. 00:35
 2/12 anonim ***** válasza:
75%
Nem rossz a 10100 amúgy, valóban. Nyilván nem mindegy, hogy mi a felhsználás. De egy fortnite és hasonló szintűekre, ..mittomén... hobbi CS:GO... ilyenekre teljes mértékben mindent kielégítő még a 4 mag. De a ryzen 3100 ugyanez a szint. Sőt, kisebb húzással, meg az olcsó lapban is 3200 mhz-en ketyegő RAM-mal simán le is nyomja.
2020. dec. 6. 00:40
 3/12 anonim ***** válasza:

Árához képest okés, de itt a történet vége. Látod a szar minimumokat? Na, a több mag pont amiatt kell - de az alacsony órajele miatt rendre elmarad a szintén négy magos 3300x től is minimumokban. Hat magossal nincs stuttering, négy magossal van, ma négy magos proci mellett érvelni olyan mint 5 éve az fx mellett - lehetett játszani azzal is. Ha ár\érték arány az egyetlen ami érdekel akkor vegyél használtan valamit 15 ezerért, egyértelműen az lesz a bajnok ilyen szempontból. Gondolom néztél 5+ éves játékokat, ha nem használ négynél több magot akkor persze hogy nem lesz gyorsabb egy több magos proci, döbbenet.

De abban igazad van, hogy a 3600 kegyetlenül túl van árazva, ha ma építenék gépet játékra a legvalószínűbb választás a 10400 lenne.

2020. dec. 6. 00:41
 4/12 A kérdező kommentje:

"Meg mi van akkor ha játszanál is és streamelnél is közben?"

Semmi. Akkor más procit vesz a kedves illető :D

Nem 4k-s stream-ereknek lett kitalálva, de az ára sem.

A 7700 megjelenésekor senki sem hitte volna, hogy pár év múlva egy i3 budget cpu nyújtja ugyanazt a teljesítményt, ahhoz képest elég sokan vannak vele úgy, hogy 10 éve az intel csak órajeleket javítgat 🤷‍♂️ Persze évről-évre figyelve a dolgokat lehet annak tűnt.

Jó, oké a ryzen 3 3300x (asszem ez?) sem olyan rossz hasonlóan a 10100-hoz hasonló árban is ráadásul, de mégis átgondolandó ha logikusan gondolkozunk, hisz még jönnek ugyanezekbe a lapokba (a legolcsóbb lga1200-asokba is) a 11. genes Intel procik. Ami ha másra nem is, de arra tökéletes lesz, hogy az i3-10100 tulajok az addigra jóval olcsóbb i5-10400-ra dobbantsanak kis ráfizetéssel, és ez csak a rosszabbik eset. A jobb az, ha az új generáció is mutat valami kecsegtetőt.

Engem egyáltalán nem érdekel például az oc meg az a párszáz ram mhz, mintha olyan nagyon hatalmas különbséget mutatna..

Nem vagyok párthű, másfél hónapja például kérdés nélkül ryzen-re akartam építeni, csak átgondoltam a 10100 láttán, meg hogy mi mennyi lesz időtálló.

2020. dec. 6. 00:46
 5/12 A kérdező kommentje:

Viszont ami nagyon zavar, hogy elég magasan tartják az árukat az lga1200-as lapok..

Igazából én sem azért döntök az i3 mellett mert évekig elakarok vele lenni, meg kb r6-on kívül mást nagyon nem is tolok, de ha mégjobb lesz a 10400 ára, akkor váltok, és jobban fogok járni mintha most aranyáron ruháznék be ryzen 5 3600-ra.

2020. dec. 6. 00:52
 6/12 anonim ***** válasza:

"Semmi. Akkor más procit vesz a kedves illető :D"

Tehát akkor csak egy rétegnek nyújt nagyon jó ár-érték arányt :)

"A 7700 megjelenésekor senki sem hitte volna, hogy pár év múlva egy i3 budget cpu nyújtja ugyanazt a teljesítményt,"

Persze hogy nem, mert az intel 7 generáción keresztül faragta a fingot. Ha nem robbant az AMD a Zen architektúrával akkor valszeg még mindig a 4/8 lenne a plafon az i7-nél.

"Jó, oké a ryzen 3 3300x (asszem ez?) sem olyan rossz"

Asszem ez az amiból olyan hiány volt, hogy csoda ha venni tudsz belőle.

" de mégis átgondolandó ha logikusan gondolkozunk, hisz még jönnek ugyanezekbe a lapokba (a legolcsóbb lga1200-asokba is) a 11. genes Intel procik."

És itt kell platform szinten dönteni:

AM4 esetén a legolcsóbb B450-es lapok 25 000 alatt vannak és ebbe már mennek az 5000-res Ryzenek is, de B550-es lapokat is találsz már 30 000 alatt. Ezekbe Ryzen9 5900X/5950X-ig biztosan tudsz rakni processzort, ezeknek a nyers/szintetikus teljesítménye kb ötszöröse az i3-10100F-nek ( az áruk meg úgy a tízszerese :D ).Igaz játék még nincs ami leterhelne 24 vagy 32 szálat..

Az AM4 induló áron most B450+R5 2600 durván 67-70 000Ft

LGA1200 esetén rendes B460-as lapot már kapsz 30 körül, a 10100F meg 33000, azaz 5-7000-rel olcsóbb egy belépő 4/8-as intel alap, mint egy 6/12-es AMD. Igen, tudom a Ryzen5 2600 picit gyengébb azokban a játékokban ahol a kevés, de gyorsabb mag előnyös,viszont a több magot kihasználó játékokban és alkalmazásokban gyorsabb ( vannak olyan alkalmazások ahol 40-60-100%-ot ver az i3-10100-ra). Ez azért érdekes, mert az új PS és Xbox 8/16-os AMD procival jön és az új játékokat is erre fejlesztik ebből kifolyólag arra lehet számítani hogy 2 éven belül az új játékok kifektetik a 4/8-as procikat - bár úgy is váltani fogsz .

A 10genből is van hova felfelé menni: 10400,10600K,10700K,10900K meg a 11gen.

"de ha mégjobb lesz a 10400 ára, akkor váltok, és jobban fogok járni mintha most aranyáron ruháznék be ryzen 5 3600-ra."

Biztos vagy benne? Szerinted miért kerül majdnem ugyanannyiba a Ryzen5 3600 és az i5-10600K? Talán mert közel egyforma a teljesítményük? Persze nem ilyen elbszottul megírt játékokban, hanem minden olyan alkalmazásban ami rendesen skálázódik egyszerre a magszámmal és az órajellel! Amennyire semmi szükséged nincs egy R5 3600-ra úgy nincs semmi szükséged egy i5-10400-ra vagy 10600K-ra. Nem a Ryzen5 ( vagy az i5-10600k) a túlárazott, hanem az általad használt programok nem használnak ki egy ilyen processzort. Neked egy Xeon Gold vagy egy Threadripper is túlárazott lenne, mert nem arra használod a gépet amire ezek a processzorok készültek. Ha mondjuk te is 4k-s videókat vágnál és exportálnál ( mint néha én) akkor úgy hajítanád ki a gépházból az i3-at, hogy csak úgy füstölne :) És nem azért mert az a processzor nem jó, hanem azért mert nem arra való!

Ezért is írtam az összehasonlításba a 2600-at, mert az +/- 10%-on belül ugyanazt a teljesítményt hpzza, mint az i3-ad, viszont abban a lapban már van tuning lehetőség és akkor bőven hozza azt, amit az i3-tud. Játékon kívül minden másban meg alázza - nagyjából ugyanannyiért :)

Ha az intelnél tuningot szeretnél akkor az alaplapért +20 000-ret kell minimum fizetnet ( amit mindenki mocskos nagy cigányságnak tart ).

Az i3-10100f ( vagy az R5 2600) olyan szempontból nagyon jó választás, hogy ha van egy adott kereted lap+proci+vga-ra akkor i3 és olcsó lap mellett gyakorlatilag 50 000-rel drágábban tudsz videókártyát venni és ha csak játszol akkor ezen valszeg több FPS-t nyersz, mint amit egy drágább procival nyernél ( feltéve ha van elég keret ).

Ma, csak játékra és csak úgy ha eldobod minden későbbi tuning lehetőségét akkor jó volt ez az i3. De ne állítsd be úgy, hogy ez most az ultimate tuti, mert olcsóbb mint az R53600 mivel ezzel azt is állítod egyben hogy ez jobb, mint az i5-10600k. Ez meg kicsit mókás így :)

2020. dec. 6. 02:17
 7/12 A kérdező kommentje:

Akárhogy is nézem, a 3600 nem 10600k szint. (Maximum árban, azt nem tudom)

Bárhol nézem, a 10400 a 3600 konkurenciája ha alap teljesítményt nézünk, de az ár miatt itt megint az intelnek kedveznek a dolgok.

A processzorok oc-ja pedig engem a férfiak kapuzárási pánikjára emlékeztet leginkább.

2020. dec. 6. 02:26
 8/12 anonim ***** válasza:
60%

"Akárhogy is nézem, a 3600 nem 10600k szint."

Hát akkor rosszul nézed:

[link]

A 3600 és a 3600XT az átlagosan +/- 2%-on belül ugyanazt hozza, mint a 10600K. Itt egy részletesebb teszt:

[link]

"(Maximum árban, azt nem tudom)"

Már 3600-at nem nagyon találni, a valamivel gyorsabb 3600XT 3000Ft-tal olcsóbb, mint a 10600K szóval kb egy árban vannak.

"A processzorok oc-ja pedig engem a férfiak kapuzárási pánikjára emlékeztet leginkább."

Akkor írj az intelnek, hogy fejezzék be a Z-s chipsetek és K-s processzorok gyártását. Azért nem mindegy ám, hogy van lehetőséged egy Ryzennel vagy K-s intellel tisztességesebb memóriasebességet elérni. Az i3 alap 2666MHz-éhez képest egy 3800-4000-ren hajtott dual-channel DDR4 az igen jelentős gyorsulást tud hozni ( igaz nem feltétlen játékokban :D )

2020. dec. 6. 02:47
 9/12 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

R3 3100 is dragabb, 3300X meg meg dragabb

ezert ajandek 10100F

amiben nincs IGP

igy 3200G t nem tudom miert emlited az az IGP miatt dragabb

az IGP s 10100 mar dragabb

ha dvga d lesz akkor igpre kolteni minek? max hogyha felsz hogy nemtudod hasznalni gepet ha behalna vga, de hasznaltan par ezerert (1-3!) Kapsz erre valamit es kesz (ha most nincs ilyen vgad)

2020. dec. 6. 07:08
 10/12 anonim ***** válasza:
39%

Kb. a Ryzen 3 3300X -el van egy szinten, árba teljesítményben, bár az AMD itt is jobb.

Tehát ami Ryzen 3 3300X -nél jobb, az jobb ennél is. ;-)

2020. dec. 6. 07:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!