Hogyan használjam ki az összes merevlemezemet?
Sziasztok!
Egy Pop_OS nevű Linux distro-t és új vagyok a Linux világában.
Ubuntu based a rendszer.
Az lenne a kérdésem, hogy van 3 merevlemezem, 2 SSD és egy HDD.
Hogyan tudnám használatba venni ezeket, az egyik SSD-n van a rendszer és a másikra tenném a gyakran használt programjaimat,
de nem tudom, hogy ez hogyan lehetséges.
Ezt a cikket találtam, de sajnos nem segített, programokat nem lehet rá tenni és nem is érzékeli a rendszer a merevlemezeket.
Válaszokat előre is köszönöm!

"Hogyan tudnám használatba venni ezeket, az egyik SSD-n van a rendszer és a másikra tenném a gyakran használt programjaimat,"
Ez nem nagyon fog menni, még tapasztaltabb szakemberként sem feltétlenül lehetséges megoldani, kezdőként pláne nem.
Az adataidat rakhatod a másik HDD-re és/vagy SSD-re.
A linkelt cikk a Gnome Disks programot mutatja be, ez jó, mert könnyű használni. Hol akadtál el?

"egyik SSD-n van a rendszer és a másikra tenném a gyakran használt programjaimat,"
Nem javaslom így kettészedni, mert valamelyik nem lesz jól kihasználva, vagy egyik sem. A partíciókat sem szokás már így szétszedni. A telepített csomagok fájljai is eléggé szanaszét vannak, fájl-jelleg szerint.
Itt találsz infót, hogy hogyan lehet esetleg szétbontani a Linux-os mappaszerkezetet:
Arra vigyázz, hogy a gyökér némelyik mappája virtuális vagy "temporary" fájlrendszer, mindkét fajta futáskor jön létre, nem foglalnak helyet a lemezen.
Csak tipp: Javaslom a /var mappát nem SSD-re tenni. Viszont a boot, bin, sbin mehetnek oda.
De mielőtt nekilátnál, nézd meg az LVM lehetőségét a két SSD-hez.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!