Manapság milyen gépet érdemes építeni?
Nagyon rég foglalkoztam a témával, nem igazán vagyok képben a mostani trendekkel.
Intel vagy AMD? Gyári hűtők AMD-nél mennyire hasznosak? Régebben fixen kellett további ventiket venni hozzá, mert egyébként fűtött rendesen.
Videókártyák terén lett relevánsabb különbség a két óriás között? Ha tegyük fel, hogy a monitor egyik felé sem húz igazán, akkor melyik jobb ár/érték arányban?
SSD-k hez sosem értettem. Tudnátok ajánlani egyet, amire bátran fel lehet tenni a rendszert és egyéb programokat? (Matlab, VS code, esetleg játékok(?))
Ha van konkrét ajánlásotok, azt is megköszönöm; olyan 200-250k értékben szándékoztam most építeni.
Ez leginkább attól függ, hogy milyen távlatban és milyen fejlesztésekben gondolkodsz.
A körítés az mindkét rendszer esetén ugyanaz, M2 SSD+HDD, ház, táp, normális memória ezek változatlanok.
Az AMD esetén van lehetőség arra, hogy egy alaplapon fejlessz a későbbiekben, pl veszel most egy AM4-es B450/B550/X470/X570 lapot és egy "olcsóbb" 3000-res Ryzent (extrém low-end példa: akár egy 4 magosat is, vagy B450 esetén Ryzen 2000 is szóba jöhet ) és később ha elkezdi az új 5000res széria telíteni a piacot akkor a mostanihoz képest nyomott áron hozzájuthatsz egy 12 vagy akár 16 magos Ryzenhez is amiről később még mindig tudsz váltani a 5000-res sorozatra. Utána valszeg erre a forglalatra már nem jön több processzor. ( mondjuk a 16mag/32 szálas Ryzen9 5950X elég lesz pár évig :D )
Intel esetében csak az LGA1200 jöhet szóba, mert abba érkezik még egy generáció aztán ez a foglalat is megy a kukába ( mint a másik 4 az elmúlt 6 évben xD ).
Én azt mondom első körben a körítést számold ki/számoltasd ki és ami marad a 250 000-ből abból kell kihozni az aktuális legjobb vételt.
Az AMD-k folyamatosan fejlődnek, most már elmennek gyári hűtésen is, de attól ajánlatos a plusz venti.
Videó kártyák között sincs olyan sokkal nagy különbség, max az áruk kedvezőbb lehetnek. RX is jól teljesít.
SSD-k rendszerint megbízhatóak. samsung evo m.2-essel nem nagyon lőhetsz mellé.
200-250k konfig
Ilyen konfighoz jelenleg egyetlen értelmes videókártya sincs a piacon, várj pár hónapot amig kijönnek az újak.
Videokártyák terén az nVidia utcahosszal elhúzott. Az AMD viszont nagyot robbantott a mostani kártyákkal. Nvidia még ősz elején érkezett a 3000 szériájával, míg AMD most adja ki az RX6000 szériát, most jelennek meg az első kártyák. A csúcskártya még hátravan, de úgy néz ki, hogy teljesen pariban van a két gyártó. Viszont ha ár-értéket nézünk, akkor teljesen mindegy, mivel nincs olyan, hogy jobb lenne valaki a kategórián belül. Ha egyik kártya jobb, akkor drágább is 😕
Lényegében az egész sztori felesleges, mert az elérhető árú középkategória egyiknél sem jelent meg, ami meg megjelent a felsőben, az olyan készlethiánnyal, hogy azonnal felvásárolják mindet, aztán hardveraprón, facen, stb-n árulják 50-100 ezres felárral.
A lényeg az, hogy az AMD a 100-150 ezres kategóriában eddig is tudott alternatíva lenni. Ez jelenleg a középkategória teteje (1440p gaming, vagy 1080p 144hz gaming) Abban lehet reménykedni, hogy végre alábbhagy a kereslet, utolérik karácsony után magukat a gyártók, és emiatt elkezdenek csökkenni az árak. ez fogja végre lenyomni a régebbi videokártyák árait is.
Processzorban az intel behúzta a féket. Nem fejleszt új technológiát, hanem már 5 éve pofozgatja a 14 nm gyártóegységét. Jelenleg normál esetben teljesen pariban lennének az AMD 7 nm technológiájával. szóval annyira nem nagy különbség ár/teljesítményben így sem. csak az AMD húzható, akármelyik proci, egy olcsó középkat alaplapban is. intel általában fix, 50 ezerért van a 10400F, aminél jobb játékra aligha kellhet manapság. versenytársa a ryzen 3600 lenne, de valami nagyon elcsúszik az árakkal, mire magyarországra ér... 70 ezerbe kerül szóval nem normális a helyzet. Így nem kérdés, hogy az intelt kell venni egy középkat. gépbe.
Ha játékról van szó, akkor a legolcsóbb SSD is elég. 500/500 MB/s írás/olvasási sebesség teljesen jó. Jelenleg szűk keresztmetszet (játékoknál), hogy a betöltés egy játéknál mindenképp a processzoron keresztül megy. Ez eléggé lelassítja a folyamatot, és nem oldották még meg a problémát. Így az 5000 MB/s is max csak hajszállal gyorsabb, mint az 500. Elvileg a microsoft készül egy DirectStorage API névű dologgal, de franc tudja mikor lesz ebből valóság. nextgen konzolokban már működik még ennél is fejlettebb eljárás. nagyon lecsökkenti a töltési időket. Újdonság (nem mostani ez sem, de lehet neked az), hogy az alaplapokon megjelent az M.2 foglalat. helytakarékosan kábelmentesen lehet így csatlakoztatni az alaplaphoz M.2 SSD-ket. itt kétféle verzió van... SATA interfészes csak 600 MB/s-et tudhat maximum, míg a PCI interfészes... franctudja...sok gigabiteset. Lényeg, hogy 480 GB+ 960GB+ kategóriában már vannak olyan olcsó PCI M.2 SSD-k, amik megérik a párezres felárat. ha jön a DirectStorage akkor játékoknak tetszeni fog..
Nameg ha olyan speciális munkát végzel, ami már most ki tudja használni az ilyen 3000 MB/s sebességű SSD-t, akkor az csak így valósulhat meg.
"5/6 eztmondom"
Pl akármi, vagy bármi. Én pl nem vagyok HC gamer, engem az RX480-om kényelmesen kiszolgál. Igaz én ritkán játszok, akkor is régebbi CoD multival, de munkatársam RX580-nal nyomja a warzone multit. Ha nem kell a 4k 144Hz mert csak néha kikapcsolnád magad valamivel akkor egy GTX1660-nal is bőven el lehet lenni. Jó, tudom mindenki már 4K-ban nyomja DLSS nélkül, RayTracinggel, Freesynckel 144Hz-en :D
Ha munkára kell a gép és a programok kihasználják akkor érdemesebb erősebb procit venni és mellé valami videókártyát, ami belefér az árba.
Ha a programok nem igényelnek 80magot és 160 szálat, de normálisabban játszana amikor vna rá ideje akkor elég valamivel olcsóbb proci is de valami normálisabb videókártyával párosítva.
Nincs újonnal normális kártya!
Igen, ideiglenesen RX 570/580 30-40k használtan az egyetlen értelmes lehetőség, míg kijönnek az újak.
"Nincs újonnal normális kártya!"
Ja, újonnan nincs. Ebbe a keretbe amúgy sem férne bele egy normálisabb videókártya, ami komolyabb játékra alkalmas.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!