Ha így oldanám meg a CPU hűtését, az jó lenne-e?
Na szóval... A gépem szó szerint süvít, eléggé messzire elhallatszik a processzor ventilátorjának a hangja. Kipróbáltam, hogyha lefogom pár másodpercre a ventilátort, akkor milyen. Hatalmas csend lett hirtelen, szóval a zaj legnagyobb százalékát a CPU ventilátor teszi ki.
Azt találtam ki a csend érdekében, hogy ideiglenesen, amíg nem tudok venni új CPU hűtőt, addig egy olyan ventilátort tennék a mostani helyére, aminek csak piros és fekete vezetéke van, és nem 4 vezetéke, mint a mostani ventilátornak. Azt a táp 12v-os részére kötném, nem az alaplapra, mert nincs rajta olyan dugó. Szerintetek így mennyire lenne működőképes a dolog? Nem kapcsolna ki a gép, hogy nincs ventilátor az alaplapi csatlakozóra kötve? Mert van itthon egy 4 vezetékes CPU ventilátor, de az teljesen más formájú, nehéz lenne rögzíteni a hűtőbordára, valamint az is eléggé hangos, ezért nem akarom azt se feltenni.
Na! Közben próbáltam valamit kideríteni erről a "kínai csodaventiről".
Nem találtam róla két egyforma adat-táblázatot.
pl.: Noise rate at full speed: 25-33 d-BA (Ez baromi hangos max. fordulaton, mivel a 33 dBA-t ajánlatos figyelembe venni)
Temperature-controlled noise level: 18-22 d-BA (ez teljesen jó érték lenne, csendes)
Más helyeken még az alapértékek (fordulat, légszállítás) is mások.
De Nálad max-on pörög, mert a "Smart Fan" nem szabályoz le.
Nagy kérdés, hogy az Ubuntu hogy kezeli alapból lapodat.
A 37 fok az elég jó. Meg kellene nézned, hogy változik nagy terhelés esetén.
Egyébként vegyél rá egy halk, jó minőségű 4 pinest, megéri. (az Arctic ventik baromi jók, csendesek és nem is drágák) Bár egy univerzális felfogatású toronyhűtővel jobban járnál, ha később fejlesztenél majd.
Kipróbáltam, hogy 30 percen keresztül minden magot 90% felett járattam, azaz kb fullon volt a proci, és 20 perc után 59°C volt, de mire letelt a 30 perc, eggyel kevesebbet (58°C) mutatott, majd mikor leállíottam azt a programot, amivel terheltem a procit, és vártam, fokozatosan esett vissza megint 37°C környékére. Egyébként a terhelés közben is néztem, hogy hány fokos.
Akkor ezek szerint ez így jó. Mert az ajánlott maximum hőfokot (74°C) egyáltalán nem érte el, hanem 58-59°C-nál megállt.
És nem is tapasztaltam működésbeli változást, csak azt, hogy nem fáj a fejem a traktor hangú ventilátortól.
Ja és az Ubuntu jól kezeli az alaplapot, korábban volt már rajta Windows 7, aztán 10, most Ubuntu, illetve külső meghajtóra telepített Linux Mint is futott már rajta, de minden operációs rendszer alatt ilyen hangos volt. Valószínűleg annyira béna ez a ventilátor, hogy még a sebességét se lehet vezérelni.
Természetesen azért majd mindenképp veszek egy új ventilátort hűtőbordával, no meg pasztát is, mert azt is ideje lenne újra csinálni.
kiváló!
70 fok is még elviselhető
de a 60 fok környéki max hőmérséklet, amit terhelés alatt is tud tartani a rendszer az nagyon OK!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!