Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha így oldanám meg a CPU...

KmsRys kérdése:

Ha így oldanám meg a CPU hűtését, az jó lenne-e?

Figyelt kérdés

Na szóval... A gépem szó szerint süvít, eléggé messzire elhallatszik a processzor ventilátorjának a hangja. Kipróbáltam, hogyha lefogom pár másodpercre a ventilátort, akkor milyen. Hatalmas csend lett hirtelen, szóval a zaj legnagyobb százalékát a CPU ventilátor teszi ki.

Azt találtam ki a csend érdekében, hogy ideiglenesen, amíg nem tudok venni új CPU hűtőt, addig egy olyan ventilátort tennék a mostani helyére, aminek csak piros és fekete vezetéke van, és nem 4 vezetéke, mint a mostani ventilátornak. Azt a táp 12v-os részére kötném, nem az alaplapra, mert nincs rajta olyan dugó. Szerintetek így mennyire lenne működőképes a dolog? Nem kapcsolna ki a gép, hogy nincs ventilátor az alaplapi csatlakozóra kötve? Mert van itthon egy 4 vezetékes CPU ventilátor, de az teljesen más formájú, nehéz lenne rögzíteni a hűtőbordára, valamint az is eléggé hangos, ezért nem akarom azt se feltenni.

2020. okt. 5. 15:01
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mielőbb vegyél ventillátort és nem biztos hogy jó ötlet, ha kétvezetékest raksz fel, gondolom nem véletlenül 3 vagy 4 pinesek ezek.
2020. okt. 5. 15:24
 2/14 anonim ***** válasza:

Cseberbol vederbe, a masik venti maxon porogne, ami szinten hangos.

Egyaltalan be van allitva a jelenlegi venti vagy maxon porog ez is? Mert nagy a gyanum hogy az utobbi.

2020. okt. 5. 15:35
 3/14 anonim ***** válasza:

A jelenlegi azért "süvít" mert maximumon pörög, már pedig a CPU ventillátorok általában magas fordulatúak.

De, az alaplapod tudja szabályozni a fordulatot a proci hőmérsékletének megfelelően. Ezt a BIOS-ban, vagy külső programmal lehet beállítani. Nézd meg a BIOS-ban és állítsd be! (az adott alaplapon lévő BIOS-tól függ, milyen beállítási lehetőségek vannak)

Ha beteszel egy 2 pinest, az csak maximumon fog tudni forogni. A fordulatszámától függően, lehet hogy csendesebb lesz. Viszont a hűtés hatásfoka is csökkenhet ezáltal.

2020. okt. 5. 15:43
 4/14 A kérdező kommentje:

Én nem tudom, hogyan van beállítva. A BIOS-ban nem nagyon találtam ventilátor beállítást. Csak egy Smart fan akármit, de nem csinál semmit. Az operációs rendszerem Ubuntu 20.04.1 LTS, ha esetleg van rá ventilátor szabályzó program.

Egyébként néha jobban felpörög, de hangosnak mindig hangos. Még akkor is, ha alacsonyan van a CPU használat.

Egyébként kipróbáltam a ventilátort egy külső 12v-os tápegységgel, azzal is ugyanolyan hangos, mint a gépben. Amit a helyére tennék, azt is kipróbáltam így, és sokkal halkabb.

Egyébként egy 11 éves ventilátor szerintem így is úgyis zajos, ha lassabb lenne akkor is...

2020. okt. 5. 15:45
 5/14 A kérdező kommentje:
Amúgy azt nem értem, hogy azok a gépek amik a szakiskolában vannak nálunk, azok hogyhogy alig hallhatóak? Csak akkor lehet hallani, ha közel hajolunk a gépházhoz. Pedig iszonyatosan régi gépek vannak ott!
2020. okt. 5. 15:49
 6/14 anonim ***** válasza:

És ott (a smart fan résznél) próbáltad már beállítani? Mennyi most a proci hőfoka alapban és terhelve? (egyáltalán: milyen lap, milyen proci, milyen hűtő?)

Tiszta a venti? A portól is lehet hangos. Meg attól is, ha a venti csapágya már kopott. Egy 11 éves ventit már rég le kellett volna cserélned.

Linuxra még nem tudok szabályzó progiról. A BIOS-énak megfelelőnek kell lennie.

2020. okt. 5. 16:03
 7/14 A kérdező kommentje:

Amit tudok: A Smart fan-nél csak enabled és disabled van (nem észlelek változást, alapból enabled-módon volt).

Alaplap: Acer G43T-AM V:2.0

Processzor: Intel Core 2 Quad Q8300 2.5GHz

Ventilátor: SUNON MagLev KDE1209PTVX

2020. okt. 5. 16:29
 8/14 A kérdező kommentje:

Csak rátettem a 2 pines ventilátort, a 4 mag közül az a legmagasabb hőmérsékletű 37°C-os, és írja, hogy maximum 74°C-os lehet. Egyébként sem akarok most nagy processzor igényű programokat használni, így talán ez rendben lesz.

Amúgy lett egy hátulütője, most meg a HDD zaját hallom :D

(Eddig a hangos ventilátor elnyomta a HDD zaját)

2020. okt. 5. 17:07
 9/14 anonim ***** válasza:

smart fan enabled és nem jelenik meg másik menü valahol ahol lehet állítani bármit?

a két pinest is rá lehet rakni az alaplapi csatlakozóra ha a csatlakozó jó.

[link]

persze mac fordulaton fog forogni.

a másik ventit is rá lehet tenni a bordáre: kábelkötegelővel! :)

2020. okt. 5. 17:09
 10/14 A kérdező kommentje:

9-es, sajnos csak enabled és disabled van, semmi más. Teljesen áttúrtam a BIOS-t, semmi más ventilátorral kapcsolatos nincs. Az az egy meg semmit se változtat.

Amúgy igen, azzal a módszerrel tettem rá a bordára most a 2 pineset :D

2020. okt. 5. 17:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!