Windows újratelepítéskor az SSD mellől le kell húzni a HDDt?
Ha formázod, és törlöd is a partíciót akkor elvileg (99%h) arra rakja. Ezt utána is meg tudod nézni a lemezkezelőben, mert létrehoz egy 550 megás rejtett partíciót.
Viszont van akiknél tényleg a a másik lemezre rakja. Viszont ilyet csak akkor láttam, amikor nem törölték az összes partíciót...
Pro tipp: nevezd el a partíciókat újratelepítés előtt. Nálam pl. így néz ki:
256GB SSD: 1 (látható) partíció, névtelen, ezen van a rendszer (+rejtettek ugyebár).
1TB HDD: 2 partíció, Adat1 és Adat2 névvel.
A névtelenről tudom, hogy az az SSD, az a rendszer, mert nincs neve. A HDD-nek csak kettő partíciója van (nincs rejtett), mindkettő el van nevezve, szóval el vannak szeparálva, meg vannak különböztetve. Nem esek kétségbe telepítésnél, mert látom, hogy melyik partícóknak van neve, így egyszerűen csak törlöm a névtelen/rejtett partíciókat, mivel azok a rendszerhez tartoznak és kész. Röviden ennyi: nevezd el azokat a partícókat, amiket nem akarsz formázni, így meg tudod különböztetni és nem kell lehúzni minden tárolót. Egyébként is meg lehet különböztetni a tárolókat ha már itt tartunk, ugyanis meg vannak számozva a tárolók. Értelemszerűen ha több partíció van egy tárolón, akkor így fog kinézni a neve: "Lemez x, partícó y + partíciónév (ha van)" ahol az x a lemez száma, az y a partíció száma. Nem bonyolult ez, csak oda kell figyelni.
@5
Csak az egyik probléma hogy ő összetéveszti a lemezeket. (Telepítőről bootolva amúgy sem látszódnak a partíciók nevei)
Másik az hogy legacy/bios módú telepítéshez (pl win7 vagy 9+ éves gép) kézzel kell kijelölni biosban a boot hdd/ssd -t. Ha a régi hdd-n volt régen az XP amit letörölt és most az üres particionálatlan ssd-re win7-et telepít akkor megszívhatja ha nem húzza le a többit. És ezen hibára nem is jön rá addig amíg hónapokkal később ki nem veszi az öreg hdd-t, ami után már az ssd sem fog bootolni.
Persze ezután a bűnbak a windows lesz. Ki más..? :)
6 vagyok. Most nézem hogy mégis kiírja a partíciók nevét a telepítő, de annyi szöveget ír elé és után hogy eddig fel sem tűnt. ;)
Különben is inkább uefi-ben telepítek, ahol már szerencsére nem kell belépkedni a biosba, nem kell bootsorrendet állítani, mert uefi módban a win 8-10 már beírja magát a bootsorrendbe, így egyszerűbb a telepítés, kevesebb a hibalahetőség.
#7 Igen, akartam írni, hogy jól mondom. Magam sem tudtam sokáig erről a fícsörről és inkább eltököltem kis időt azzal, hogy megfejtsem melyik partíció hova tartozik :D Aztán amikor erre rájöttem, akkor kaptam is az alkalmon és el is neveztem a partíciókat. Szerencsére azért mindig meg tudtam különböztetni, mert elnevezés nélkül sem annyira bonyolult, csak megnézed melyik partíció mekkora méretű, hozzánézed a lemez számozását és kész. Ja igen, én nem az a "lehúzok mindent" típus voltam sose, lusta voltam ahhoz, hogy telepítés előtt matassak a gépben :) Minek, ha nem szükséges?
Ami pedig a HDD-s dolgot illeti, ha volt egy XP, amit megfelelően eltávolított (rejtett rendszerpartíciókat is törölte ahogy kell), akkor az hogyan okozhat később gondot, mikor kiszedi a HDD-t? Elvégre az SSD-t jelölöd ki, ilyenkor oda hoz létre mindent, mármint arra a tárolóra, amit kijelölsz. Akkor mi lesz ott a hiba?
Egyébként meg nem mindenkinek adatik meg az UEFI, van aki nagyon régi gépen tolja még. Lehet egyszerűbb, de cseszheted, ha régi géped van.
#8 Legacy módban hiába jelölöd ki a particionálatlan ssd-t. A 'rendszer' megjelölésű kis partíció oda kerül ami a bios Bbs részében be van állítva. (Ekkor a telepítő nem tudja azt megváltoztatni ha nem oda mutat ahova kellene)
Uefi mód esetén már valóban nem keverednek a meghajtók ha a particionálatlan lemezt jelölöd ki telepítési célnak. Csakhogy legtöbben nem tudatosan hanem csak 'ahogy sikerül' módban telepítenek meg formázgatnak... :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!