Hogy telepíthetem a windows 10-et ubuntu mellé?
1# köszi de nem engedi hogy bántsam a partíciókat valamiért
2#próbáltam, leeszi a ramot, használhatatlan nálam
A Grubot bukod, a Windows nem kérdezősködik, hogy akarod-e vagy nem a WBM-et.
"particionálni sem engedi és EFI kiterjesztéseben van, a windows pedig NTFS t kér. "
Nem "kér". Az EFI (Fat32) azért kell, mert UEFI-re van állítva a bios, az SSD-d pedig GPT lemez. Tehát a Windows10 telepítőjét is így kell megírni, felejtsd el az NTFS-t, az EFI-n lesz a WBM. Majd ha megvagy, telepíts újra akármilyen Linuxot, a Grub látni fogja a WBM-et és külön indíthatod a rendszereket.
1. Meglévő Linux mellé bajosabb Windowst telepíteni, mint fordítva, mert a Windows kérdés nélkül felülcsapja a GRUB-ot, amit később egy live rendszerről bootolva helyre kell állítanod (ez amúgy nem nehéz)
2. Az EFI nem egy filerendszer, hanem a BIOS rendszer utódja. Azért van az a partíció, mert ott van a rendszerindító. A Windows és Linux remekül megvan együtt egyetlen EFI partícióval. A Windowsnak egy NTFS partíció kell, a Linux meg Ext4 filerendszert használ (amit a Winodws persze nem ismer)
3. Csak live CD-ről bootolva tudod átméretezni a partíciókat, futó rendszer alól nem.
4. Gondold át, kell-e egyáltalán a Windows. Én az új gépemre feltettem, de azóta (1 éve) egyszer el nem indítottam. Van olyan szoftvered, ami Windows specifikus, nem megy Wine alatt és nincs alternatívája sem?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!