Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogy telepíthetem a windows...

Hogy telepíthetem a windows 10-et ubuntu mellé?

Figyelt kérdés
A laptopomon ubuntu van de csak egy meghajtója van(SSD), particionálni sem engedi és EFI kiterjesztéseben van, a windows pedig NTFS t kér. Egy megoldást látok(feltéve ha ez jó): formázni kell az egészet, két felé particionálni, egyiket NTFS be másikat EFI be. De ez nagyon nem lenne jó, meg lehet oldani máshogy? Köszönöm
2020. szept. 18. 15:32
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
77%
Még Linux alatt le kell választani a partíció egy részét, majd a Windows telepítő azt formázza. Egyvalamit ne engedj, hogy a Windows Boot Manager felülírja a GRUB-ot. Előbbi nem tudja indítani a Linuxot, utóbbi tudja indítani a Windowst és fogja is, amint észleli, hogy ott van.
2020. szept. 18. 16:29
 2/17 anonim ***** válasza:
vagy elkell felejteni valamelyik op rendszert külön telepíteni. Én virtuális gépeket használok erre. :)
2020. szept. 18. 16:55
 3/17 A kérdező kommentje:

1# köszi de nem engedi hogy bántsam a partíciókat valamiért

2#próbáltam, leeszi a ramot, használhatatlan nálam

2020. szept. 18. 18:01
 4/17 anonim ***** válasza:
77%
Futó rendszer alól nem is fogod tudni kettéválasztani a partíciót. Egy Linux live rendszerrel kell indítanod a géped, és az alól már menni fog (pl. GParteddel).
2020. szept. 18. 19:17
 5/17 anonim ***** válasza:
85%

A Grubot bukod, a Windows nem kérdezősködik, hogy akarod-e vagy nem a WBM-et.

"particionálni sem engedi és EFI kiterjesztéseben van, a windows pedig NTFS t kér. "

Nem "kér". Az EFI (Fat32) azért kell, mert UEFI-re van állítva a bios, az SSD-d pedig GPT lemez. Tehát a Windows10 telepítőjét is így kell megírni, felejtsd el az NTFS-t, az EFI-n lesz a WBM. Majd ha megvagy, telepíts újra akármilyen Linuxot, a Grub látni fogja a WBM-et és külön indíthatod a rendszereket.

2020. szept. 19. 08:48
 6/17 A kérdező kommentje:
Köszi, érzem hogy jó válaszok, csak nem teljesen értem hogy most mi a teendő ( és nem azert mert fogyatékos lennék csak annyira nem vagyok benne ebbe a témába) .
2020. szept. 19. 08:59
 7/17 anonim ***** válasza:

1. Meglévő Linux mellé bajosabb Windowst telepíteni, mint fordítva, mert a Windows kérdés nélkül felülcsapja a GRUB-ot, amit később egy live rendszerről bootolva helyre kell állítanod (ez amúgy nem nehéz)

2. Az EFI nem egy filerendszer, hanem a BIOS rendszer utódja. Azért van az a partíció, mert ott van a rendszerindító. A Windows és Linux remekül megvan együtt egyetlen EFI partícióval. A Windowsnak egy NTFS partíció kell, a Linux meg Ext4 filerendszert használ (amit a Winodws persze nem ismer)

3. Csak live CD-ről bootolva tudod átméretezni a partíciókat, futó rendszer alól nem.

4. Gondold át, kell-e egyáltalán a Windows. Én az új gépemre feltettem, de azóta (1 éve) egyszer el nem indítottam. Van olyan szoftvered, ami Windows specifikus, nem megy Wine alatt és nincs alternatívája sem?

2020. szept. 21. 19:33
 8/17 A kérdező kommentje:
A packet tracer miatt kell, ami wimdowsos, valamint a wireshark se akar működni.
2020. szept. 22. 08:08
 9/17 anonim ***** válasza:
Nem azért, de mindkét említett szoftver elérhető Linuxra...
2020. szept. 22. 09:40
 10/17 A kérdező kommentje:
Wireshark meg is van csak nem dob ki egy csomagot se mikor elinditom, windowsos gepen ugyanazzal a halozattal semmi baja. Cisco packet tracer tanár szerint nincs
2020. szept. 22. 13:30
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!