Van még valaki, aki át szokta állítani az adat HDD formázásakor az alap 8 sector/cluster értéket? Én már egy ideje 128-ra állítom.
Pl. az egyik letöltési könyvtáram:
9148 fájl
Méret:
15,5 GB (16 663 781 876 bájt)
Lemezterület:
15,8 GB (16 972 972 032 bájt)
300 MB a különbség
A mai HDD-knál 4KB az alap. 8KB a régi, kisméretű FAT16/32 fájlrendszereknél volt.
Nem szoktam állítgatni, kisebb clusterméretnél töredezettebbek a fájlok, és egyébként is lassabb lesz az adatátvitel, nagyobb méret pedig már túl pazarló. Általános használatra a 4KB optimális.
Nagy fajloknal nagy cluster, kicsiknel kis cluster. Nyilvan mostansag nagyobb fajlok vannak, mint 4-8-16-32K tobbsegben, ezert megfontolando akar a 128K is.
Ez raid0-nal erdekes lehet, mert sokat dob a teljesitmenyen, hagyomanyos fajlrendszereken meg azert nem erdekes, mert a 6K 128K-n ugyanannyit foglal, mint a 126K ugyanazon. De keves 128K-nal kisebb fajl van, szoval erdemesebb nagyban gondolkodni ma, szerintem.
Hát igen, én is ezért szoktam 128-ra állítani, inkább a kímélés, kevesebb fejmozgás, kevesebb cluster-indexelés miatt, és persze a sok nagy videófájl miatt, de szerintem kevesen szokták átállítani az alap 8-ról, kíváncsi lennék mégis mennyire elterjedt.
Nem tudom az első válaszoló vagy-e, aki azt írta, hogy ma 4kB az alap, ezt valaki meg tudná erősíteni esetleg?
Ja igen, szóval össze-vissza kevertük a sectors/cluster és a bytes/sector értékeket.
Az alap 8 sectors/cluster adja ki a 4KB/sector értéket.
Én 128 sectors/cluster-t szoktam beállítani, az 64KB/sector.
Mutass 4KB és 64KB formázással pl ATTO Disk Benchmark képeket ami bizonyítja hogy (szerinted) érdemes eltérni a default értéktől..
(csak ne feledkezz megadni a pontos lemez típust se, csatoló típust se)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!