Milyen laptop kell egy építésznek tervezéshez?
Most leszek másodéves építészeti hallgató az egyetemen és elkezdjük használni az ArchiCAD-et, SketchUp-ot, és a hasonló tervező programokat.
A jelenlegi laptopom régi és nem ezek futtatására lett kitalálva, így szeretnék egy másikat, azonban egyáltalán nem értek ezekhez.
Addig eljutottam, hogy ezek a feltételek kellenek mindenképp:dedikált - különálló videokártya legalább Nvidia 1050, AMD Radeon RX560X vagy annál erősebb videokártya.
SSD meghajtó
minimum 8 GB RAM
Intel i5 vagy AMD Ryzen 5-ös proci
tükröződésmentes kijelző
Ezeket kaptam ,,példának" a tanáraimtól: Asus FX505DY AL041 laptop, Asus FX505GE AL343 laptop, Dell G3 3579 3579FI7WE1 laptop
Egy üzletben ezt a javaslatot kaptam: Lenovo 81fv00ychv (ezt javasolták a jobbnak), HP Pavilion
Valamint megtaláltam ezt az oldalt, de itt telejsán más nevű/márkájú laptopokat javasolnak. [link]
Aki ért hozzá, segítene? 300 ezer forint körül melyik lenne számomra a legjobb?
Itt van egy nagyon jó kis, hivatalos összefoglaló archicadhez:
Ebből azt veszem ki, hogy
1; Ha 3Dzel* akkor jön jól a videókártya (oké, archicad alapból 3D lesz)
2; NVIDIA QUADRO és AMD PRO kártyák vannak erre optimalizálva. (ezek a gépek többnyire 400k+)
3; A klasszikus játékos videókártyák is segíenek, de kevesebbet.
4; az AMD RYzen prociaijab lévő iGPU is segít, de az inteles társai nem sokat érnek.
További részletekért persze olvasd el a forrást.
*: AutoCAD-del dolgoznak az ősök de 2Dben, ott pl semmit sem segíett a hiper-szuper Quadro videókártya, ezért ítam le ezt.
Köszönöm a válaszodat, de sajnos mint mondtam, nem sokat értek a számítógépekhe, ezért azt sem értem teljesen, amit leírtál.
Írnál légyszi konkrét példát ezekkel a paraméterekkel vagy az általam felsoroltak közül a legjobbat? :(
Nem, nem fogok most guglizni neked, vane gy rakás más paraméter ami neked fontos lehet. (pl méret, súly, szín, stb)
Kérdezz mit nem értesz, mert szerintem nem bnyolítottam túl.
1; a speciális NVIDIA QUADRO és AMD PRO videókártáyk azok amik sokat segítenek Archicadben. de ezek valószínűleg drágák lesznek. (benne lesz a videókártya nevében, hogy quadro)
2; Ennél kevesebbet, de segítenek a kalsszikus, játékos videókártyák. (amiket te is ítál a kérdésedben)
3; ha nem futná dedikált kártyás gépre akkor ne inteles legyen, hanem AMD RYZEN-es.
Kulcs szavak és szűrőfeltételek, mind benne vannak a leírásomban.
(Annak érdemes még utána menni, hogy egy amd ryzen integrált videókártyás laptop vs és egy laptopos sima geforce kártya között mekkora a különbség, érdemes-e beleinvesztálni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!