Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha két winchestert (hdd)...

Ha két winchestert (hdd) kötök egy alaplapra, melyeken különböző op. rendszerek (linux és windows) vannak, akkor mi határozza meg, hogy melyik rendszer fog bootolni?

Figyelt kérdés
Ha már az egyik rendszer betöltött, meg tudom-e tekinteni a másik vinyón lévő fájlokat?

2020. júl. 14. 04:31
 1/6 P.O.C. ***** válasza:
100%

A BIOS -ban be tudod állítani, melyik lemezen keressen először MBR -t a gép.

De úgyis azon a lemezen lesz, amelyikre a Linux -ot rakod.

Először annak a rendszertöltőjét fogja betölteni (GRUB), ahol kiválaszthatod melyik rendszert akarod betölteni.

Ezért ajánlott előbb a Windowst majd csak aztán a Linux -ot felrakni, mert a Linux automatikusan feltelepíti a GRUB -ot, érzékeli a Windowst és kialakítja a menüt, már a 10 évvel ezelőtt disztribúciók is. Persze utólag is lehet manuálisan, csak macerásabb. Ezért fontos a sorrend.

Ha a rendszer betöltött, Linux alól meg tudod nézni a Windowsos partíciót is. Fordítva sajnos nem működik. Windows alá valamilyen Linux partíció olvasó szoftverre lesz szükséged. Többek között a Total Commandernek is van ilyen kiegészítője.

2020. júl. 14. 05:06
 2/6 anonim ***** válasza:

BIOS-ban tudod állítani a boot sorrendet, és az alapján boot-ol.

Az hogy tudod-e olvasni, az attól függ, hogy az adott rendszer támogatja e a másik partíció(k) fájlrendszerét.

2020. júl. 14. 05:08
 3/6 anonim ***** válasza:
Én is dual bootopok csupán annyi különbséggel, hogy a két rendszer egy darab HDD-n van. Egy percet sem matattam a BIOS-ban a boot miatt eddig. A Linux telepítés közben szépen felrakta a GRUB-ot és onnan ki tudom választani, hogy éppen melyik rendszerben akarok landolni.
2020. júl. 14. 07:37
 4/6 anonim ***** válasza:

Van valami cél is, vagy csak úgy nagy általánosságban kérded..?

A fizika törvényei határozzák meg mi fog történni.

Ha a két hdd-re függetlenül volt telepítve a két OS, akkor könnyen válthatsz köztük akár bioson belül (bootsorrend menü) vagy bioson kívül is (gyors bootválasztó menü), akár Legacy akár Uefi módban akár vegyesen vannak telepítve. Mindenféle segédeszköz nélkül.

2020. júl. 14. 11:09
 5/6 A kérdező kommentje:

"Ezért ajánlott előbb a Windowst majd csak aztán a Linux -ot felrakni"

ezt nem ertem, ket kulon geprol van szo, csak az egyikem tonkre ment, azert akarom atkoteni a HDD-t.

2020. júl. 14. 17:45
 6/6 anonim ***** válasza:

"ket kulon geprol van szo, csak az egyikem tonkre ment"

Akkor csak átteszed menet közben (ha az AHCI be van kapcsolva) a jó gépbe adatmentéshez a rossz gép lemezét és el van intézve, nem kell bootolni róla.

2020. júl. 14. 18:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!