Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Processzor és rammal kapcsolat...

Processzor és rammal kapcsolatos-hogyan érdemes fejleszteni?

Figyelt kérdés

Helló, sziasztok!

Jelenleg a gépemben van egy 9400F, B365-ös alaplap és 16GB 2400mhz-es ram. Azon gondolkodtam mostanában, hogy hogyan tudnék fejleszteni a processzoron. Nincs meg túl sok ideje, viszont jó lenne, hogyha kevesebb lenne a kihasználtság, illetve láttam, hogy mennyire jó üzlet volt Ryzen procikat venni az első generációban, vagy akár a másodikban, mivel nem kellet új alaplapot venni, hogyha 3. generációt szerettél volna venni(vagy másodikat, vagy bármit).

Arra gondoltam, hogy eladom az alaplapom, procim, ramom, és veszek egy 4th gen Ryzen procit, így megspórolnék egy alaplap vásárlást, ha a következő fejlesztésnél 6. generációs Ryzent vennék.

Három dolog zavar viszont:

1. Az Intel összekapja magát, és végre újra kompetitív tud lenni

Ez igazából a legkevesebb, de akkor is. Igazából kicsit idiótán érezném magam, hogy jobb teljesítményért és a jövőben esetlegesen kevesebb költségért eladtam a processzorom, aztán újra elkezdenek jó chipeket gyártani, és tulajdonképpen kevesebbet teljesítményt kapnék AMD-vel hiába lenne olcsóbb.

2. Lesz egyáltalán 3 generációs támogatás 4-5-6 között? Erről eddig nem olvastam semmit, mi a helyzet ezzel?

3. DDDR5 RAM

Hogyha most veszek egy 3200 vagy 3600mhz-es ramot(attól függ mit kell majd Renoirhoz), az jó lesz majd a 6. genhez? Valószínűleg nem, ezért új ram és új alaplap is kellene, mivel nem tudom meddig lesznek támogatva a DDR4-es stickek, viszont így nem lenne értelme az egésznek.

Röviden: megéri venni egy 4. generációs Ryzen procit, hozzá alaplapot, és később azt kicserélni egy 6. generációs processzorra, hogyha egyáltalán lehet majd ilyet? Arról tudok, hogy vannak már 5xx-es alaplapok, és azok jók a 3-4 genre, viszont még nem néztem utána annak hogy ez az egész hogy működik. Általában YT-n tájékozódok, megköszönném, hogyha valaki tudna esetleg tudna linkelni egy videót vagy valami cikket, ha nem szeretne sokat írni.

Annyit tisztáznék, hogy senkitől nem várom, hogy megmondja mi lesz a jövőben. Igazából csak kíváncsi vagyok a véleményetekre, arra, hogy ti mit gondoltok erről a tervől. Tudom, hogy arébb van még a Renoir, viszont elkezdtem kicsit gondolkodni, hogy mi lenne ha belekezdenék egy ilyenbe.

Hogyha esetleg nem egyértelmű, hogy mit szeretnék, akkor megpróbálom egy kicsit értelmesebben leírni. :D

2020. jún. 27. 22:44
 1/5 anonim ***** válasza:
95%

Videót nem tudok neked linkelni, de intelesként azt tudom mondani, hogy:

nyugodtan fektess amd prociba és deszkába. ha fel is jön az intel az nem most lesz, hanem 2023 körül. És elhúzni semmiképp nem fognak. Az első 2 évben örülnek majd, ha lépést tartanak az amd vel. Utána nincs kizárva, hogy győz az anyagi többlet és az üzleti rutin. de kb 2025 ig tuti van ideje az amd nek erősödni és növekedni.

Én megvárom már a 7nm es intel procikat, és utána lépek. Ha az amd akkor is jobb lesz gondolkodás nélkül váltok.

Azért most elég komoly technológiai előnye van.

2020. jún. 27. 23:05
 2/5 anonim ***** válasza:
56%

Ez így nem lesz jó mert 4. Gen Ryzen után új foglalat lesz. A 6. gen már DDR5 rammal fog menni és az 5. is.

Ha mindenképp kell egy erősebb proci én egy használt 8700 at próbálnék beszerezni

2020. jún. 28. 05:20
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

AM4 foglalatba csak a Zen3 azaz Ryzen 4000 szériás processzorok fognak tartozni, utána teljes foglalatváltás lesz.

Egyébként amíg nem 100%on pörög az i5, addig ne foglalkozz a kihasználtságával.

2020. jún. 28. 09:19
 4/5 anonim ***** válasza:
megint itt van az 50% os búzagyerek mínuszolni :D
2020. jún. 28. 11:14
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Az elsőnek igaza van, de még annyival kiegészíteném hogy attól hogy a foglalat megegyezik nem feltétlen lesz kompatibilis vele. Negyedik generációt egyetlen első generációs alaplap sem fog támogatni, sem alsó kategóriás a320, sem pedig felső kategóriás x370, hiába AM4 az is. Ebből kiindulva én nem tartanám vissza a lélegzetem AM5 alatt sem, főleg hogy b450\x470 is csak a háborgás miatt lesz támogatott, az is csak "valamikor majd később". A szó legszorosabb értelmében valóban támogatott a foglalat 3 évig, gyakorlatban viszont elsőről negyedik generációra alaplap csere nélkül nem tudsz.
2020. jún. 28. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!