HP 250 G4 notebook-on SSD+HDD probléma?
Eddig volt a laptopomban egy 500GB-os HDD, azt kicseréltem egy 240GB SSD-re. A HDD-t egy külső rack segítségével leformáztam NTFS formátumra. Az SSD-re feltelepítettem a Windows-t (beaktiválódott szépen, elektronikus licenc-el nem volt gond) majd a CD meghajtó helyére egy Caddy/Optibay (kihogy ismeri) segítségével "beépítettem" a már üres HDD-t. Itt kezdődnek a problémák:
Újraindítás után mindenáron a már formázott HDD-ről akarja visszaállítani a Windows-t és arról akar boot-olni. Itt gondoltam hogy jó akkor kicserélem tehát az optibay-be teszem az SSD-t és a HDD-t vissza a helyére. De ugyanazt csinálta tovább szóval a HDD-ről akart valamit kezdeni a rajta már nem létező Windows-al... A BIOS-ban nem találok BOOT sorrend lehetőséget ebből kifolyólag lövésem sincs mi lehet a megoldás rá...
Előre köszönöm a válaszokat! Remélem ti találtok megoldást a problémámra!
Ha Windows volt telepítve a HDD-re is akkor nem csak a C: meghajtót kell formázni. Hanem rendszergazdai parancssorba diskpart-al, mert a Windows a particionálás során létrehoz egy visszaállítási (recovery) partíciót is. Ha ezt a partíciót nem formáztad akkor lehet, hogy amiatt van.
Ha van Windows telepítőd akkor bootolj arról és a Shift + F10 kombinációval előhozol egy parancssort. Majd:
Diskpart, list disk, select disk # (itt válaszd ki a HDD-t), list partition. Ez megfogja mutatni, hogy hány partíció van rajta.
Ez segíthet törölni is őket:
Ha csak a formázott partíció van (tehát 1 darab) akkor lehet, hogy a secure boot vagy más BIOS beállítás zavar be.
Nem volt csatlakoztatva addig már csak az egyszerűség kedvéért sem. Ám de a gyári Windows ami alapból volt a notebook-on azon a HDD-n volt amit én csak leformáztam egy másik gépen, pont mint egy pendrive-ot... Valószínűleg ott a hiba hogy a recovery partícióról akarja visszaállítani megállás nélkül...
Köszi a te válaszod is :D
Utófejlemények!
Megtörtént a rendszergazdai cmd-vel, DISKPART-al való formázás (usb-n keresztül volt a gépre kötve)
Lemezkezelőben, látszódik hogy csak 1 partíció van, ezt követően egy "új kötet" klikkel létrehoztam az egyetlen particiót működőképesre usb-n keresztül...
Amíg a rack-el usb-n kezeltem (pont mint egy pendrive-ot) addig semmi gond nem volt a HDD-vel.
Jó, kikapcsoltam a notebookot beraktam a caddy-be betoltam az odd helyére, majd elindítottam a gépet.
A boot-olás (ami már ssd-ről történt) olyan lassú volt mint a sz"r, majd a Windows-on belül megnyitva a fájlkezelőt kifagyott az egész gép (azt tudni kell hogy eközben maxon pörgött a hdd)
Amint kihúztam a Caddy-t, még újraindítani sem kellett a gépet ugyanis kapásból ssd-hez méltóan, nagyon szépen futott tovább a rendszer...
Na ez miért van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!