Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Régi videokártya nem képes...

Régi videokártya nem képes kihajtani új procit?

Figyelt kérdés
Az tényleg igaz, hogy egy régi videokártya nem tud kihajtani egy új procit? Köszi a válaszokat!

2020. jún. 5. 18:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Értelmetlen a kérdés.
2020. jún. 5. 18:06
 2/11 A kérdező kommentje:
Azt állítja egy barátom, hogy egy régi videokártya nem képes kihajtani egy új processzort. Én szerintem ez egy marhaság. Pont, hogy egy régi processzor nem bír kihajtani egy új videokártyát. De ha ez nem így van, akkor szívesen várok rá választ, mert hülyének néznek engem. :(
2020. jún. 5. 18:08
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

"Én szerintem ez egy marhaság"

jól látod!

"Pont, hogy egy régi processzor nem bír kihajtani egy új videokártyát."

ez is jól látod! :D

2020. jún. 5. 18:18
 4/11 A kérdező kommentje:
Közben csak egy félreértés történt. Így írták le, de mint kiderült arra gondoltak, hogy ha gyenge a videokártya, a proci meg elég jó, akkor nyilván nem fogja minden erejét felhasználni a proci, hogy kihajtsa a videokártyát.
2020. jún. 5. 18:20
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

De a processzor nem valami robbanómotor, ami ékszíjjal hajtja a GPU-t...

Nincs ilyen, hogy a processzor kihajtja a videokártyát. Nem hajt ki semmi semmit.

A grafikus kártya egy célhardver, önálló memóriával és processzorral (GPU). A gép processzorától függetlenül dolgozik, hiszen mint írtam, saját, a CPU-tól független órajellel működő processzora van, saját memóriája, stb. Ha az alaplap kompatibilis a grafikus kártyával, akkor az működni fog.

Esetleg arra lehet gondolni, hogy a grafikus kártya gyorsabb, mint ahogy a program (és ezáltal a CPU) küldené a GPU-nak az adatokat, de ez meg 90%-ban a szoftvertől függ.

2020. jún. 5. 18:27
 6/11 A kérdező kommentje:
Ezt nem tudtam. Mindig abban a hitben éltem, hogy a proci kihajtja a videokártyát. Köszönöm, valami újat is tanultam, mert még csak most vezetődöm bele az informatikába. 14 éves vagyok, és nagyon érdekel a téma, legalább most okosabb lettem. Köszi még egyszer!
2020. jún. 5. 18:34
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

"De a processzor nem valami robbanómotor, ami ékszíjjal hajtja a GPU-t..."

Ötös ez tetszett ment a zöld :D

Jó esetben egyébként egy proci nem használja fel játéknál a maximális erejét. Ha eléri a 100% os kihasználtságot az már nem túl jó mert akkor elkezdi visszafogni a kártyát plusz microszaggatások jelenhetnek meg ha egy proci közel jár a maximális terheléshez. Játéknál az az ideális ha a videókártya közel 100% terhelésen van a processzor pedig minél kevesebben.

De tényleg ezzel a bottleneck témával sokaknak köd van a fejében és ez a kihajt kifejezés elég idegesítő. A kedvencem amikor valaki ilyet mond hogy X kártya nem hajt ki Y videókártyát... Mintha ez ilyen egyszerű lenne amikor tökre számít hogy milyen játék milyen felbontáson és milyen grafikai beállításokon.

Pl lehet egy Ryzen 7 2700x Breakpointban visszafogja a 2080TI-t 1080p ben magas beállításokon mert a proci miatt nem tud 80 90 FPS felé menni viszont ha átváltasz 4K-ra akkor ott már nem lesz semmilyen visszafogás mert akkor már 60 fps-t se tud a kártya bármilyen proci van mellette.

De más játéknál már teljesen más lehet a helyzet.

2020. jún. 5. 19:05
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Semmilyen videokártya nem képes kihajtani semmilyen procit :D Összefüggés abban van, hogy ha olyan dologra használod a gépet, ami mindkettőt igénybe veszi, pl. játszol, akkor egy kőkori videokártya mellett hiába van überkirály procid (vagy fordítva), nem fogod tudni kihasználni a teljesítményét. Viszont ha olyanra használod, ami csak processzorteljesítményt igényel (pl. videót vágsz / kódolsz), akkor egy gyengébb videokártyával is ki tudod használni a processzorod kapacitását.
2020. jún. 5. 19:26
 9/11 anonim ***** válasza:

Hallod Sanyi lefulladt a videókátyám!

Mondtam, hogy nem fogja majd a procit kihajtani xd

2020. jún. 5. 19:40
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, azóta már tisztázva lett a dolog, és legalább megtudtam valami olyat is, amiről eddig azt hittem, hogy az igazság.
2020. jún. 5. 20:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!