Régi videokártya nem képes kihajtani új procit?
"Én szerintem ez egy marhaság"
jól látod!
"Pont, hogy egy régi processzor nem bír kihajtani egy új videokártyát."
ez is jól látod! :D
De a processzor nem valami robbanómotor, ami ékszíjjal hajtja a GPU-t...
Nincs ilyen, hogy a processzor kihajtja a videokártyát. Nem hajt ki semmi semmit.
A grafikus kártya egy célhardver, önálló memóriával és processzorral (GPU). A gép processzorától függetlenül dolgozik, hiszen mint írtam, saját, a CPU-tól független órajellel működő processzora van, saját memóriája, stb. Ha az alaplap kompatibilis a grafikus kártyával, akkor az működni fog.
Esetleg arra lehet gondolni, hogy a grafikus kártya gyorsabb, mint ahogy a program (és ezáltal a CPU) küldené a GPU-nak az adatokat, de ez meg 90%-ban a szoftvertől függ.
"De a processzor nem valami robbanómotor, ami ékszíjjal hajtja a GPU-t..."
Ötös ez tetszett ment a zöld :D
Jó esetben egyébként egy proci nem használja fel játéknál a maximális erejét. Ha eléri a 100% os kihasználtságot az már nem túl jó mert akkor elkezdi visszafogni a kártyát plusz microszaggatások jelenhetnek meg ha egy proci közel jár a maximális terheléshez. Játéknál az az ideális ha a videókártya közel 100% terhelésen van a processzor pedig minél kevesebben.
De tényleg ezzel a bottleneck témával sokaknak köd van a fejében és ez a kihajt kifejezés elég idegesítő. A kedvencem amikor valaki ilyet mond hogy X kártya nem hajt ki Y videókártyát... Mintha ez ilyen egyszerű lenne amikor tökre számít hogy milyen játék milyen felbontáson és milyen grafikai beállításokon.
Pl lehet egy Ryzen 7 2700x Breakpointban visszafogja a 2080TI-t 1080p ben magas beállításokon mert a proci miatt nem tud 80 90 FPS felé menni viszont ha átváltasz 4K-ra akkor ott már nem lesz semmilyen visszafogás mert akkor már 60 fps-t se tud a kártya bármilyen proci van mellette.
De más játéknál már teljesen más lehet a helyzet.
Hallod Sanyi lefulladt a videókátyám!
Mondtam, hogy nem fogja majd a procit kihajtani xd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!