Processzor hűtő melegszik és fura szaga van, lassul a gép. Mit tegyek?
A minap cseréltem tápegységet a gépbe, de az elvileg nem hibás, mivel annak semmi szaga sincs és normális hőmérsékletű.
Annyit vettem észre, hogy csak a 12 V ág feszültségét írja ki az AIDA-ban, az 5V és a 3,3 V-t nem és a BIOS-ban sem. Csak a 12 voltot.
Ezt nem értem mondjuk.
ATX 12V: Ebbe bedugtam a CPU feliratú csatlakozót, az alaplaba pedig a 24 pin-es csatlakozót ... + a két SSD-t kötöttem rá.
Működik is.
Mivel nem az enyém a gép, szétszedtem és megállapítottam hogy a processzor hűtő forró és érdekes, ilyen égett szerű szaga van. Minden más normális hőmérsékletű volt.
Lehet-e ennek köze a tápegységhez? Vagy csak szimplán a processzor hűtőt kell kicserélni?
ARCTIC Freezer 13 ilyen van benne, legalább 10 éves.
Processzor: Intel Core i-3 2100
Köszi a válaszokat mindenkinek!
A jelenlegi hőmérséklet értékek Windows 7 alatt, úgy hogy közben a háttérben tölti le a Windows 7 frissítéseit, amik a támogatásig voltak:
Alaplap 37 °C
CPU 32 °C
CPU Package 42 °C
CPU IA Cores 42 °C
CPU GT Cores 39 °C
1. CPU / 1. mag 41 °C
1. CPU / 2. mag 42 °C
GPU dióda 30 °C
KINGSTON SA400S37120G 30 °C
WDC WDS240G2G0A-00JH30 38 °C
Hűtőventilátorok:
CPU 1286 RPM
GPU 1560 RPM (33%)
Feszültség értékek:
CPU mag 1.128 V
CPU VID 1.151 V
+12 V 12.025 V
DIMM 1.536 V
VTT 1.044 V
GPU mag 0.880 V
Ezek mennyire számítanak normálisnak?
Az a baj teljesen hülye vagyok ahhoz, hogy kell szétszereleni és nincs itthon pasztám sem, így nem fogok bele ebbe a műveletbe.
Mindent kiszedek, összerakok, de ez az egy kényes pont van nálam, a processzor hűtő.
Egyszer megszívtam a sajátommal, mikor lecseréltem a gyári Intel hűtőt normálisra, akárhogy akartam belerakni, sehogy sem akart a helyére menni.. így szakemberre bíztam.
Az a baj még vele, hogy a ventilátor is hangos. Most épp folyamatosan üzemel a gép, direkt terhelem, úgy hogy levan véve az oldala, így érzem ha szaga lenne, meg hogy forrósodik. Most olyan 896 és 1300 RPM között pörög, ennél feljebb nem ugrik. A hőmérséklet se megy 41-42 fok felé.
Akkor jól sejtettem, hogy a paszta... sose volt újra pasztázva, valószínűleg csak akkor mikor a gép össze lett rakva.
Sőt a ventilátor is érdekes hangokat ad ki, valszeg csapágyas lesz.
Majd a szerelő megmondja, hogy kell-e cserélni vagy elég egy pasztázás + tisztítás.
"Akkor jól sejtettem, hogy a paszta... sose volt újra pasztázva, valószínűleg csak akkor mikor a gép össze lett rakva."
Atya ég, akkor az nagyon gázos, tekintve hogy legkésőbb 2 évente ajánlott cserélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!