Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Processzor hűtő melegszik és...

Processzor hűtő melegszik és fura szaga van, lassul a gép. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

A minap cseréltem tápegységet a gépbe, de az elvileg nem hibás, mivel annak semmi szaga sincs és normális hőmérsékletű.

Annyit vettem észre, hogy csak a 12 V ág feszültségét írja ki az AIDA-ban, az 5V és a 3,3 V-t nem és a BIOS-ban sem. Csak a 12 voltot.

Ezt nem értem mondjuk.

ATX 12V: Ebbe bedugtam a CPU feliratú csatlakozót, az alaplaba pedig a 24 pin-es csatlakozót ... + a két SSD-t kötöttem rá.

Működik is.

Mivel nem az enyém a gép, szétszedtem és megállapítottam hogy a processzor hűtő forró és érdekes, ilyen égett szerű szaga van. Minden más normális hőmérsékletű volt.

Lehet-e ennek köze a tápegységhez? Vagy csak szimplán a processzor hűtőt kell kicserélni?

ARCTIC Freezer 13 ilyen van benne, legalább 10 éves.

Processzor: Intel Core i-3 2100

2020. ápr. 26. 00:56
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat mindenkinek!

A jelenlegi hőmérséklet értékek Windows 7 alatt, úgy hogy közben a háttérben tölti le a Windows 7 frissítéseit, amik a támogatásig voltak:

Alaplap 37 °C

CPU 32 °C

CPU Package 42 °C

CPU IA Cores 42 °C

CPU GT Cores 39 °C

1. CPU / 1. mag 41 °C

1. CPU / 2. mag 42 °C

GPU dióda 30 °C

KINGSTON SA400S37120G 30 °C

WDC WDS240G2G0A-00JH30 38 °C

Hűtőventilátorok:

CPU 1286 RPM

GPU 1560 RPM (33%)

Feszültség értékek:

CPU mag 1.128 V

CPU VID 1.151 V

+12 V 12.025 V

DIMM 1.536 V

VTT 1.044 V

GPU mag 0.880 V

Ezek mennyire számítanak normálisnak?

2020. ápr. 26. 11:41
 12/16 MGéza ***** válasza:
100%
Teljesen normálisak. Akkor a szagot leszámítva nem igazán van gond. Azért a kábeleket nézd át, nem kizárt hogy valahová beleért az egyik.
2020. ápr. 26. 12:56
 13/16 A kérdező kommentje:
Most megint elkezdődött... kar volt magam elszólni. Kikapcsoltam, vissza raktam az oldalát a gépháznak, megint elkezdett lassulni, és megint a proci hűtő totál forró volt. Megnéztem az Aida-val, és nem is mutatta az érzékelőknél a CPU részt, hogy hány RPM... tehát a hiba itt lesz szerintem. Ami nagyon érdekes még, hogy miután rá pár percre rá vissza kapcsoltam, ismét normális hőmérsékletű volt a prociesszor és az Aida és érzékelte már hogy működik, 978-1249 körüli RPM tartományban. Holott tegnap hajnalban órákon át használtam, semmi rendellenesség nem volt. Egyszer jó egyszer nem. Esetleg még az jutott eszembe, hogy lehet e hibás a gyári tápkábel? Mert az én gépem kábeljével használtam hajnalban. De a tápegység típusa nekem is ugyanez, így a kábel is. Találtam itthon egy másik tápkábelt, azzal megpróbáltam, akkor normálisan ment. Utána ismét az eredetivel próbáltam, és azzal is jó volt, szóval ötletem sincs már. Mivel ugye jó régi, kb már minden cserélve volt benne az alaplapon és a processzoron és a hűtőn kívül, lehet a hűtőt esetleg újra kellene pasztázni, esetleg takarítani, vagy cserélni. Másra nem tudok gondolni.
2020. ápr. 26. 15:59
 14/16 MGéza ***** válasza:
100%
Hm... Azt hittem azt már megtetted. Nos kiszáradt paszta miatt valószínűsíthető egy ilyen hiba, igen.
2020. ápr. 26. 19:04
 15/16 A kérdező kommentje:

Az a baj teljesen hülye vagyok ahhoz, hogy kell szétszereleni és nincs itthon pasztám sem, így nem fogok bele ebbe a műveletbe.

Mindent kiszedek, összerakok, de ez az egy kényes pont van nálam, a processzor hűtő.

Egyszer megszívtam a sajátommal, mikor lecseréltem a gyári Intel hűtőt normálisra, akárhogy akartam belerakni, sehogy sem akart a helyére menni.. így szakemberre bíztam.

Az a baj még vele, hogy a ventilátor is hangos. Most épp folyamatosan üzemel a gép, direkt terhelem, úgy hogy levan véve az oldala, így érzem ha szaga lenne, meg hogy forrósodik. Most olyan 896 és 1300 RPM között pörög, ennél feljebb nem ugrik. A hőmérséklet se megy 41-42 fok felé.

Akkor jól sejtettem, hogy a paszta... sose volt újra pasztázva, valószínűleg csak akkor mikor a gép össze lett rakva.

Sőt a ventilátor is érdekes hangokat ad ki, valszeg csapágyas lesz.

Majd a szerelő megmondja, hogy kell-e cserélni vagy elég egy pasztázás + tisztítás.

2020. ápr. 26. 20:23
 16/16 anonim ***** válasza:
50%

"Akkor jól sejtettem, hogy a paszta... sose volt újra pasztázva, valószínűleg csak akkor mikor a gép össze lett rakva."

Atya ég, akkor az nagyon gázos, tekintve hogy legkésőbb 2 évente ajánlott cserélni.

2020. ápr. 26. 23:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!