Mi kell egy erős gép összerakásához?
Arra gondoltam hogy vaterázok valami 20 ezres gépet,háznak meg tápnak jó lesz.Belerakok jó RAM okat,és jó processzort,az alaplapot hagyom.Videokártya is marad a régi,nem játékra kell.
A jó processzor teljesítményét lehúzná az alaplap?
Vagy az nem befolyásolja?
Továbbá a processzornak kell hogy a táp ilyen meg olyan legyen vagy az mindegy?
#1 de azon felül hogy támogatják egymást,már a sebességben nem is számít a memória meg az alaplap?
Mert olyat is olvastam,hogy hiába gyors a processzor ha a memória nem eléggé gyors hozzá.
Erre vakon nehéz válaszolni. Először is mi számít jó ramnak? Mert ha egy 3200mhz-n működő ddr4 ramot szeretnél használni, azt nem fogod bele tenni egy régi és olcsó alaplapba. Ha csak a mhz-t nézzük akkor sem mindegy az alap lap, mert egy olcsó és régi alaplap nem fog a jó ramodhoz felérő mhz-vel működni.
Alaplap és cpu barátságban lesznek, már ha az alaplapon van a cpu-dnak kellő socket.
A procinak mindegy a táp, sőt az egész gépednek is, a lényeg hogy legyen belőle elég!! De vannak erre online kalkulátorok, szóval ezt kitudod majd számolni, de ha nagyon gyenge a tápod akkor kell venned egy újat.
Ha általános dolgokra kell a gép, erősen ajánlok egy legolcsóbb NVME ssd-t supportoló alaplapot meg nyílván ssd-t hozzá. Ssd-re ráteszed windows-t + azokat a programokat amiket használsz napi rendszerességgel és kegyetlen "gyors" lesz a géped. Legalábbis annak hiszed majd, mert mindent azonnal meg fog nyitni + fémysebességgel be fog kapcsolni. Viszont mivel az átlag gépen kb erre van szükség nagyrészt és ez lesz a legészrevehetőbb változás, így szerintem ez éri meg a legjobban.
Nem egy ilyen értelemben vett gyors gépre lenne szükségem,hanem ami egy program utasításait lehető legygyorsabban hajtja végre.Igen,egy 3200Mhz es RAM on és egy intel core i5-3550 procin gondolkodtam.Ez a proci 3.30Ghz es és 4,7 es benchmarkja van.Ez a proci feleslegesen túl jó egy fenti ram hoz?
Mert 5k val olcsóbban tudok beszerezni egy intel core i5-3330 ást ami 3.00 Ghz és 4.1 es benchmarkja van.Szóval a RAM lassúsága miatt már a processzor mindegy is?
Na,megvan a ram ,azzal már nem lesz gond.
De ha az alaplap csak 2333Mh et tud az lassítja a 3.3 as proci +3200Mhz es RAM combót?
Nem értem, mit akartok a 3. 4. Gen intelekkel, amikor már 10. generációnál tart. Kb olyan, mintha jó telefont akarnál venni, és veszel egy iphone 5öt...
I5 9400 vagy 9600k-t vegyél. De minimum 8400at.
Ramból max 2666mhz elég, az intel nem tudja a magasabb ram frekit kezelni, de így is elég gyors. Használt gépház oké, tápot viszont felejtsd el, egy ilyen géphez 650-750W-ot vegyél minimum. Nem azért, mert ennyit fog enni, hanem azért mert tápegységet tartós használatra 25-30%al túl kell méretezni, ha nem akarod hamar megölni.
Egyébként a helyedben vennék egy erős alaplapot, tápot, használtan egy 2gb videokártya, 8 gb ram, meg valami olcsóbb használt 7-8.gen procit. Meg egy jó ssd. Az egy kis időre már elég, fogod tudni használni. Aztán ha van lóvé, proci, ram csere, és végén videokártya csere. Gépház kb mindegy, csak szellőzzön.
Először is mire kellene? Ár/érték arányban a Ryzen procik is megfontolandóak. Ha jól ki tudsz használni sok szálat, akkor ott az első generációs 1600-os (6 mag/12szál). Újonnan is alig több, mint 30k az ára és jellemzően már 2600-os alapú a chip (PiR). Egy normális hűtővel (akár egy szakállas Hyper TX3), nem megy 3,6GHz alá stress test alatt sem 12 szálon terhelve. Ehhez vehetsz DDR4-2666 memót is, de a 3000 tökéletes. Nem kell hozzá bika táp, de ez a legtöbb egy videokártyás gépre is igaz. 500W untig elég (és van benne túlméretezés is). Még ha teszel bele egy 130W TDP-s vga-t, akkor is meg fog állni a teljes külső (!) fogyasztás 300W körül...de a tápnak ennél is kevesebbet kell leadnia az alaktrészek felé! Egy jó féle 400-450W is kényelmesen elviszi. Ha meg nem kell komoly vga, akkor egy 75W alatti példánnyal egy rendesebb 350W táp is bőségesen elég. Egy M.2 / NVMe rendszermeghajtó jól megdobja az egészet és kész is vagy. Hasonló vasam van (RX 570 karival és egy Seasonic beles, single 12V ágas, 450W táppal). Csak jókat mondhatok...az meg, higy milyen olcsón megúsztam tavaly az egészet, az a sztori másik fele (a régi procit ramot eladtam, deszkából olcsót vettem, NVMe 256GB szintén olcsó volt, régi karit eladtam és használt, de garis 570-t vettem kb 15k ráfizetéssel). A tápom öreg darab, de még mindig nagyon jól bírja, pedig volt alatta kissé tuningolt FX proci is hasonló fogyasztású karival...azok ennél is többet fogyasztottak összesen (külső fogyasztásra úgy is max 370W-t mértem egyidejű CPU+GPU stressz tesztekkel), ami azt jelenti, hogy a tápnak 300W körül kelett leadnia, még ilyen extrém terhelés mellett is...gyakorlatban meg ugye ennyit se.
Pinacle ridge 6/12 @3,6GHz, régi Hyper TX3, 16GB 2666MHz, 256GB NVMe, hsdznált/gyári garis RX 570 OC, régi 2TB HDD, egy tök alap szintű deszka, 3x12cm ventik, jó 450W táp és kész a budget mindenre is jó gépecske. Nem hangos, nem eszik sokat, olcsó, fejleszthető. Mi kell még? :) Az egészre elköltöttem 130k-t, de befolyt 40k..azaz 90k. A 16GB memó, a gyors redszer SDD, CPU és deszka zsír új! Ha használt is belefér, illetve nem kell vga, meg elsőre csak 8GB memót veszel, még jóval olcsóbb az egész. Én is az egész műveletet több lépésben tettem meg, kb 3 hónap leforgása alatt lett meg minden. Így még kényelmesebb volt kifizetni!
Persze ha nincs régről felhasználható hw, akkor macerásabb, de ez az irány akkor is jó szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!