Mi történik, ha Úgy partícionálom a merevlemezt, hogy vannak rajta fájlok?
Jelenleg 3 meghajtó van a gépemen.
A C meghajtón a windows (10 ha ez bármit befolyásol), nyomtató és 1-2 apróbb program van, viszont a tárhely mindössze 100 gb (és valószínűleg felesleges fájlok is kerültek oda, ugyanis 90 gb foglalt).
A D meghajtót csak és kizárólag munkára használom, ezen van 400 gb, amely feleslegesen nagy (150-200 bőven elég lenne, jelenleg olyan 100 gb foglalt és minden munkámhoz szükséges program és dokumentum megvan).
Az E meghajtón van minden egyéb. Ez filmeket, videókat, képeket, családi dolgokat, párom és szüleim cuccait takarja, ezen van 500 gb, amiből foglalt 480.
Szeretném a D meghajtón levő +200 gb-ot szétrakni, 50-et a C-re és 150-et az E-re, tehát szeretném újra partícionálni.
A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e formázni előtte bármelyik meghajtót (azt amiről átcsoportosítom a tárhelyet vagy akár azt, amire csoportosítom), illetve sérülhetnek-e a fájlok amik a meghajtókon vannak? Vagy mi történik ha nem formázom őket?
Fontos dokumentumok, pótolhatatlan képek vannak rajtuk, így nem szeretném elveszíteni őket.
Ha jól értem, ezek a meghajtók (partíciók, fájlrendszerek) egy fizikai lemezen vannak.
Elvileg lehet szűkíteni és bővíteni a partíciókat adatvesztés nélkül, úgy kereshetsz rá, hogy 'Windows partition shrink/extend/resize' (szűkítés/bővítés/átméretezés, amelyik kell). Azért "elvileg", mert mégiscsak rizikósabb, mint elmenteni és újraparticionálni a lemezt. Úgyhogy én csak mint lehetőséget írtam, a kockázat a tiéd.
"Fontos dokumentumok, pótolhatatlan képek"
Vegyél egy második HDD-t és csinálj biztonsági mentést, addig nem számítanak fontosnak. Utána pedig
Számítógép-kezelés (compmgmt.msc)
Itt lemez kezelés
D re állsz és kötet zsugorítása
Majd C re és kötet kiterjesztése.
Hogy sikerüljön egymás mellett kel lennie a partícióknak.
Előfordulhat hogy csak zsugorítani sikerül, ez esetben egy partíció menedzser szoftvert kell használnod.
Ezekből van sok. én az Easeus p.m. programot használtam ilyesmire pár napja.
- Amúgy teljesen veszélytelen, nem sérülnek az adatok ilyenkor mert csak az üres helyekkel dolgozik a rendszer, a használt helyet nem is engedné feldolgozni.
A mentést én is ajánlom, feltétlen csinálj rendszeresen másolatot a dolgaidról.
A rendszerről nem fontos, de ha meghibásodik a hdd/ssd amin a munkáid vannak, hibától függően 20-2000 ezer forintért fogják tudni vissza állítani. Egyszer pedig biztosan elromlik, hiába nézed az állapotát is akár rendszeresen, egy táphiba is pl. haza tudja vágni.
Ami fontos és pótolhatatlan, arról MINDIG legyen LEGALÁBB KETTŐ másolatod!
Most nem azrét... de enélkül kb. te magad írod alá, hogy egy idő után elveszítsd ezeket a pótolhatatlan dokumentumokat. Egy háttértár sem örök életű. Egyszer meg fogja adni magát. Erre miért nem gondol senki??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!