Hány fokon érdemes elkezdenie pörögni a CPU hűtő ventilátorának?
A mai processzoroknál már nagyon meg kell erőltetned magad, hogy így tönkretedd. Ha túl forró a processzor, akkor először a turbo órajelet bukod. Ha még így is forró, akkor a processzor elkezd throttlingolni, azaz az alapórajelet is lentebb tekeri. Ha a maximális üzemi hőmérsékletet is átlépi, akkor a gép lekapcsol. Hosszútávon se fogsz ártani a processzornak, ha alapjáraton nem kerülsz a maximum közelébe.
Az intel fel szokta tüntetni a processzorainak a tűréshatárát a hivatalos oldalon, az amd processzorok határa is megtalálható. Általában generációnként különbözőek.
i5 8600nál a chip hőmérséklete az intel szerint legfeljebb 100fok [link]
teljesen nullára kikapcsolni általában nem is engedik az alaplapok és nem is érdemes, azt a szintet kell megtalálni ami neked még nem zavaró például 30% ventilátor sebesség és erre állítani kb 60 fokig, onnan meg meredeken 80~90 fokhoz a 100%-ot, ebben az a rossz hogy 60 fok felett hirtelen felpörög aztán aláhűl és lelassul, tehát akár egy pulzáló hangot is létrehozhat ami zavaróbb mint az egyenletes suhogás, ki kell próbálni neked melyik a jobb, a ház szellőztetésén kell sokat javítani, az oldallap levétele ebben nem segít.
Már megbocsáss, de ha csak a böngészőt használod, meg mondjuk akár még zene is mehet rajta a yt-on, egy ilyen hűtő tuti nem ad ekkora zajt. Tapasztalat...
Szerintem előbb nézd át a ventiket, hogy mi adja a nagyobb hangot. Lehet a táp is akár. Ha van rajta eco mód, azt ajánlom figyelmedbe!
Erre nem is gondoltam, igazad is volt. Csak mert az előző proci hűtőm elég zajos egy darab volt, így már reflexből arra gondoltam minden más nélkül. A tápon meg már eddig is ment az eco mód. A nagy hangot meg egy régi 2 tűs venti okozta. Azt kiszedtem és most halk.
Köszönöm a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!