Tényleg igaz a legenda hogy SSD-t nem szabad töredezettségmentesíteni?
Win7 óta a windows felismeri az SSD-t és nem töredezetségmentesíti. Win 8-10 esetén nem töredezetségmentesít hanem 'optimalizál', ami ssd esetén a szabad hely trimmelését jelenti.
Tehát ezen oprendszerek alatt még szándékosan sem tudnál töredezetségmentesítést futtatni ssd-n..
"Tök jót tesz az SSD-nek, hogy a több GB, folyamatosan módosuló virtuális RAM "koptatja" azt. Az is jót tesz az SSD-nek, hogy az ideiglenes fájlokat azon tároljuk. "
Nyilván "nem tesz jót" az írás. De pont azért van SSD-d, hogy az írás gyors legyen. És a Windows egyik legnagyobb rákfenéje a virtuális memória swappelése, ez az egyik legnagyobb lassítója. Azaz tök jó, hogy van egy gyors SSD-nk, ami viruális memória nélkül mondjuk 20, virtuális memóriát rajta tárolni 5-10 év alatt megy tönkre. A jelenlegi(!) SSD árak és fejlődés mellett nincs értelme nem használni erre is az SSD gyorsaságát.
Mert ha írásmentessé akarod tenni az SSD-t, akkor ne frissítsd a Windowst, ne frissítsd a programokat-játékokat meg semmit.
Nekem speciel egy 120-as Samsung 860-on van a Windows, programok, swap file, temp, temp internet files, meg minden ilyesmi. 6 éves, ebből 1880 napnyi a PoH (tehát kb folyamatos működés). 42TBW-nél tart, 55%-os, és még 2 évet ír normál működésre. Hát iszonyat magasról teszek arra, hogy mondjuk 1 év múlva cserélnem kell, de kipróbáltam azt, amit "ajánlottak" íráscsökkentésre, hogy tegyem át HDD-re a fentieket. Na, az a kínszenvedés nekem simán megér évi 2-3000Ft-ot.
#12: Ez egy használati tárgy b*szki, nem egy hímes tojás. Azért van hogy kihasználd az előnyeit, kiszolgáljon téged.
Egy MLC chipes 120-as Kinston SV300 -ast használok már lassan 7. éve. Mindig is tellibe szartam ezeket az óvintézkedéseseket és még mindig működik, sőt jelenleg 98% -on van a kondíciója.
Valaki egyébként direkt külön SSD -t vesz a lapozó fájlnak is.
Kérdező, mivel írtam is badarságot? Ha ennyire okos vagy, hogy nulla érvvel minősíted mások hozzászólását akkor minek írsz ki egy ilyen kérdést, amire 2 másodperc után félmillió eredményt dob ki a Google?
#14-esnek igaza van, de azért tegyük hozzá, függ a konfigurációtól is a történet. Nyilván ha az adott RAM-ot nem használja ki a géped, akkor a virtuális RAM sem kerül kihasználásra. Nyilván mindenki maga dönti el, hogy az SSD-jét kívánja-e használni a virtuális RAM-hoz és a lapozófájlhoz, csak arra kívántam felhívni a figyelmet (mivel a kérdés igazából az SSD optimalizálásával kapcsolatos), hogy ez is csökkenti az SSD élettartamát, szóval ajánlott eldönteni, hogy inkább kevesebb élettartammal kalkulálva az SSD-n hagyjuk a lapozófájlt, vagy ha van merevlemezünk akkor azon.
Nyilvánvaló és jogos, csak kifejtettem, hogy ez ugyanúgy befolyásolja az SSD élettartamát, mint a töredezettségmentesítés. Mindenki döntse el, hogy mi a fontosabb számára: az SSD hosszabb élettartama, vagy a lapozófájl gyorsabb elérése.
#12 #16 #17 Ezt már leírtuk, hogy az írási műveletek szép lassan tönkre teszik az SSD-t. Újat nem mondtál, ellenben élből lealacsonyítottál minden válaszolót ezzel az utolsó kis szösszeneteddel: "Jó látni ezt a szakértelmet és az önjelölt informatikusokat itt a gyakorikérdéseken :)" Hát ne is csodálkozz, hogy felhördülnek rád ezek után.
Hogy reagáljak az állításodra, teljesen felesleges félteni az SSD-t és ezt-azt mániákusan letiltogatni. Mint mondtam és mint le is vezettem számításokkal, nagyon sokáig kihúzza egy SSD még úgy is, hogy nem rakod át a swapfile-t, pagefile-t, aktív a hibernálás stb. stb. Több, mint két évtizedig még így is bármelyik SSD kihúzza, sőt, nem is ritka a fél évszázados (legalább 50 év!) elméleti élettartam sem. Hadd kérdezzem már meg tőled, hogy hol vannak a 10-20 évvel ezelőtt vásárolt HDD-id? Nyilván sehol, mert vagy tönkre mentek vagy már nem használod azokat, ugye? Azért így már érzed az SSD féltés feleslegességét, nem? No offense amúgy, csak tényeket írok le. #8 #9 is én voltam.
"Mindenki döntse el, hogy mi a fontosabb számára: az SSD hosszabb élettartama, vagy a lapozófájl gyorsabb elérése."
Aki SSD-t vesz, az köt néhány kompromisszumot: az első és legfontosabb, hogy 100%, hogy előbb-utóbb tönkremegy. Lehet húzni, lehet halasztani, de tönkremegy. A második, hogy adott áron a kapacitás terhére gyorsaságot kap. Tehát aki SSD-t vesz, az gyorsaságot akar, nem élettartamot.
"Nyilvánvaló és jogos, csak kifejtettem, hogy ez ugyanúgy befolyásolja az SSD élettartamát, mint a töredezettségmentesítés. "
Igen, az élettartamot befolyásolja, és ezt senki nem is próbálta megcáfolni. Csak míg a lapozófájl/temp fájl, stb elérésének van gyakorlati haszna is (gyorsaság), addig a töredezettségmentesítés teljesen fölösleges művelet (semmivel sem lesz gyorsabb az SSD tőle). Azaz a példád elég komoly eltérést mutat. Sokkal jobb példa lett volna mondjuk a filmek tárolásának áthelyezése HDD-re. Annak ugyanis tényleg nincs haszna az SSD-n, mivel bőven elég a HDD elérési ideje is, és nagy mennyiségű írás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!