Nem meleg a VGA-m egy kicsit?
Sziasztok!
Asus Radeon R9 380 DGB Strix
Főleg idleben gondolom, felmegy 60-65 Celsiusra, anélkül, hogy a ventik bekapcsolnának. 10 perc Furmark teszt alatt viszont a legmagasabb hőmérséklet 76 Celsius volt. Szobában 21-22 Celsius van.
Mit gondoltok?
Köszönöm!
Vedd feljebb a ventilátorok fordulatát illetve állítsd be, hogy már 60 foknál bekapcsoljon 50%-os fordulattal a hűtés.
Egyébként 100%-os terhelés alatt pl. 60%-os ventilátor fordulat mellett a 76 fok normális érték.
Ha zavar akkor vedd feljebb az fordulatot, de baja a kártyának nem lesz ettől a hőmérséklettől. Akár tartósan 80 fokon is üzemelhet órákon át.
Miután terhelés alatt nem melegszik túl, így simán csak a gyári beállítások lettel túl csendesre beállítva, az AMD vezérlőszoftverben be kéne tudnod állítani egy custom fan curve-t, azaz mekkora hőmérsékleten mennyire pörögjenek a ventik. Ahogy olvastam sokan elégedetlenek vele az elmúlt egy évben, de nekem jelenleg Nvidiám van, így ha neked se tetszik akkor esetleg MSI Afterburnörrel is próbálkozhatsz.
Én személy szerint 50-55 fokig szoktak úgy beállítani, hogy egyáltalán ne halljam a ventiket, (alacsony fordulatszám, nem 0 RPM), így elalváskor se zavar.
Negyedik is nagyon köszönöm!
Leszedtem az ASUS saját programját, de nem valami nagy szám. Meg fogom nézni ezt az MSI Afterburnert.
Hatosnak is köszönöm!
Tényleg jó ez az MSI Afterburner. Így állítottam most be:
40C - 25%
50C - 30%
60C - 45% (50%-ot kicsit hangosnak tartottam)
70C - 60%
80C - 80%
90C - 100%
Miközben ezt írom, arra is rájöttem, hogyan lehet beállítani, hogy fokozatosan emelkedjen a százalék a hőmérséklettel arányosan.
Mit gondoltok?
Azért van beállítva gyárilag a 60°C, mert a vram és a vrm degradálódás ezen a hőmérsékleten nulla (mindeközben az alaplapi vrm a legtöbb gépen 90°C körül szokott mozogni, a kondenzátorokra 110°C-ig szoktak vállalni garanciát). Ezzel szemben a ventilátor állapota nagyon gyorsan romlik, és nagyon gyorsan hangos lesz, ha üresjáratban, netezés, videonézés közben is pörög. Nem beszélve a hűtési teljesítményéről is, azaz pár éven belül elviselhetetlen lesz függetlenül attól, hogy üzemképes. A jobb tápegységekre is azóta adnak a 5-10 év garanciát, meg a jobb videokártyákra is 4-5-öt, amióta bejött a félpasszív üzemelés, mert anélkül ezt nem lehet megcsinálni.
Én olyan profilt használok, hogy passzívan működik 60°C-ig, aztán 60°C-n felugrik arra a szintre, ahol még nem hallom. Ezután pedig 5°C közönként exponenciálisan emelkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!